• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Laba ziņa jaunai nedēļai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.07.2004., Nr. 110 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91122

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Operas "Hamlets" 60.izrāde - pēc 60 gadiem

Vēl šajā numurā

14.07.2004., Nr. 110

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Laba ziņa jaunai nedēļai

KAMER.PNG (118087 bytes)
 
SIRMAIS.PNG (112377 bytes)
Eiropas labākais koris “Kamēr”
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

Māris Sirmais
Foto: Elmārs Rudzītis, A.F.I.

Vēja spārniem no Gorīcijas atlidoja vēsts, ka svētdien, 11.jūlijā, Rīgas 1.Valsts ģimnāzijas jauniešu koris “Kamēr...” Māra Sirmā vadībā izcīnījis Grand Prix Eiropas koru konkursa finālā un līdz ar to Latvija ierakstījusi savu vārdu pasaules koru elitē. Pirmdienas rītā BNS un LETA par to ziņoja portālā “Delfi”, un līdz pēcpusdienai bija jau saņemtas 33 atsauksmes. Priecīgas, cildinošas. Kopsaucējs – “laba ziņa jaunai nedēļai”.
“Kamēr...” vēl atradās Itālijā, kad sazvanījāmies ar Jāni Aišpuru, kas jau astoņus gadus dzied korī un ir tajā uzņēmies arī menedžera pienākumus.
– Ko konkursā dziedājāt?
– Repertuāra izvēle bija katra kora ziņā. Pilnīgi brīva izvēle. Dziedājām Pētera Vaska “Zīles ziņu” un Selgas Mences “Kalējs kala debesīs”. Tie ir skaņdarbi, kas rakstīti tieši mūsu korim un pirmo reizi skanēja mūsu pavasara koncertā Lielajā aulā. Vēl bijām izvēlējušies vienu angļu baroka laika komponista Henrija Persela darbu, ko daļēji pārveidojis mūsdienu zviedru skaņradis Svens Dāvids Sandstrēms, un vienu Viljama Bērda darbu, kas ataino angļu renesansi. Kopā ar sitamo instrumentu virtuozu Edgaru Saksonu izpildījām amerikāņu komponista Erika Vaitakra (Eric Whitacre) dinamisko skaņdarbu “Lietusgāze”, kurā iedzīvināti Dienvidamerikas ritmi, skaņas un emocijas.
– Kāda bija sajūta, kad tika paziņoti konkursa rezultāti?
– Tas bija pārsteigums. Lielo balvu bija pelnījis ikviens no pieciem koriem, jo tie jau bija izcīnījuši uzvaru pirmajā atlases kārtā, kas risinājās dažādās pilsētās. Mums ceļu uz konkursa finālu pavēra pērn Tūrā izcīnītā uzvara. Bija divkāršs prieks, jo starp Eiropas pieciem labākajiem koriem, kas satikās finālā, divi bija no Latvijas. Arī jauniešu koris “Balsis” saņēma augstu vērtējumu. Par sevi varu teikt, ka jūtos tiešām laimīgs. Uz šo mērķi esam gājuši visus šos astoņus gadus, kopš dziedu korī. Arī mūsu mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Māris Sirmais atzīst, ka uzvara prasījusi milzīgu enerģiju un milzīgu darbu
– Jūnija beigās Siguldā un Rīgā notika Gidona Krēmera vadītā Baltijas jauniešu kamermūzikas ansambļa “Kremerata Baltica” pirmais festivāls, un varam tikai cerēt, ka tam sekos nākamie. Bet Gidona Krēmera iedibinātais Lokenhauzas festivāls jau kļuvis par stabilu Eiropas kultūras vērtību. Un koris “Kamēr...” atkārtoti ielūgts tajā piedalīties.
– Jā, mūsu ceļš ved uz Lokenhauzu, kas atrodas netālu no Vīnes. Bet pirms tam dziedāsim Gustava Mālera festivālā Dienvidtirolē. Mums ir brīnišķīgs repertuārs un liels prieks dziedāt.

“LV” informācija

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!