• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Raujas uz Īriju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.08.2004., Nr. 126 https://www.vestnesis.lv/ta/id/92251

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 11.augustā

Vēl šajā numurā

11.08.2004., Nr. 126

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Raujas uz Īriju

DUBLINA.PNG (94436 bytes)
Uz Īriju peļņā dodas ne mazums Latvijas iedzīvotāju. Sazinoties ar autobusu pārvadātājiem, kas piedāvā braucienus uz Īriju, “Latvijas Vēstnesis” noskaidroja, ka Dublinā iespējams nokļūt trīs reizes nedēļā
Foto no EK audiovizuālās bibliotēkas

Darba meklētāju skaits no jaunajām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm Īrijā pēc 1.maija krietni pieaudzis. Salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo laika periodu strādātgribētāju skaits no jaunajām dalībvalstīm ir pieaudzis desmit reižu, vēsta interneta portāls ireland on-line.

Šāds secinājums izdarīts, ņemot vērā, cik daudz cilvēku meklē īpašu identifikācijas numuru, kas nepieciešams, lai oficiāli stātos darba attiecībās, kā arī saņemtu sociālās garantijas. Turklāt varas iestādes norāda, ka strādātgribētāju skaits droši vien ir vēl lielāks, jo ne visi darba meklētāji darbā stājas oficiāli. Daudzi ir ar mieru strādāt arī nelegāli.
Visvairāk darba meklētāju nākot no Polijas, Lietuvas, Čehijas un Slovākijas. Polijas iedzīvotāji veido aptuveni pusi no tiem darba meklētājiem, kas Īrijā ieradušies no jaunajām Eiropas Savienības dalībvalstīm.
Uz Īriju peļņā dodas arī ne mazums Latvijas iedzīvotāju. Sazinoties ar autobusu pārvadātājiem, kas piedāvā braucienus uz Īriju, “Latvijas Vēstnesis” noskaidroja, ka Dublinā iespējams nokļūt trīs reizes nedēļā. Turklāt biļetes jāpasūta jau pāris nedēļas iepriekš, jo brauktgribētāju ir daudz.
Arī Laura, kas uz Īriju pēdējo reizi devusies pirms vairāk nekā mēneša, vēstulē “Latvijas Vēstnesim” raksta, ka biļeti braucienam pasūtījusi vairākas nedēļas iepriekš. Laura par Ķeltu tīģeri dēvētajā zemē nestrādā pirmo gadu. Sākotnēji strādāt viņa brauca tikai vasarā – laikā, kad nebija jāstudē. Salīdzinājumā ar laiku pirms diviem gadiem šodien latviešu Īrijā esot daudz vairāk. “Atzīšos, arī es ar saviem stāstiem pati esmu daudzus aizvilinājusi peļņā uz Īriju,” raksta Laura. Viņa norāda, ka pārsvarā darbu ārpus Latvijas robežām nemeklē rīdzinieki.
“Rīgā tāpat var atrast darbu. Laukos nav tik vienkārši, bet ēst un bērnus audzināt vajag visiem.” Jautāta, kāpēc tieši Īrija darba meklētājiem ir tik interesanta, viņa atbild: “Sava nozīme, protams, ir tam, ka tagad Īrijā bez jebkādiem ierobežojumiem var strādāt visi jauno dalībvalstu pilsoņi. Nav jāslapstās, un tas daudziem šķiet vilinoši.”

Ilze Sedliņa, “LV”

ilze.sedlina@vestnesis.lv

Uzziņai:

Kopējais oficiālo darba meklētāju skaits no ārvalstīm

Īrijā no
šā gada maija
līdz jūlijam

64 000

No tiem jauno
ES dalībvalstu
pilsoņi

23 000

Darba meklētāji
no Polijas

11 000

Avots: Īrijas Sociālo un ģimenes lietu departaments

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!