• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Narkotiku kontroles un narkomānijas ierobežošanas koordinācijas biroja veidošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.07.2004., Nr. 115 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91460

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sabiedrības iesaistīšanu un konsultācijas metodēm

Vēl šajā numurā

22.07.2004., Nr. 115

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Narkotiku kontroles un narkomānijas ierobežošanas koordinācijas biroja veidošanu

Narkotiku kontroles un narkomānijas ierobežošanas koordinācijas padome 15. jūlijā izvērtēja sekretariāta izstrādātos priekšlikumus par jaunveidojamā Narkotiku kontroles un narkomānijas ierobežošanas koordinācijas biroja galvenajiem mērķiem un pamatfunkcijām.
Jau iepriekšējā sēdē padome konceptuāli atbalstīja šāda biroja izveidošanu, lai radītu spēcīgu koordinācijas mehānismu visām valsts pārvaldes un pašvaldību iestādēm, kas iesaistītas noziedzības un narkomānijas apkarošanā. Šajā sēdē padome rekomendēja Iekšlietu ministrijai (IeM) sagatavot nepieciešamās izmaiņas normatīvajos aktos, paredzot šī biroja izveidošanu tiešā Ministru prezidenta padotībā.
Iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons ir gandarīts par biroja pakļaušanu premjeram, norādot, ka līdz ar to cīņai pret narkomāniju ir “dots augstākais mandāts”. Lai arī katra ministrija un nozare savā jomā veica darbu pret narkotiku izplatību, līdz šim trūka augstākā līmeņa koordinējošās vadības, uzskata Ē. Jēkabsons. “Man prieks, ka arī Latvijā, tāpat kā ASV Nacionālais narkotiku kontroles politikas birojs (Office of National Drug Control Policy), šī struktūrvienība būs pakļauta augstākajai izpildvarai, sniedzot visplašākās iespējas narkomānijas apkarošanas koordinēšanai,” norāda ministrs.
Padome atzina, ka biroja izveidošana šobrīd ir primārais uzdevums, un atbalstīja padomes priekšsēdētāja Aināra Šlesera priekšlikumu IeM izstrādāto narkotiku kontroles un narkomānijas ierobežošanas valsts programmu 2004.–2008.gadam virzīt pēc biroja izveidošanas, jo viens no galvenajiem biroja uzdevumiem būs šīs programmas ieviešana un izpildes uzraudzība. Tātad pašreizējais programmas projekts varētu vēl tikt papildināts.
Narkotiku kontroles un narkomānijas ierobežošanas valsts programmā iekļauti četri galvenie rīcības virzieni.
Institucionālās un tiesiskās bāzes stiprināšana un starptautiskā sadarbība ietver pasākumus, kas vērsti uz narkotiku fenomena apkarošanā iesaistīto institūciju darbības administratīvās koordinācijas stiprināšanu, valsts līmeņa starptautiskās sadarbības nodrošināšanu, Latvijas tiesību normu pilnveidošanu un piemērošanu jaunajiem ES tiesību aktiem, kā arī Latvijas aktīvu dalību ES institūciju lēmumu pieņemšanā narkotiku jautājumos.
Pieprasījuma samazināšana ietver pasākumus, kas attiecas uz narkomānu ārstniecības, rehabilitācijas un resocializācijas problēmu risināšanu; vispārēju un uz atsevišķām mērķgrupām orientētu sabiedrības informēšanu un izglītošanu par narkotiku kaitīgo ietekmi, kā arī par iespējām atbrīvoties no narkotiku atkarības.
Piedāvājuma samazināšana ietver pasākumus, kas attiecas uz narkotiku izplatīšanas un kontrabandas apkarošanas sistēmu un šajā jomā veicamo pasākumu optimizēšanu, kā arī pasākumus ar narkotikām saistīto noziegumu apkarošanas uzlabošanā.
Informācijas apkopošana, izpēte un izvērtēšana ietver pasākumus, kas nodrošina uz regulāru un sistemātisku narkotiku problēmas apzināšanu un novērtēšanu balstītas nacionālās politikas izveidi un konkrētu pasākumu plānu izstrādi; nostiprina valsts narkotiku informācijas un monitoringa sistēmu atbilstoši Eiropas narkotiku un narkomānijas uzraudzības centra izstrādātajām vadlīnijām.
Programmā izvirzīti 52 galvenie uzdevumi, piemēram, precizēt valsts, pašvaldību un nevalstisko organizāciju darbību reglamentējošās tiesību normas narkomānijas fenomena apkarošanas kompetenču sadales jautājumos, izveidot apmācītas ambulatorās multidisciplinārās ārstēšanas komandas; veidot Rīgā dienas stacionāru narkomānijas slimniekiem; izveidot specializētu bērnu narkoloģiskās ārstēšanas nodaļu un citi.
Padome arī pieņēma zināšanai un atbalstīja slēptās novērošanas vienības izveidi Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldē.
Padomes sēdē piedalījās padomes priekšsēdētājs, Ministru prezidenta biedrs Ainārs Šlesers un padomes locekļi: iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons, tieslietu ministre Vineta Muižniece, izglītības un zinātnes ministrs Juris Radzevičs, bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks, labklājības ministre Dagnija Staķe, veselības ministrs Rinalds Muciņš, Finanšu ministrijas valsts sekretāre Valentīna Andrējeva, Veselības ministrijas Farmācijas departamenta direktors Juris Bundulis, Narkoloģijas valsts aģentūras direktore Astrīda Stirna un Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas biroja Narkotiku apkarošanas biroja priekšnieks Kārlis Dombrovskis.
Narkotiku kontroles un narkomānijas ierobežošanas koordinācijas padome ir no citiem politiskās koordinācijas veidojumiem neatkarīga politiska institūcija, kuras uzdevumos ietilpst koordinēt valsts un pašvaldību institūciju, kā arī to pakļautībā un pārraudzībā esošo iestāžu un citu publisko un privāto tiesību subjektu darbību narkotisko un psihotropo vielu un prekursoru legālās un nelegālās aprites kontrolē un narkomānijas novēršanā un apkarošanā. Padomes lēmumiem ir rekomendējošs raksturs. Padomi vada Ministru prezidenta biedrs un tās sastāvā ir iekšlietu ministrs, tieslietu ministrs, izglītības un zinātnes ministrs, labklājības ministrs, ārlietu ministrs, Finanšu ministrijas valsts sekretārs, veselības ministrs, Nacionālo bruņoto spēku štāba priekšnieks, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs, īpašu uzdevumu ministrs bērnu un ģimenes lietās, Veselības ministrijas Farmācijas departamenta direktors, Narkoloģijas valsts aģentūras direktors, Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes atbildīgā amatpersona narkotisko un psihotropo vielu nelegālās aprites apkarošanā un Latvijas Policijas akadēmijas rektors. Padomes sēdēs ar padomdevēja tiesībām ir tiesīgs piedalīties ģenerālprokurors vai viņa pilnvarota persona.

 

Iekšlietu ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību departamenta preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!