• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Muitas kontrole ar jaunajām iekārtām neapdraud veselību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.07.2004., Nr. 119 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91714

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nacionālajam kinematogrāfijas centram jauna direktore

Vēl šajā numurā

29.07.2004., Nr. 119

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Muitas kontrole ar jaunajām iekārtām neapdraud veselību

Vairāki uzņēmēji vērsušies pie muitas amatpersonām ar aicinājumu sniegt skaidrojumu, vai muitas kontroles pasākumi, izmantojot jaunās iekārtas, neapdraud cilvēka
veselību un pārbaudāmās kravas drošību. Valsts ieņēmuma dienests uzsver, ka tas nevienu neapdraud.

“Latvijas Vēstnesis” jau rakstīja, ka jūlijā Latvijas muitas dienestam ir piegādātas divas mobilās transportlīdzekļu un kravu inspekcijas sistēmas, kas tiek izmantotas muitas kontrolē. Viena no iekārtām jau sākusi darbu uz Eiropas Savienības ārējās robežas, bet otra vēl tiek sagatavota. Septembrī plānota trešās mobilās transportlīdzekļu un kravu inspekcijas sistēmas piegāde Latvijas muitai.
To darbības princips – ar skenera palīdzību tiek caurstaroti objekti, piemēram, kravas automašīnas, konteineri, iegūtos digitālos attēlus uzreiz parādot apmācītam iekārtas operatoram, kurš var konstatēt kravas automašīnā noslēptas kontrabandas preces un slēpņus.
Skaidro Valsts ieņēmuma dienesta (VID) Komunikācijas nodaļas priekšniece Agnese Grīnberga: “Skenera izmantošana ir droša cilvēka dzīvībai, veselībai, videi un precēm, jo iekārta nerada kravā un transporta līdzeklī paliekošo radioaktivitāti (neaktivē apstarojamo objektu) un nerada nekādas citas izmaiņas vielās un materiālos. Apstarošana notiek īsu brīdi un ar atbilstošu starojuma devu.” Starojums var kļūt bīstams tikai tādos gadījumos, ja netiek ievērotas drošības prasības, ko muitas klientiem pirms muitas kontroles norāda muitas dienesta personāls, atzīst VID pārstāve, uzsverot, ka tāpēc, atrodoties muitas kontroles zonā, jebkuram jāseko muitas amatpersonu norādījumiem. Jāņem vērā, ka skenēšanas procesā cilvēkiem jāatrodas ārpus skenera darbības zonas.
Pirms darba sākšanas mobilās transportlīdzekļu un kravu inspekcijas sistēmas apseko Radiācijas drošības centra speciālisti. Skeners, kas tiek izmantots muitas kontroles pasākumos, ir licencēts un tā izmantošana notiek saskaņā ar normatīvajiem aktiem, ievērojot visas likumos noteiktās drošības prasības.
A.Grīnberga min pasaules praksi: “Muitas kontroles pasākumu veikšanai pasaulē plaši tiek izmantota dažāda skenēšanas aparatūra, kas var būt gan mobila, gan stacionāri uzstādīta. Atzīts, ka iekārtu izmantošana ir viens no efektīvākajiem un ātrākajiem līdzekļiem muitas kontroles pasākumu veikšanai, pārbaudot kravas automašīnas un dažādus riska objektus.”

“LV” informācija

Lappusi sagatavojusi
Ilze Apine, “LV”
ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!