• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pedagogu izglītībai un profesionālajai kvalifikācijai noteiktajām prasībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.08.2004., Nr. 123 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91975

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

05.08.2004., Nr. 123

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pedagogu izglītībai un profesionālajai kvalifikācijai noteiktajām prasībām

Šā gada 3.augusta Ministru kabineta sēdē tika akceptēti Izglītības un zinātnes ministrijas ierosinātie “Grozījumi Ministru kabineta 2000.gada 3.oktobra noteikumos Nr.347 “Noteikumi par prasībām pedagogiem nepieciešamajai izglītībai un profesionālajai kvalifikācijai””, kas stāsies spēkā 1.septembrī.

Minētie grozījumi prasībās pedagogu izglītībai un profesionālajai kvalifikācijai veikti, pamatojoties uz Izglītības un zinātnes ministrijas un rajonu izglītības pārvalžu veikto izpēti un situācijas analīzi par izglītības iestādēs strādājošajiem pedagogiem.
Grozījumi paredz vairākas jaunas iespējas pedagoģiskās izglītības ieguvei gan pirmā, gan otrā līmeņa augstskolu studiju programmās, saņemot valsts atzītu diplomu par skolotāja/pasniedzēja, pedagoga vai tiem pielīdzinātu kvalifikāciju (minēto grozījumu 12.punkts par izdarītajām izmaiņām MK noteikumu pielikuma 1.1.piezīmē, papildinot to ar mākslinieka, diriģenta, muzikologa, komponista, vokālista, instrumentu mūziķa, horeogrāfa, režisora, bibliotekāra kvalifikācijām), gan iespējas pedagogu izglītības ieguvei tālākizglītības kursu programmās Izglītības ministrijas noteiktā kārtībā (IZM 18.02.2004. rīkojums Nr.92), saņemot izglītības un zinātnes ministra apstiprināta parauga sertifikātu par tiesībām veikt pedagoģisko darbību attiecīgā izglītības programmā.
Grozījumu 13.punkts visās izglītības pakāpēs strādājošajiem pedagogiem, kuriem iepriekš iegūta augstākā nepedagoģiskā izglītība, pieļauj iespēju līdz 2005.gada 1.septembrim iegūto akadēmisko maģistra vai doktora zinātnisko grādu pedagoģijā vai mācāmajam priekšmetam atbilstošā zinātnes nozarē, ja tā iegūšanai izstrādātais zinātniskais darbs ir saistīts ar attiecīgās izglītības pakāpes vai mācāmā priekšmeta metodiku vai didaktiku, uzskatīt par pietiekamu pedagoģisko izglītību, pielīdzinot to profesionālajai kvalifikācijai mācāmajā priekšmetā.
Grozījumi MK noteikumos paredz iespēju pedagogiem īstenot pirmsskolas izglītības programmu, arī speciālajā pirmsskolas izglītības programmā, ja iepriekš iegūta pedagoģiskā izglītība un skolotāja kvalifikācija citā izglītības pakāpē, kā arī ja darba stāžs pirmsskolā ir vismaz seši gadi, turpmāk apgūstot attiecīgu tālākizglītības programmu (B1 un B2 ) Izglītības ministrijas noteiktā kārtībā un saņemot Izglītības un zinātnes ministra apstiprināta parauga sertifikātu par tiesībām veikt pedagoģisko darbību pirmsskolā.
Noteikumu 2.10.punktā grozījumi paredz papildināt mācību priekšmetu uzskaitījumu ar priekšmetiem: mājturība, fizika, ķīmija, bioloģija, kurus mācīt var pedagogi, iegūstot tālākizglītības programmu (B1 un B2 ) Izglītības ministrijas noteiktā kārtībā un saņemot izglītības un zinātnes ministra apstiprināta parauga sertifikātu, ja iepriekš iegūts bakalaura grāds atbilstošā zinātnes nozarē vai pedagoģiskā izglītība attiecīgā, IZM noteiktā tematiskajā jomā. IZM speciālisti gatavo attiecīgus grozījumus IZM rīkojumā Nr.92, ar kuru tika apstiprinātas mācību priekšmeta atbilstīgās tematiskās jomas.

IZM Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!