• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vasaras krāsas Jūrmalā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.08.2004., Nr. 125 https://www.vestnesis.lv/ta/id/92195

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Trešdiena, 11.08.2004.

Laidiena Nr. 126, OP 2004/126

Vēl šajā numurā

10.08.2004., Nr. 125

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vasaras krāsas Jūrmalā

IZSTADE3.PNG (102893 bytes)
Savdabīgus vaibstus kopumā idealizētā stilā ieturētajai izstādei piešķīra mākslinieka Illara Kallau (Pērnava) darbs – uz grīdas izkārtoti avīžu papīra vīšķi
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

No 2. līdz 6. augustam Jūrmalā noritēja Starptautiskais mākslas forums “Māksla vieno tautas”. Tajā piedalījās divdesmit divi mākslinieki no piecām valstīm, to skaitā Latviju pārstāvēja vienpadsmit jūrmalnieki. Kā atzīmēja Latvijas Mākslinieku savienības Jūrmalas nodaļas priekšsēdētājs Andrejs Ģērmanis, šis projekts salīdzinoši ir vērienīgākais, kāds Jūrmalā saistībā ar vizuālo mākslu ir noticis. Šo faktu uzsvēra arī projekta idejas īstenotāja Zinaīda Skuja, vērsdama uzmanību uz to, ka Bulduru kultūras namā vēl nekad nav bijusi tik plaša mēroga izstāde. Tajā bija aplūkojami darbi, kas tapa šā foruma laikā – nepilnās trīs dienās. Ekspresizstāde “Vasara Jūrmalā” ilga tikai diennakti. Taču, kā solīja Jūrmalas domes priekšsēdētāja vietnieks Aigars Tampe, šis tik ļoti vajadzīgais notikums – “Māksla vieno tautas” – tiks iedibināts par tradīciju, kas Jūrmalā tiks kopta katru gadu.

Izstādes atklāšanā projekta vadītāja Bulduru kultūras nama direktore Zinaīda Skuja sirsnīgi pateicās visiem foruma dalībniekiem. Visupirms paldies saņēma mākslinieki no Somijas, jo Pietarsāri ir pirmā Jūrmalas sadraudzības pilsēta – jau kopš 1965.gada. Uz šo pagodinošo žestu mākslinieki atbildēja, ka ne vien laiks Latvijā ir silts, silta ir arī viņu uzņemšana. Starp Somijas māksliniekiem bija arī šā foruma jaunākā dalībniece Terēze Sungrēna. Viņa šogad sāks studijas Latvijas Mākslas akadēmijā. Jāpiebilst, ka tuvs kontakts ar māksliniekiem no Somijas projekta vadītājai izveidojies arī tāpēc, ka viņa brīvi pārvalda somu valodu.
Mākslinieki no Sanktpēterburgas Tamāra Semenova un Azats Mamedinovs uzdāvināja Bulduru kultūras namam katrs vienu gleznu. Tamāras Semenovas dāvātajā gleznā attēlots sargeņģelis un Jūrmalas kultūrvēsturiskā centra – Majoru – panorāma. Bet Azata Mamedinova dāvātajā darbā acis var mielot pie krāšņas ziedu kompozīcijas.

IZSTADE.PNG (125732 bytes) IZSTADE2.PNG (108651 bytes)

Azats Mamedinovs (Sanktpēterburga); Dace Grigorjeva (Jūrmala)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Viesi no Kazaņas savus iespaidus par forumu izteica vienā vārdā – pasaka. Turklāt viņi uzskatīja par vajadzīgu neapiet tik saasināto Latvijas un Krievijas attiecību tēmu, sacīdami, ka, atgriežoties savā valstī, noteikti centīsies kliedēt tur radītos priekšstatus par to, cik ļoti latvieši neciešot cittautiešus. Šajā sakarā arī Andrejs Ģērmanis pastāstīja, ka, sagaidot uz forumu ierodamies māksliniekus no Krievijas, gandrīz pirmais, ko viņi, izkāpdami no vilciena, teikuši, bijis: “Domājām, ka te mūs sagaidīs kādi neofašisti, bet mūs sagaida brīnišķīgi cilvēki!” Mākslinieki izteikuši vēlēšanos šurp braukt vēl un vēl. Tā forums beidzās ar tālākiem sadarbības plāniem, piemēram, Aleksejs Orlovskis no Maskavas, bērnu mākslas galerijas direktors, nodibināja kontaktus ar Jūrmalas bērnu mākslas skolu.
Kopumā izstādē, kas tapa kā dažādu valstu mākslinieku skatījums uz Jūrmalu, dominēja košas krāsas, bet tematiski – ziedi.

Ieva Jaunupe

 

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!