• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vienotā administratīvā dokumenta labošanu un anulēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.07.2004., Nr. 119 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91700

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts policijas dienesta informācija Nr.20/4721

Klasificēto ieroču un munīcijas saraksts Turpinājums

Vēl šajā numurā

29.07.2004., Nr. 119

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 1147

Pieņemts: 27.07.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.1147

Rīgā 2004.gada 27.jūlijā

Par vienotā administratīvā dokumenta labošanu un anulēšanu

1. Lai nodrošinātu vienveidīgu vienotā administratīvā dokumenta labošanas un anulēšanas kārtību, saskaņā ar 1992.gada 12.oktobra Padomes regulas (EEK) Nr.2913/92 par Kopienu Muitas kodeksa izveidi 65., 66. un 78.pantu un 1993.gada 2.jūlija Komisijas regulas (EEK) Nr.2454/93, kas nosaka izpildes kārtību Padomes regulai (EEK) Nr.2913/92 par Kopienu muitas kodeksa izveidi 251.pantu, pamatojoties uz Muitas likuma 4.panta pirmo daļu, apstiprinu “Metodiskos norādījumus par vienotā administratīvā dokumenta labošanu un anulēšanu”.

2. Rīkojumu publicēt laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora pirmā vietnieka,

Galvenās muitas pārvaldes direktora v.i. A.Drulle

 

Metodiskie norādījumi par vienotā administratīvā dokumenta labošanu un anulēšanu

Vienotā administratīvā dokumenta (turpmāk — VAD) labošanas un anulēšanas kārtība noteikta 1992.gada 12.oktobra Padomes regulas (EEK) Nr.2913/92 par Kopienu Muitas kodeksa izveidi 65., 66. un 78.pantā un 1993.gada 2.jūlija Komisijas regulas (EEK) Nr.2454/93, kas nosaka izpildes kārtību Padomes regulai (EEK) Nr.2913/92 par Kopienu Muitas kodeksa izveidi, 251.pantā.

1.Pamatojoties uz deklarētāja lūgumu, muitas iestāde anulē pieņemtu deklarāciju, ja deklarētājs pierāda, ka:

1.1. preces attiecīgajam muitas režīmam deklarētas kļūdaini;

1.2. radušies apstākļi, kuru dēļ vairs nav pamata pakļaut preces tam muitas režīmam, kuram tās sākotnēji bija deklarētas.

2. Ja muitas iestāde paziņojusi deklarētājam par nodomu veikt preču apskati, lūgums anulēt deklarāciju netiek pieņemts, kamēr preces nav pārbaudītas.

3. VAD labošanu un anulēšanu muitas kontroles punktā (MKP) atļauts veikt līdz preču izlaišanas paziņojuma noformēšanai saskaņā ar muitnieka rokasgrāmatu “Muitas deklarācijas noformēšana ASYCUDA sistēmā” (turpmāk — Rokasgrāmata), kā arī gadījumos, ja muitas režīmam pieteiktās preces atrodas muitas kontroles zonā vai muitas kontrolē un tām tiek veikta fiziskā kontrole:

3.1. ja kļūda VAD tiek konstatēta uzreiz pēc VAD muitas uzziņas numura piešķiršanas (pirms VAD novērtēšanas), VAD IM un VAD EX labošanu ASYCUDA sistēmā veic MKP pirms izlaišanas paziņojuma noformēšanas saskaņā ar Rokasgrāmatas 6.nodaļas 3.apakšnodaļu.

3.2. ja kļūda tiek konstatēta pēc VAD novērtēšanas, VAD IM un VAD EX labošanu ASYCUDA sistēmā veic MKP pirms izlaišanas paziņojuma noformēšanas saskaņā ar Rokasgrāmatas 6.nodaļas 4.apakšnodaļu.

Muitas kontroles punktos VAD labošanu un anulēšanu var veikt muitas virsuzraugs vai muitas maiņas priekšnieks.

4. MKP VAD labošanu un/vai anulēšanu veic:

4.1. pamatojoties uz deklarētāja iesniegumu, anulē elektroniski iesūtītu VAD līdz dokumentu iesniegšanai MKP;

4.2. anulē elektroniski iesūtītu VAD, kuru atrašanās termiņš muitas serverī pārsniedz muitas iestādes noteikto;

4.3. pamatojoties uz deklarētāja iesniegumu, VAD izdara labojumus vai anulē līdz izlaišanas paziņojuma noformēšanai.

5. VAD labošanu un anulēšanu MKP veikt nedrīkst, ja:

5.1. preču apskates laikā konstatē preču neatbilstību VAD vai pavaddokumentos norādītajam;

5.2. mainās preču vērtība vai maksājamo nodokļu apjoms;

5.3. mainās muitas parāda, kas varētu rasties, apjoms;

5.4. preces ir izlaistas;

5.5. ir pamatotas aizdomas, ka apzināti sniegta nepatiesa informācija.

MKP nedrīkst veikt labojumus VAD 48.ailē.

6. VAD labošanu vai anulēšanu pēc preču izlaišanas saskaņā ar Rokasgrāmatu veic attiecīgās VID reģionālās iestādes muitas pārvaldes priekšnieka un VID Rīgas muitas reģionālā iestādes direktora noteiktās struktūrvienības, pamatojoties uz fizisko un juridisko personu iesniegumiem, kā arī pamatojoties uz lēmumiem pēcmuitošanas pārbaužu lietā.

7. Pēc preču izlaišanas muitas deklarāciju anulē, ja konstatē, ka preces nav deklarētas paredzētajam muitas režīmam, kurš saistīts ar muitas maksājumu samaksu. Deklarētājam ir tiesības triju mēnešu laikā pēc deklarācijas pieņemšanas iesniegt pieprasījumu šo deklarāciju anulēt, ar noteikumu, ka:

7.1. preču izmantošana nav bijusi pretrunā ar pieprasījumā norādītā šīm precēm paredzētā muitas režīma nosacījumiem;

7.2. laikā, kad preces tika deklarētas, tām bija paredzēts piemērot citu muitas režīmu, un visi attiecīgā muitas režīma nosacījumi tika izpildīti;

7.3. precēm nekavējoties tiek piemērots tas muitas režīms, kurš tām faktiski bija paredzēts.

Deklarācija, ar kuru precēm piemēro sākotnēji paredzēto režīmu, stājas spēkā dienā, kad pieņemta anulētā deklarācija.

VID reģionālās iestādes muitas pārvalde un VID Rīgas muitas reģionālā iestāde ir tiesīga pagarināt triju mēnešu termiņu.

8. Ja preces deklarētas preču izvešanai (eksportam) vai izvešanai pārstrādei un uz izvedamajām precēm attiecas izvedmuitas nodokļa maksājumi, ievedmuitas nodokļa vai izvedmuitas nodokļa atmaksāšanas kārtība vai citi īpaši pasākumi, pēc preču izlaišanas muitas deklarāciju anulē, ja:

8.1. deklarētājs iesniedz muitas iestādēm pierādījumus, ka preces nav izvestas no muitas teritorijas;

8.2. deklarētājs iesniedz muitas iestādē visus VAD formulārus kopā ar citiem dokumentiem, kas iesniegti, deklarāciju pieņemot;

8.3. deklarētājs iesniedz muitas iestādēm pierādījumus, ka ir atmaksājis visas atmaksājamās summas, kuras saskaņā ar izvešanas (eksporta) deklarāciju tas saņēmis attiecībā uz minētajām precēm;

8.4. deklarētājs saskaņā ar spēkā esošiem noteikumiem pilda visas saistības, ko nosaka muitas iestāde, tā, lai tiktu noregulēts stāvoklis ar precēm.

Ja deklarācija tiek anulēta, jāanulē visi attiecīgajās izvešanas atļaujās izdarītie labojumi.

9. VID reģionālās iestādes muitas pārvalde un VID Rīgas muitas reģionālā iestāde labojumus VAD pēc preču izlaišanas veic visās VAD ailēs, ja to pieļauj ASYCUDA sistēma.

10. VID reģionālās iestādes muitas pārvaldes un VID Rīgas muitas reģionālās iestādes struktūrvienības, kas izskata personu iesniegumus par VAD labošanu un anulēšanu, veicot konkrēta VAD pārbaudi, izvērtē, vai personas rīcībā, noformējot VAD, nav administratīvā pārkāpuma sastāva pazīmes un vai nav pamats administratīvās lietvedības uzsākšanai.

11. Ja lēmums par VAD labošanu vai anulēšanu pieņemts, pamatojoties uz deklarētāja iesniegumu, sagatavot rakstveida atbildi divos eksemplāros, no kuriem vienu pievienot labotā vai anulētā VAD eksemplāram, kas tiek uzglabāts muitas iestādē, kur iesniegta muitas deklarācija, otru nosūtīt deklarētājam vai tā pilnvarotajam pārstāvim. Arī gadījumos, kad lēmums par VAD labošanu vai anulēšanu pieņemts pēc muitas iniciatīvas, deklarētājs jāinformē par veiktajiem labojumiem.

Ja pēc VAD anulēšanas ir nepieciešams noformēt jaunu VAD, tad vēstulē norāda, ka personai ir pienākums ne ilgāk kā trīs darba dienu laikā noformēt jaunu VAD.

12. Gadījumos, kad, izdarot korekcijas VAD, mainās muitas nodokļa un citu muitas iestāžu administrējamo nodokļu apjoms, veikt muitas un citu nodokļu pārrēķinu un, atkarībā no rezultāta, sagatavot lēmumu par “Muitas un citu nodokļu parādu” vai lēmumu par “Muitas un citu nodokļu atmaksu” saskaņā ar VID 2004.gada 11.jūnija rīkojumu Nr.887 “Par veidlapu apstiprināšanu”.

Lēmumu sagatavot trīs eksemplāros, no kuriem viens paliek muitas iestādē, otru nosūta deklarētājam vai tā pilnvarotajam pārstāvim. Lēmuma trešo eksemplāru nosūta VID Galvenajai muitas pārvaldei.

13. ASYCUDA sistēmā nav atļauta šādu VAD aiļu labošana:

13.1. VAD EX:

2.aili (“Nosūtītājs/eksportētājs”);

7.aili (“Uzziņas numurs”);

14.aili (“Deklarētājs/pārstāvis”).

13.2. VAD IM:

7.aili (“Uzziņas numurs”);

8.aili (“Saņēmējs/importētājs”);

14.aili (“Deklarētājs/pārstāvis”).

14. Ja nepieciešamas izmaiņas norādījumu 13.punktā minētajās VAD ailēs, VAD anulē un aizstāj ar jaunu.

15. VAD, kuros pieprasītas tarifu kvotas saskaņā ar Regulas 2454/93 308a. – 308c. pantu, labošanas un anulēšanas gadījumā pirms labojumu veikšanas jāinformē ES integrētā tarifa projekta daļa.

Veicot labojumus VAD, kurā pieprasīta tarifu kvota, 33., 34., 35., 36.,38., 39. un 46.ailē vai anulējot VAD, anulē sākotnējo tarifu kvotas pieteikumu un iesniedz jaunu (laboto) pieteikumu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!