• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aktīvi piesakās studijām Lielbritānijā un Īrijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.07.2004., Nr. 112 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91208

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iespējas studēt ārpus Latvijas

Vēl šajā numurā

16.07.2004., Nr. 112

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aktīvi piesakās studijām Lielbritānijā un Īrijā

Līdz ar pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) jauno dalībvalstu pilsoņi, arī Latvijas, ļoti aktīvi piesakās studijām Lielbritānijā un Īrijā, ziņo Britu universitāšu un koledžu uzņemšanas serviss. Potenciālo studentu skaits no desmit jaunajām dalībvalstīm šogad pieaudzis par 138 procentiem. Šogad studijām ir pieteikušies 3174 jauno dalībvalstu studenti. Salīdzinājumam – iepriekšējā gadā studijām Lielbritānijas augstskolās pieteicās vien 1842 studētgribētāji no 10 jaunajām ES dalībvalstīm. Procentuāli visvairāk pieaudzis studētgribētāju skaits no Kipras (par 85,8%).
Šādu “sprādzienu” izraisījis fakts, ka tagad jauno dalībvalstu pilsoņiem mācību maksa ir tieši tāda pati kā Lielbritānijas pilsoņiem. Par studijām trešo valstu (ārpus ES esošu valstu) pilsoņiem jāmaksā ievērojami vairāk. Tajā pašā laikā tiek norādīts: lai gan interese pieaug, studētgribētāju skaits no Austrumeiropas kopumā nav liels – tikai 3 174 no 66 275 pieteikumiem.
Atšķirībā no Latvijas Lielbritānijā ļoti daudzi izvēlējušies studēt sociālo darbu. Līdzīgi kā Latvijā arī Lielbritānijā ir populāri studēt politoloģiju un žurnālistiku. Pārsteidzošs ir fakts, ka salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu samazinājies datorzinātnes interesējošo skaits.
Komentējot pieaugošo studētgribētāju skaitu Lielbritānijas universitātēs, Britu universitāšu un koledžu uzņemšanas servisa pārstāvis Antonijs Maklarans teicis, ka viņu iepriecina lielais potenciālo studentu skaits. “Tas nozīmē, ka Lielbritānijas augstākā izglītība turpina piesaistīt nozīmīgu un arvien pieaugošu skaitu citu valstu studentu, par spīti arvien pieaugošai citu angliski runājošo zemju konkurencei.”
Tādu pašu studētgribētāju skaita pieaugumu kā Lielbritānijā gaida arī Īrijas augstskolas. Šonedēļ Īrijas valdība pieņēmusi lēmumu, kas varētu ieinteresēt daudzus – desmit jauno dalībvalstu pilsoņiem būs tiesības izmantot tā saukto brīvo nodevu shēmu, proti, Īrijas un ES augstskolas pabeigušie tiek atbrīvoti no mācību maksas.
Īrijas valsts universitātes uzņemšanas nodaļas darbinieks laikrakstam Irish Independent atzinis, ka jauno dalībvalstu pilsoņiem ir interese par iespējām studēt Īrijā. Tomēr tā kā pastāv valodas barjera, proti, studijas Īrijā notiek angļu valodā, masveida studentu pieplūdums no jaunajām valstīm netiek gaidīts.
Vēl neskaidrs ir jautājums, vai Īrijas augstskolu durvis studētgribētājiem no 10 jaunajām ES dalībvalstīm būs atvērtas jau šogad. Saskaņā ar pašreiz spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem Īrijā par brīvu var studēt cilvēki, kas ES nodzīvojuši vismaz trīs gadus.

Uzziņai:

Studētgribētāju skaita izmaiņas Lielbritānijas augstskolās (2004. gada dati pret 2003. gada datiem)

Ķīna

+4,5%

Īrija

+17,1%

Nigērija

+20,1%

Pakistāna

+56,9%

ASV

+41,6%

Kipra

+85,8%

Koreja

+15,6%

Kanāda

+27,2%

Ilze Sedliņa, “LV”
ilze.sedlina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!