• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Visi bērni saņems uzturlīdzekļus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.08.2004., Nr. 121 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91874

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

03.08.2004., Nr. 121

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Visi bērni saņems uzturlīdzekļus

Vakar, 2. augustā, Pulkveža Brieža ielā 15 durvis vēra Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija, kas nodrošinās minimālos valsts noteiktos uzturlīdzekļus bērniem, kuri tos nesaņem no vecākiem.

20 lati no bērna piedzimšanas līdz septiņu gadu vecumam un 24 lati no septiņu gadu vecuma līdz pilngadības sasniegšanai ir minimālie uzturlīdzekļi, kas jāsaņem bērniem no vecākiem un kuru apmēru noteicis Ministru kabinets. Ja tiesas spriedumā noteiktā samaksa bērnu uzturēšanai ir 15 latu un šīs saistības netiek pildītas, fonds izmaksās bērnam uzturlīdzekļus 15 latu apmērā; savukārt, ja tiesas spriedumā noteikts bērnam izmaksāt 60 latus mēnesī, bet atbildīgais spriedumu ignorē, Uzturlīdzekļu garantiju fonds izmaksās Ministru kabineta noteikto samaksu – attiecīgi 20 vai 24 latus. Uzturlīdzekļu nemaksātājiem izbēgt no atbildības nebūs iespējams, jo no fonda izmaksāto uzturlīdzekļu piedziņai nav noilguma. Tas nozīmē, ka līdzekļus no parādnieka varēs ieturēt no jebkuriem ienākumiem jebkurā dzīves posmā. Vajadzīgo naudu varēs iekasēt kā no stipendijas vai pabalsta, tā no pensijas vai citiem parādnieka ienākumiem.
Jaunajā Uzturlīdzekļu garantiju fondā pēc palīdzības var vērsties piecas darba dienas nedēļā. Iespējams savu apmeklējumu un tā laiku arī pieteikt pa tālruni – 7356497, lai izvairītos no rindām un lai ērtāk būtu arī tiem, kuri pēc palīdzības brauc no citām Latvijas pilsētām.
Lai uzturlīdzekļus saņemtu, jāiesniedz noteikta veida iesniegums, kura paraugs pieejams gan Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā, gan Bērnu un ģimenes lietu ministrijas mājaslapā internetā. Iesniegumu var iesniegt, personīgi ierodoties Pulkveža Brieža ielā vai nosūtot to pa pastu, ar noteikumu, ka tā iesniedzējam ir konts bankā vai pasta norēķinu sistēmā.
Uzturlīdzekļu garantiju fonds tapis, Bērnu un ģimenes lietu ministrijai sadarbojoties ar Labklājības, Tieslietu un Finanšu ministriju, ar Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomi un Cilvēktiesību biroju. Jau pirmās fonda darbības dienas, pirmajās stundās pēc palīdzības tajā vērsās vairāki desmiti cilvēku ne tikai no Rīgas, bet arī no Cēsīm, Talsiem un citām pilsētām. Durvis apmeklētājiem tika vērtas 8.30, bet pusstundu iepriekš gaidīja cilvēki. Daļa nāca, lai saņemtu konsultāciju neskaidros jautājumos, savukārt citi nāca jau ar vajadzīgajiem dokumentiem, lai tos iesniegtu. Fonda darbinieki prognozē, ka tuvākajos mēnešos pēc palīdzības vērsīsies ļoti daudz cilvēku.
Uzturlīdzekļu garantiju fonda oficiālajā atklāšanā bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks sacīja, ka, pateicoties šā fonda izveidei, vecāki kļūs atbildīgāki un bērns cietīs mazāk vecāku savstarpējo attiecību dēļ.

Kate Rūķēna

Uzziņai:

Ierodoties personīgi, uzrādāma pase un pašam iesniedzami šādi dokumenti:

• tiesas sprieduma noraksts par uzturlīdzekļu piešķiršanu;
• tiesu izpildītāja izziņa par to, ka uzturlīdzekļu piedziņa no parādnieka nav iespējama vai parādnieks tiesas spriedumu par uzturlīdzekļu piedziņu pilda, bet nenodrošina minimālo uzturlīdzekļu apmēru (izziņa derīga vienu mēnesi pēc tās izsniegšanas);
• bērna dzimšanas apliecības kopija, uzrādot oriģinālu.

Nosūtot iesniegumu pa pastu, iesniedzēja parakstam jābūt notariāli apstiprinātam un iesniegumam pievienojami jau minētie dokumenti (bērna dzimšanas apliecībai jābūt notariāli apstiprinātai).

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!