• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2004. gada 13. jūlija noteikumi Nr. 598 "Noteikumi par akustiskā trokšņa normatīviem dzīvojamo un publisko ēku telpās". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.07.2004., Nr. 112 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91212

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.599

Prasības dzīvnieku veterinārmedicīniskās aprūpes prakses darba vietām

Vēl šajā numurā

16.07.2004., Nr. 112

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 598

Pieņemts: 13.07.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Ministru kabineta noteikumi Nr.598

Rīgā 2004.gada 13.jūlijā (prot. Nr.42, 40.§)

Noteikumi par akustiskā trokšņa normatīviem dzīvojamo un publisko ēku telpās

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta iekārtas likuma 14.panta pirmās daļas 3.punktu

 

1. Noteikumi nosaka akustiskā trokšņa pieļaujamos normatīvus dzīvojamo un publisko ēku telpās, lai nodrošinātu cilvēku aizsardzību pret akustiskā trokšņa nelabvēlīgo iedarbību.

2. Akustiskais troksnis ir nelabvēlīgas, traucējošas visu veidu skaņas gaisa vidē, kas rada diskomfortu, ietekmē dzirdi un traucē akustisko komunikāciju (lietderīgās skaņas).

3. Noteikumi neattiecas uz:

3.1. troksni darba vidē;

3.2. publiskiem atpūtas un sporta pasākumiem, kuri ir saskaņoti ar vietējo pašvaldību.

4. Akustiskā trokšņa mērījumus veic testēšanas laboratorijas, kuras atbilstoši standartam LVS 17025 “Vispārējās prasības testēšanas laboratoriju darbībai” akreditējis Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs un par kuru akreditāciju ir publicēti paziņojumi laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”, kā arī kvalificēti speciālisti, kuri ir saņēmuši sertifikātu, ko izsniegusi atbilstības novērtēšanas institūcija, kuru atbilstoši standartam LVS EN ISO/IEC 17024:2003 “Atbilstības novērtēšana — Vispārīgās prasības personu sertificēšanas institūcijām” akreditējis Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs un par kuras akreditāciju publicēts paziņojums laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

5. Akustiskā trokšņa rādītāju vērtības telpās novērtē, pamatojoties uz akustiskā trokšņa mērījumiem, kas veicami atbilstoši standartam LVS ISO 1996-1:2004 “Akustika — Vides trokšņa raksturošana, mērīšana un novērtēšana — 1.daļa: Pamatlielumi un novērtēšanas procedūras” un standartam LVS ISO 1996-2:2004+A1 “Akustika — Vides trokšņa raksturošana un mērīšana — 2.daļa: Piemērotu datu iegūšana zemesgabalu izmantošanai”, kā arī ņemot vērā šo noteikumu 1.pielikumā noteiktās prasības. Prognozējamās akustiskā trokšņa rādītāju vērtības telpās novērtē, izmantojot aprēķinus atbilstoši Latvijas būvnormatīvā LBN 016-03 “Būvakustika” un standartā LVS ISO 9613-2:2004 “Akustika — Skaņas vājinājums, tai izplatoties ārējā vidē — 2.daļa: Vispārīga aprēķina metode” noteiktajām prasībām.

6. Akustiskā trokšņa pieļaujamie normatīvi dzīvojamo un publisko ēku telpās, kas izteikti ar fizikāliem lielumiem, kuri raksturo akustisko troksni (turpmāk — trokšņa rādītāji), noteikti šo noteikumu 2.pielikumā. Vietējā pašvaldība tās administratīvajā teritorijā ir tiesīga noteikt stingrākus pieļaujamos normatīvus dzīvojamo un publisko ēku telpās.

7. Akustiskā trokšņa pieļaujamo normatīvu ievērošanu dzīvojamo un publisko ēku telpās kontrolē Valsts sanitārā inspekcija (dzīvojamo ēku telpās — pēc iedzīvotāju pieprasījuma), kā arī vietējās pašvaldības institūcijas, kurām pašvaldība ir deleģējusi minēto funkciju.

8. Par akustiskā trokšņa pieļaujamo normatīvu pārsniegšanu ir atbildīgas personas, kuru īpašumā vai lietošanā esošā akustiskā trokšņa avota darbības dēļ ir pārsniegti pieļaujamie normatīvi dzīvojamo un publisko ēku telpās.

9. Telpās, kurās konstatētas vai prognozētas trokšņa rādītāju vērtības, kas neatbilst šo noteikumu 2.pielikumā noteiktajām prasībām, paredz un veic prettrokšņa pasākumus vai maina attiecīgo telpu lietošanas funkciju atbilstoši trokšņa rādītāju vērtībām.

10. Šo noteikumu 8.punktā minētās atbildīgās personas sedz visus izdevumus, kas saistīti ar akustiskā trokšņa mērījumiem un prettrokšņa pasākumu īstenošanu, ja to īpašumā vai lietošanā esošā akustiskā trokšņa avota darbības dēļ ir pārsniegti akustiskā trokšņa pieļaujamie normatīvi, kā arī akustiskā trokšņa ietekmei pakļautajiem iedzīvotājiem pēc viņu pieprasījuma sniedz informāciju par mērījumu vai aprēķinu rezultātiem.

11. Ja akustiskā trokšņa mērījumus veic ministrijas padotībā esoša institūcija, akustiskā trokšņa mērījumu izcenojumus aprēķina saskaņā ar šo noteikumu 3.pielikumu. Ja akustiskā trokšņa mērījumus veic vietējās pašvaldības institūcija, mērījumu izcenojumus apstiprina vietējā pašvaldība.

12. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2001.gada 22.maija noteikumus Nr.214 “Noteikumi par akustiskā trokšņa normatīviem dzīvojamo un publisko ēku telpās un teritorijā” (Latvijas Vēstnesis, 2001, 95.nr.).

13. Noteikumu 4.punkts stājas spēkā ar 2006.gada 1.janvāri.

Ministru prezidents I.Emsis

Veselības ministrs R.Muciņš

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2004.gada 17.jūliju.

 

1.pielikums

Ministru kabineta

2004.gada 13.jūlija noteikumiem Nr. 598

Trokšņa rādītāju novērtēšana dzīvojamo un publisko ēku telpās (pilns dokuments)

DOC 49 kb

  

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!