• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par izspiešanām neklusēt. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.08.2004., Nr. 123 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91984

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Piedāvātos mācību priekšmetus integrēs esošajos

Vēl šajā numurā

05.08.2004., Nr. 123

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par izspiešanām neklusēt

Organizētās noziedzības izpausmē vērojamas jaunas tendences – tā uzskata organizētās noziedzības apkarošanas speciālisti, ņemot vērā vairākus pēdējā gada notikumus, kad par izspiešanu upuriem kļuvuši nejauši izraudzīti cilvēki. Upuri izvēlēti, pētot sludinājumus laikrakstos un izmantojot publicētos tālruņu numurus. Nav izslēgts, ka arī nākotnē līdzīgi gadījumi varētu atkārtoties. Saņemot draudus, jāvēršas policijā, nevis jāmēģina situāciju risināt pašu spēkiem.

Izspiešanu oriģinālo scenāriju izpildītāji nule aizturēti. 28.jūnijā Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) darbinieki sadarbībā ar kolēģiem no citām struktūrvienībām aizdomās par naudas izspiešanu personu grupā aizturēja divus agrāk sodītus vīriešus.
Par noziedzīgo nodarījumu ķēdīti likumsargi uzzināja jūlijā, kad pēc palīdzības policijā vērsās kāds vīrietis. Viņam nezināma persona bija zvanījusi uz mobilo tālruni un draudējusi, ka tiks nozagts vīrieša auto, ja viņš nesamaksās 300 eiro. Zvanītājs norādījis, ka aploksne ar naudu jāiemet kādas mājas pastkastītē Slokas ielā Rīgā. Veicot izmeklēšanu, policija noskaidroja, ka šis vīrietis nav vienīgais, kuram zvanīts, draudēts un pieprasīta nauda, lai draudi netiktu īstenoti. Piemēram, kādai sievietei piesolīts nodedzināt māju, ja netiks samaksāti 500 eiro. Vairākiem citiem draudēts nozagt vai nolaupīt auto.
ONAP noskaidroja, ka tālrunis, no kura cietušie saņēmuši zvanus, atradies Valmieras cietuma teritorijā. Izmeklēšanā arī atklājies, ka zvanījuši divi ieslodzītie, kas minētajā ieslodzījuma vietā izcieš sodu par automašīnu zādzībām. Kā jau minēts, upurus viņi izvēlējušies pēc nejaušības principa, izmantojot avīzēs ievietotos sludinājumus. Tiesa, draudi upuriem netika īstenoti. Tā kā zvanītāji atradās nebrīvē, naudu no cietušajiem nevarēja saņemt, šī loma scenārijā bija atvēlēta līdzdalībniekiem brīvībā. Tiem atlika vien savākt naudu, ko upuri nolikuši norādītajā vietā. Abi minētie vīrieši tika aizturēti naudas saņemšanas brīdī.
Valsts policija norāda, ka pagaidām nav informācijas par to, kā izspiestā nauda tikusi izmantota un kā tā vispār nodota cietumā esošajiem zvanītājiem. ONAP turpina darbu, lai noskaidrotu visus iespējamos cietušos, kā arī iespējamos noziedzīgā nodarījuma līdzdalībniekus.
Pērn septembrī bija līdzīgs gadījums. Arī toreiz izspiešanā bija iesaistīts kāds Valmieras cietumā ieslodzītais. Viņa līdzdalībnieces – trīs sievietes. Šī grupa izspieda naudu no vairākiem cilvēkiem, piedraudot tos noslepkavot vai arī pavēstot par it kā gatavotām slepkavībām.

“LV” informācija

Lappusi sagatavojusi
Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!