• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Grib samazināt PVN likmi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.07.2004., Nr. 120 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91804

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Īres tirgus atvēršana dzen sprukās pašvaldības

Vēl šajā numurā

30.07.2004., Nr. 120

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Grib samazināt PVN likmi

Daudzās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs sabiedriskā transporta pasažieru pārvadājumiem tiek piemērota samazināta pievienotā vērtības nodokļa (PVN) likme. Tādā veidā valsts atbalsta gan pasažierus, nodrošinot zemākas sabiedriskā transporta biļešu cenas, gan autopārvadātājus, kuru pārvadājumu apjoms un konkurētspēja lielā mērā atkarīga no biļešu cenām. Arī Latvijā iecerēts samazināt PVN likmi pasažieru pārvadājumiem no pašreizējiem 18% uz 5%, vakar žurnālistus informēja valsts amatpersonas un sabiedriskā transporta nozares pārstāvji.
Salīdzinot ar citām ES dalībvalstīm, PVN likme sabiedriskā transporta pakalpojumiem Latvijā ir augsta. Tā Austrijā un Itālijā pasažieru transporta pakalpojumiem tiek piemērota 10% PVN likme, Somijā – 8%, Beļģijā – 6%, Čehijā, Lietuvā un Portugālē – 5%, bet Luksemburgā – 3%. Lielbritānijā sabiedriskā transporta pakalpojumi ar PVN netiek aplikti vispār. Tā kā samazināta PVN likme pasažieru transporta pārvadājumiem nav pretrunā ar ES noteikumiem, no Latvijas pasažieru pārvadātājiem nākusi iniciatīva samazināt PVN likmi arī Latvijā. Tādā veidā būtu iespējams samazināt pasažieru pārvadājumu pašizmaksu un palielināt autopārvadātāju konkurētspēju.
Lai atbalstītu Latvijas pasažieru pārvadātājus, Satiksmes ministrija (SM) iesniegusi valdībai priekšlikumu samazināt PVN likmi sabiedriskā transporta pakalpojumiem no 18% uz 5% ar nākamā gada janvāri. Samazinot PVN likmi, tiktu aizkavēts sabiedriskā transporta biļešu cenu pieaugums, kas rastos uz degvielas cenu kāpuma rēķina, atzina SM Pasažieru pārvadājumu departamenta direktors Andrians Ļublins. Nesamazinot PVN likmi, valdībai būtu jādotē sabiedriskā transporta pakalpojumu nozare, lai tādā veidā kompensētu pasažieru pārvadājumu pašizmaksas kāpumu un saglabātu pašreizējos pasažieru pārvadājumu apjomus. Nepieciešamās dotācijas apjoms no valsts budžeta būtu 7,5 miljoni latu.
Savukārt Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Sergejs Dolgopolovs uzsvēra, ka, samazinot PVN likmi pasažieru pārvadājumiem, vairāk naudas līdzekļu paliktu pašvaldības rīcībā. Līdz šim pašvaldība dotējusi sabiedriskā transporta nozari, lai nepieļautu biļešu cenu kāpumu. Ja tiktu samazināta PVN likme, šīs dotācijas varētu izlietot citu mērķu sasniegšanai – sabiedriskā transporta modernizācijai vai jaunu mājokļu celtniecībai.
Samazināta PVN likme ietekmētu ne tikai biļešu cenas, bet arī Latvijas pasažieru pārvadātāju konkurētspēju. Gan Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvis Andrejs Baļčūns, gan SIA “Dobeles autobusu parks” rīkotājdirektors Normunds Narvaišs norādīja, ka, nesamazinot PVN likmi, Latvijas autopārvadātāji atradīsies neizdevīgākā situācijā nekā ES pasažieru pārvadātāji brīdī, kad tiks izsludināti jauni valsts pasūtījumi pasažieru pārvadājumiem. Tas savukārt var negatīvi ietekmēt nodarbinātību nozarē, kā arī finansiāli neizdevīgo lauku maršrutu skaitu. Kopumā Latvijas pasažieru pārvadātāji aicina Latvijas valdību ne tikai samazināt PVN likmi, bet arī saglabāt pašreizējās dotācijas.

Vineta Kleinberga

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!