• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Spriež par uzņēmumu ienākumu nodokli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.08.2004., Nr. 124 https://www.vestnesis.lv/ta/id/92105

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Arī šī ābece jāapgūst skolā

Vēl šajā numurā

06.08.2004., Nr. 124

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Spriež par uzņēmumu ienākumu nodokli

Finanšu ministra Oskara Spurdziņa vadītā darba grupa nodokļu politikas izvērtēšanai tomēr neiesaka samazināt uzņēmumu ienākuma nodokļa likmi no pašreizējiem 15% uz 12,5%. Savukārt jautājumā par izmaiņām nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanā darba grupa vēlas izsvērt nepieciešamību aplikt ar nodokli arī dzīvojamās mājas.
Vakar, 5.augustā, darba grupa diskutēja un vienojās divos jautājumos. Pirmais – par uzņēmumu ienākumu nodokli, otrais – par nekustamā īpašuma nodokli.
Uzņēmēju un nodokļu konsultantu pārstāvji, lūgti novērtēt pēdējā laikā Latvijā izskanējušos priekšlikumus par uzņēmumu ienākuma nodokļa likmes iespējamo samazināšanu, atzina, ka tā nav primāri nepieciešama, informē Finanšu ministrijas (FM) preses sekretāre Baiba Melnace.
Eksperti uzskata, ka daudz būtiskāki būtu uzņēmuma ienākuma nodokļa atvieglojumi, kas radītu efektu katrā uzņēmumā, piemēram, atbalstot Ekonomikas ministrijas izteikto priekšlikumu un piemērojot palielinātus koeficientus uzņēmumu pamatlīdzekļu nolietojuma norakstīšanai. Tādēļ darba grupa neiesaka samazināt uzņēmumu ienākuma nodokļa likmi. Kā skaidro FM pārstāve, paralēli FM sagatavos analīzi par to, vai un kādu ekonomisko efektu ir devusi iepriekšējā likmes samazināšana no 25% uz 15%, piemēram, investīciju piesaistē, bezdarba mazināšanā, eksporta pieaugumā u.c. jomās.
Vakar darba grupa arī pabeigusi iepriekšējā sēdē sākto diskusiju par nodokļa atlaides investīcijām piemērošanu visiem uzņēmumiem, ne tikai tiem, kas īsteno lielu investīciju projektus, kuru kopsumma nav mazāka par 10 miljoniem latu.
Skaidro B.Melnace: “Izvērtējot gan sagaidāmo nodokļa ieņēmumu samazinājumu, gan administrēšanas problēmas un samērojot šāda nodokļa stimula efektivitāti ar citiem nodokļa stimuliem, nolemts ieteikt valdībai šādas nodokļa atlaides izslēgšanu no likuma “Par uzņēmumu ienākumu nodokli”. Tā vietā jāievieš palielinātie koeficienti pamatlīdzekļu nolietojuma norakstīšanai.
Jautājumā par nekustamā īpašuma nodokļa sistēmas maiņu – pāreju uz kadastrālo vērtību balstītas nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanas un maksāšanas kārtību – darba grupa vienprātīgi atbalstījusi viedokli, ka nepieciešams izdarīt visu, lai minētā pāreja varētu notikt likumā paredzētajā laikā – ar 2007.gadu.
Pašlaik jau ir apzināti soļi un tehniskie darbi, kas veicami šajā laikā, taču tika minēts, ka Valsts zemes dienestam, kas ir atbildīgais par kadastrālā vērtējuma noteikšanu un atjaunošanu, trūkst līdzekļu. Finanšu ministrs apņēmies sarunā ar tieslietu ministri par nākamā gada valsts budžeta projektu apspriest šo jautājumu.
O.Spurdziņš rosinājis darba grupas pārstāvjus diskutēt arī par nepieciešamību aplikt ar nekustamā īpašuma nodokli dzīvojamās mājas. Ņemot vērā Latvijas iedzīvotāju maksātspēju, varētu tikt noteikts zināms slieksnis, kuru pārsniedzot nodoklis būtu jāmaksā. Proti, nodoklis tiktu uzlikts maksātspējīgās sabiedrības daļas dārgākajiem īpašumiem. Darba grupa konceptuāli neiebilda pret šādu pieeju.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!