• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkrētība militāros jautājumos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.07.2004., Nr. 116 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91479

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Apstiprina Eiropas Komisijas prezidentu

Vēl šajā numurā

23.07.2004., Nr. 116

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkrētība militāros jautājumos

SLAKT01.PNG (96792 bytes)
Latvijas aizsardzības ministrs Atis Slakteris un Francijas aizsardzības ministre Mišela Aljo-Marī
Foto: Andris Kļaviņš

21. un 22.jūlijā Latvijā oficiālā vizītē uzturējās Francijas aizsardzības ministre Mišela Aljo-Marī. Vakar Aizsardzības ministrijā pirms preses konferences Latvijas aizsardzības ministrs Atis Slakteris Francijas kolēģei pasniedza Latvijas aizsardzības ministra apbalvojumu – piemiņas medaļu “Sekmējot Latvijas dalību NATO”. Saņemot apbalvojumu, Mišela Aljo-Marī pateicās Latvijas aizsardzības ministram par parādīto godu un pauda pārliecību, ka šī medaļa vēlreiz apliecina ciešās saites starp abām valstīm aizsardzības jomā. Ministre sacīja: “Kopš Latvija ir iestājusies NATO un Eiropas Savienībā, jūsu valsts dod savu ieguldījumu ES aizsardzībā. Mums kopā jādod atbilde tiem izaicinājumiem, kas pastāv pasaulē, un abām mūsu valstīm ir vienota nostāja. Es sevišķi uzsveru Latvijas pūles, panākot pienācīgu finansējumu aizsardzības vajadzībām, lai aizsardzības politika būtu aktīva. Mums jāturpina attīstīt sadarbību vairākos virzienos: militārā apmācībā, nodrošinājuma jautājumu politikā konkrētajās misijās, kur vairākās vietās piedalāmies, un citos jautājumos. Šis apbalvojums ir simbols mūsu tālākajai sadarbībai. Vēlreiz paldies!”
Latvijas aizsardzības ministrs Atis Slakteris:
“Šodien bija ļoti konstruktīva, lietišķa saruna gan par abu aizsardzības ministriju sadarbību, gan Eiropas drošības un aizsardzības politiku, kā arī NATO sammita sakarā vairāki jautājumi, kas attiecas uz Eiropas valstīm. Vairākumā jautājumu mums ir kopīga nostāja. Ļoti konkrēti mēs runājām par Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas iespējām, kādas tās ir pašlaik un kādas tās var būt nākotnē. Runājām par situāciju Afganistānā, jo tur Francija pārņem koalīcijas spēku vadību un tur atrodas arī mūsu karavīri. Tie ir tīri praktiski jautājumi, kas skar abas puses. Ar ministres kundzi pārrunājām sadarbības iespējas karavīru apmācībā. Mūsu komandieriem dosim uzdevumu izvērtēt mācību iespējas atmīnēšanas un nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas specialitātēs. Latvijas pusi interesē iespējas augstākajām militārpersonām un virsniekiem studēt Francijā. Nedaudz pieskārāmies Irākas problēmai, jo Francijas spēki tur neatrodas.”
Francijas ministre izsacīja gandarījumu par laipno uzņemšanu, par jauko gaisotni, kādā notiek sarunas, kas liecina par savstarpējo uzticēšanos, kas savukārt veicina tālāko sadarbību un ciešās saites starp Latviju un Franciju, lai gan viena, gan otra puse varētu izmantot uzkrāto pieredzi un zināšanas. Francijai ir interese uzzināt sava veida “ekspertīzes” rezultātus par situāciju reģionā.
“Mūsu tikšanās nebija balstīta uz vispārēju ideju apspriešanu ilgtermiņa laika periodā, bet gan par ļoti konkrētām lietām, kas saistītas ar apmācības jautājumiem, kopīgām mācībām un treniņiem. Mēs pieņēmām lēmumu, ka no atbildīgām personām prasīsim mūsu plānu iekļaušanu konkrētā grafikā un sekosim tā izpildei,” piebilda ministre.
Abi ministri atbildēja uz žurnālistu jautājumiem. Tie skāra terorisma draudus gan reģionālos, gan liela mēroga saistībā ar masu iznīcināšanas līdzekļu izplatību. Francijas ministre runāja par Eiropas kopējās drošības problēmām un savu pilsoņu aizsargāšanu aiz robežām, piemēram, Āfrikā. Mišela Aljo-Marī interesējās par jūras lietām, par nesprāgušas munīcijas iznīcināšanu jūrā, un Francijas puse ir ieinteresēta par mūsu speciālistiem, kuriem ir liela pieredze “nāves kravu” neitralizēšanā jūrā un uz sauszemes.
Atbildot uz jautājumu par gaisa patrulēšanu, Francijas aizsardzības ministre sacīja, ka Francija savu gaisa patrulēšanas ekspertu ieteikumus izmēģināja Valsts atbrīvošanas 60.gadadienas svinību laikā, izveidojot drošības sfēru virs valsts teritorijas. Francija piedāvā uzņemt latviešu virsniekus mācībām gaisa kontroles mācību centrā Francijas dienvidaustrumos. Francijas bruņoto spēku rīcībā ir nepieciešamie instrumenti un iekārtas, kas nodrošina gaisa telpas kontroli un aizsardzību. Latvijas gaisa telpas kontroles speciālistiem tiek piedāvāts iepazīties ar Francijas kolēģu darbu šajā sistēmā Parīzes tuvumā. Francijas puse piedāvā organizēt militāro speciālistu konferenci gaisa telpas kontroles un drošības jautājumos, kurā tiktu uzaicinātas visas ieinteresētās puses. Francija ir gatava iesaistīties Baltijas gaisa telpas kontrolē ar savām lidmašīnām.
Nobeigumā Francijas ministre atzīmēja, ka viņas vizīte notiek īstā partnerattiecību gaisotnē.
Vakar Francijas aizsardzības ministre tikās ar Saeimas priekšsēdētāju Ingrīdu Ūdri un NBS komandieri viceadmirāli Gaidi Andreju Zeibotu.

Andris Kļaviņš

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!