• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vācijas ministrs norāda uz nodokļu harmonizācijas vēlamību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.07.2004., Nr. 120 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91795

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zīmogs ar simbolisku ceļu

Vēl šajā numurā

30.07.2004., Nr. 120

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vācijas ministrs norāda uz nodokļu harmonizācijas vēlamību

Vakar vienas dienas darba vizītē Rīgā bija ieradies Vācijas Federatīvās Republikas federālais finanšu ministrs Hanss Eihels. Viņa darba plānā bija tikšanās ar Latvijas Republikas finanšu ministru Oskaru Spurdziņu, kuras gaitā tika pārrunāti aktuāli Latvijas, Vācijas un ES finanšu politikas jautājumi – nodokļu harmonizācija, ES budžets, valstu attīstības finansiālie aspekti.

VAC.PNG (105213 bytes)
Hanss Eihels
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

H. Eihels, kas mūsu valstī viesojas jau otro reizi, izteica gandarījumu par abu valstu ciešo sadarbību un norādīja, ka pēc Latvijas pievienošanās eiro zonai kontakti kļūs vēl ciešāki. Viņš uzsvēra – Latvijas, kuras iekšzemes kopprodukts uz iedzīvotāju ir vismazākais jauno dalībvalstu vidū, straujā ekonomiskā attīstība ir iepriecinoša arī Eiropas kontekstā, jo ES politikas mērķis ir dalībvalstu labklājības līmeņa atšķirību izlīdzināšana. Kā pozitīvus piemērus šīs politikas realizācijai Vācijas finanšu ministrs minēja Spāniju un Grieķiju. H. Eihels arī atzīmēja, ka Vācija ir Latvijas lielākā tirdzniecības partnervalsts un otrs lielākais investors. Viņš uzsvēra, ka Vācijā ir zināma tās ietekme uz Baltijas vēsturi, un tāpēc Vācija ir līdzatbildīga, lai jaunās ES dalībvalstis atrastu savu ceļu Eiropā. H. Eihels apliecināja, ka Vācija, slēdzot darījumus un veidojot ekonomiskas attiecības, piemēram, ar Krieviju, nekad neaizskars Baltijas intereses.
H. Eihels atzina, ka nodokļu harmonizācija ir tēma, kas aizvien izraisa karstas diskusijas, taču norādīja: Vācijas mērķis nav konkurences samazināšana, paaugstinot nodokļu likmes, gluži otrādi – konkurence jāveicina. Taču 25 ES dalībvalstis veido kopīgu tirgu, kurā nākotnē būs arī kopīga valūta, bet 25 dažādas nodokļu sistēmas neļaus optimāli izmantot ES ekonomiskos resursus, sacīja H. Eihels. Viņš arī izteica prieku, ka Latvija, neraugoties uz tās atšķirīgo viedokli, piedalās diskusijās par nodokļu harmonizāciju.
Savukārt O. Spurdziņš apgalvoja, ka nekādu spiedienu, kura mērķis būtu Latvijas finanšu politikas ietekmēšana, Vācijas ministrs nav izdarījis. Arī Latvijas finanšu ministrs atzina, ka ir lietderīgi piedalīties sarunās par nodokļu harmonizāciju, jo tā iespējams paust savu viedokli.
H. Eihels paskaidroja, ka saprot Latvijas intereses, taču viņa pienākums ir Vācijas iedzīvotājiem spēt izskaidrot valsts politiku ES līmenī. Vācija ir lielākā ES nodokļu maksātāja, taču tās iedzīvotājus uztrauc uzņēmumu ražotņu pārcelšana uz valstīm, kurās ir zemāks uzņēmumu ienākuma nodoklis. Jāņem vērā arī augstais bezdarba līmenis Vācijā. Taču ES paplašināšanās vēl nav beigusies, un var pienākt brīdis, kad ražotāji atstās arī Latviju, lai dotos uz “lētākām” valstīm, norādīja H. Eihels. Vācijas finanšu ministrs uzsvēra: tāpēc būtu vēlams veicināt savstarpējo investīciju politiku, nevis vienkārši ražotņu pārcelšanu.

Juris Bārtulis, “LV”

juris.bartulis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!