• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Katra trešā krimināllieta - par izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.07.2004., Nr. 115 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91455

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Komandkapteinis Hugo Legzdiņš

Vēl šajā numurā

22.07.2004., Nr. 115

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Katra trešā krimināllieta – par izvairīšanos no nodokļu nomaksas

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde (FPP) šogad ierosinājusi 279 krimināllietas, kas ir par 38 procentiem vairāk nekā pērn pirmajos sešos mēnešos. Kopumā pirmajā pusgadā FP saņēmusi 645 pieteikumus par noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu. “Finanšu policijas pastāvēšanas vēsturē tas ir vislielākais skaits,” uzsver FPP direktors Juris Timšans.

Vairāk nekā trešdaļa (36 procenti) krimināllietu ierosinātas par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, nedaudz mazāk – par pārkāpumiem maksātnespējas gadījumos. Katra septītā krimināllieta ierosināta par grāmatvedības datu sagrozīšanu, katra desmitā par krāpšanu, katra divdesmitpiektā par deklarācijas neiesniegšanu un 21 lieta – par citiem pārkāpumiem. Viens no galvenajiem izziņas iestādes darbības raksturlielumiem ir kriminālvajāšanas uzsākšanai nodoto krimināllietu skaits. Prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nodotas 149 krimināllietas, un tas ir par 41 krimināllietu vairāk nekā pirms gada. Lielākā daļa no tām ir par pārkāpumiem maksātnespējas gadījumos.

J.Timšans komentē: “Kriminālvajāšanai nodoto lietu skaits ir ievērojami pieaudzis, un lielā mērā tas noticis, pateicoties arī tā saukto smago lietu virzīšanai uz prokuratūru. Šā gada pirmajos sešos mēnešos kriminālvajāšanas uzsākšanai nodotās krimināllietas par izvairīšanos no nodokļu nomaksas ir jau 70 procenti no visa iepriekšējā gada apjoma. Tāpat šogad veiksmīga bijusi krāpšanas lietu virzīšana kriminālvajāšanas uzsākšanai – pusgadā kriminālvajāšanai nodotas piecas krimināllietas, taču 2003.gadā kopumā kriminālvajāšanas uzsākšanai tika nodota tikai viena krimināllieta par krāpšanu.”

Uzziņai

• 22.aprīlī FPP ierosināja krimināllietu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, ievedot Latvijā autoriepas. Noskaidrots, ka no 2002.gada septembra aptuveni 80 cilvēki iebraukuši Latvijā vairākus desmitus reižu katrs, ik braucienā ievedot trīs autoriepas bez nodokļu nomaksas. Riepas ievestas no Lietuvas un Latvijā pārdotas, tostarp vairākiem riepu vairumtirgotājiem.
• 19.aprīlī FPP ierosinājusi kriminālietu par SIA “Evi Lain” izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Operatīvie un kontroles pasākumi ļāvuši aizturēt naudas līdzekļus par kopējo summu 47 931,55 lati (summa, par kuru bija paredzēts nemaksāt nodokļus valsts budžetā).
• 18.jūnijā Finanšu policija, pārbaudot operatīvo informāciju, aizturēja piecus VID Rīgas reģionālās iestādes darbiniekus, tostarp divus tematisko pārbaužu veicējus, divus auditorus un juristu, kā arī divus uzņēmējus par kukuļdošanas faktu. Kāds uzņēmējs, izmantojot cita uzņēmēja starpniecību, vēlēdamies samazināt VID veiktā audita rezultātā aprēķināmās un budžetā iemaksājamās summas apmēru no 16 000 latu uz 600 latiem, devis kukuli (2900 latu) VID darbiniekiem un uzņēmējam starpniekam. VID auditori par nodokļu audita rezultātā aprēķinātās summas samazināšanu saņēma 1500 latu, pārējā summa – 1400 latu – līdzīgās daļās tika samaksāta tematisko pārbaužu veicējiem, juristam un uzņēmējam starpniekam. Trīs (tematisko pārbaužu veicēji un jurists) no pieciem kukuļdošanas lietā iesaistītajiem VID darbiniekiem darbojušies kā starpnieki, divi (auditori) – kā galvenie kukuļa saņēmēji un audita veicēji. 12.jūlijā krimināllieta nosūtīta Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!