• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dzirnas uzņem apgriezienus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.07.2004., Nr. 112 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91258

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dzīves apstākļu ziņā Latvija 50.vietā pasaulē

Vēl šajā numurā

16.07.2004., Nr. 112

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Dzirnas uzņem apgriezienus

Ar jaunām biznesa aktivitātēm sešdesmito jubileju šonedēļ sagaida viens no Latvijas lielākajiem graudu pārstrādes uzņēmumiem – akciju sabiedrība “Rēzeknes dzirnavnieks”.

Par godu uzņēmuma dzimšanas dienai šonedēļ Rēzeknē atklāta jauna kalte. Tās būvē un “Rēzeknes dzirnavnieka” vispārējā modernizācijā šogad izlietoti 400 000 eiro. Akciju sabiedrības ģenerāldirektora vietnieks Aivars Tjarve uzsver: prāvie izdevumi uzskatāmi par nozīmīgu investīciju. Jāatzīmē, ka jaunā kalte paredzēta ne tikai labības, bet arī rapša pārstrādei. Kā zināms, rapša audzēšanai netiek piemērotas nekādas Eiropas Savienības kvotas vai ierobežojumi, tieši otrādi – šās kultūras audzēšana tiek atbalstīta un veicināta, jo rapsis ir izmantojams kā izejviela biodegvielas ražošanā. Tāpēc rapsi pamatoti uzskata par nākotnes kultūru, un daudzi lauksaimnieki ir gatavi pārorientēties uz rapša audzēšanu. “Rēzeknes dzirnavnieka” vadība paredz, ka, pateicoties kaltes piedāvātajām iespējām, Latgales un Austrumlatvijas lauksaimnieki varēs ražot biodegvielai nepieciešamās izejvielas ne vien Latvijas, bet arī ES tirgum. Taču A. Tjarve ir pārliecināts, ka arī graudkopībai Latgalē ir vērā ņemams attīstības potenciāls.
Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze atzinīgi vērtē “Rēzeknes dzirnavnieka” investīciju politiku un iniciatīvu rapša pirmapstrādes attīstīšanā. Viņš atzīmē, ka, ņemot vērā sīvo konkurenci ES lauksaimniecības sektorā, apsveicama ir privātā sektora investīciju nostiprināšanās, it īpaši Latgalē. Nav noslēpums, ka Latgale vēl aizvien ir nabadzīgākais Latvijas reģions – tā iedzīvotāju ienākumi jūtami atpaliek no vidējā Latvijas iedzīvotāju ienākumu līmeņa, savukārt liels ir bezdarbnieku skaits attiecībā pret visu darbspējīgo iedzīvotāju skaitu.
A/s “Rēzeknes dzirnavnieks” pamati tika likti 1944. gadā, izveidojot graudu pieņemšanas punktu. Pēc dažiem gadiem tika uzsākta arī graudu pārstrāde, bet vēlāk uzņēmums turpina darboties ar nosaukumu “Rēzeknes labības produktu kombināts”. 1991. gadā tika dibināts Latvijas valsts uzņēmums “Rēzeknes dzirnavnieks”, bet jau nākamajā gadā sākās uzņēmuma privatizācija. 1999. gadā par “Rēzeknes dzirnavnieka” galveno akcionāru kļuva Zviedrijas kompānija “Nord Mills”.
Rēzeknes uzņēmuma jubileja un modernizācija ir būtiska arī a/s “Rīgas dzirnavnieks” – arī šā uzņēmuma lielākie akcionāri ir kompānija “Nord Mills”. Tāpēc abiem lielajiem graudu pārstrādes uzņēmumiem ir gan kopēja loģistikas un transporta sistēma, gan vienota biznesa politika - abu uzņēmumu vadībai prioritāra ir sadarbība ar vietējiem graudu ražotājiem un piegādātājiem, kā arī ar Latvijas maizniekiem. Aizvadīto trīs gadu laikā abos uzņēmumos investēti gandrīz septiņi miljoni eiro, kā arī kopīgi tiek realizēti vairāki vērienīgi projekti. To mērķi – Latgales un visas Latvijas graudu ražotāju konkurētspējas paaugstināšana un graudkopības attīstības veicināšana. Vien jāpiebilst, ka “Rēzeknes dzirnavnieks” ir viens no lielākajiem nodokļu maksātājiem Latgalē. Tā apgrozījums 2003. gadā bija 1, 7 miljoni latu. Savukārt “Rīgas dzirnavnieka” apgrozījums pērn sasniedza 9, 2 miljonus latu, un tas uzskatāms par vienu no nozares vadošajiem uzņēmumiem Baltijā.

Juris Bārtulis, “LV”

juris.bartulis@vestnesis.lv

DZIRNAVAS.PNG (16848 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!