• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pabalsts tuvu algai "uz rokas". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.08.2004., Nr. 121 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91877

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 3.augustā

Vēl šajā numurā

03.08.2004., Nr. 121

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pabalsts tuvu algai “uz rokas”

Ministru kabineta Komiteja vakar, 2.augustā, akceptēja diferencētu bērnu kopšanas pabalsta palielināšanu, paredzot papildu piemaksas, ja ģimenē piedzimuši dvīnīši vai trīnīši.

Vakar tika atbalstīts priekšlikums, kas paredz vienam no vecākiem maksāt pabalstu 70 procentu apmērā no viņa vidējās algas, no kuras veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas 12 mēnešu laikā pirms bērna piedzimšanas, skaidro Labklājības ministrijas (LM) Komunikācijas departaments. Tādējādi pabalsta apjoms līdzināsies tai algai, ko viens no bērna vecākiem saņēmis pēc nodokļu atvilkumiem. To paredzēts maksāt par bērna kopšanu līdz viena gada vecumam.
Šis LM izstrādātais pabalsta palielināšanas variants vēl jāapstiprina Ministru kabinetā.
Izpildot Ministru prezidenta uzdevumu, LM bija sagatavojusi un iesniedza izskatīšanai Ministru kabineta Komitejas vakardienas sēdē četrus variantus pabalstu palielināšanai.
Pabalsta apjoms, ko vakar atbalstīja valdības komiteja, ir mazāks, nekā paredzēja iepriekšējās valdības apstiprinātā koncepcija, taču tas nav slikts kompromisa variants, kas sabalansē mūsu vēlmes ar valsts budžeta iespējām, uzskata labklājības ministre Dagnija Staķe.
Atbalstītā priekšlikuma būtība – 2005.gadā nodarbinātām personām pabalsts nevarēs būt mazāks par 56 latiem un nevarēs pārsniegt 392 latus. Savukārt pabalsta apjoms personām, kas nav sociāli apdrošinātas, būs 50 lati mēnesī, norāda LM.
Par bērna kopšanu vecumā no 1 līdz 2 gadiem paredzēts pabalsts 30 latu apmērā. Iecerētas arī piemaksas par katru nākamo bērnu tiem vecākiem, kas kopj dvīņus vai trīņus. Piemaksas apjoms ir 50 latu par katru nākamo mazuli vecumā līdz 1 gadam un 30 latu par bērnu vecumā no 1 līdz 2 gadiem. Savukārt bērna piedzimšanas pabalsts tiks paaugstināts līdz 296 latiem, kas atbilst zīdaiņa pūriņa vērtībai faktiskajās cenās naudas izteiksmē.
Lai īstenotu šādu pabalstu paaugstināšanu, 2005.gadā valsts budžetā papildu jāatrod 20 miljoni latu.
“Ja šis variants tiks apstiprināts valdībā, bērna piedzimšanas pabalstu līdz 296 latiem varēsim paaugstināt jau no oktobra,” skaidro labklājības ministre. Šādām labām ziņām iemesls nav tik patīkams – šogad ir piedzimis mazāk bērniņu, nekā plānots, tādēļ ir iekrājusies nauda, lai pabalstu apjomu palielinātu jau šogad. Šāds fakts vēl vairāk ilustrē nepieciešamību stimulēt ģimenes radīt pēcnācējus, uzskata LM.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!