• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dzīves apstākļu ziņā Latvija 50.vietā pasaulē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.07.2004., Nr. 112 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91203

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Gaudeamus" dalībnieki inficējušies ar norovīrusu

Vēl šajā numurā

16.07.2004., Nr. 112

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Dzīves apstākļu ziņā Latvija 50.vietā pasaulē

Norvēģija, Zviedrija, Austrālija, Kanāda un Nīderlande ir piecas iedzīvotājiem vislabvēlīgākās valstis, bet pati nelabvēlīgākā situācija ir Āfrikas valstīs Sjerraleonē,
Nigērā un Burkinafaso, liecina ANO Attīstības programmas ceturtdien publiskotais 2004.gada Tautu attīstības indeksa (TAI) saraksts. Latvija sarakstā starp 177 pasaules valstīm ieņem 50.vietu.

Indekss tiek sastādīts katru gadu. Tas ietver trīs mērāmus tautas attīstības lielumus: ilgu un veselīgu mūžu, izglītību un pienācīgu dzīves līmeni. Tādējādi TAI iekļauti paredzamā mūža ilguma, mācību iestādes apmeklētāju, lasīt un rakstīt prasmes, kā arī ienākumu rādītāji, kas dod iespēju plašāk apskatīt valsts attīstību, skaidro ANO starpaģentūru sabiedrisko attiecību vadītāja Līva Biseniece.

TAI izmantotajos raksturlielumos vislabākais rezultāts Latvijai attiecas uz iedzīvotāju iesaistīšanos visu līmeņu izglītības iestādēs. Tomēr salīdzinoši zems ir iedzīvotāju paredzamais mūža ilgums un ienākumi. Tas arī izskaidro Latvijas salīdzinoši zemo vietu indeksā.
Norvēģija pirmo vietu šajā sarakstā ieņem jau ceturto gadu pēc kārtas. Saraksta pirmajā divdesmitniekā ierindojušās industriāli attīstītās valstis: Beļģija, Islande, ASV, Japāna, Īrija, Šveice, Lielbritānija, Somija, Austrija, Luksemburga, Francija, Dānija, Jaunzēlande, Vācija un Spānija.
Latvija TAI sarakstā atrodas 50.vietā, kamēr Igaunija šajā sarakstā ieņem 36.vietu un Lietuva – 41.vietu. No jaunajām Eiropas Savienības valstīm visaugstāk ir ierindojusies Slovēnija, kas ieņem 27.vietu, 31.vietā atrodas Malta un 32.vietā Čehija. 57.vietu pasaules attīstītāko valstu sarakstā ieņem Krievija.
Arī 2003. gada pārskatā Latvija ieņēma 50. vietu. Latvija kopš 2002. gada ir to 55 valstu vidū, kurās ir augsts tautas attīstības indekss

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!