• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Muzejam turpmāk būs "karstais telefons" ministrijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.08.2004., Nr. 127 https://www.vestnesis.lv/ta/id/92304

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

12.08.2004., Nr. 127

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Muzejam turpmāk būs “karstais telefons” ministrijā

Ārlietu ministra Arta Pabrika viedoklis

PABRIKS.PNG (86983 bytes)
Artis Pabriks
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Vakar, 11.augustā, ārlietu ministrs Artis Pabriks ar Latvijas Okupācijas muzeja fonda un muzeja vadības pārstāvjiem apspriedās par unikālās ekspozīcijas nozīmi Latvijas vēstures atspoguļošanā un pārrunāja muzeja darbības efektivitātes palielināšanas iespējas. Pēc sarunas, tiekoties ar žurnālistiem, ministrs teica:
“Pirmkārt, mēs vienojāmies jau tuvākajā laikā ar Ārlietu ministrijas tiešu atbalstu sarīkot Okupācijas muzeja vizīti vienā no Eiropas politiski svarīgākajiem stratēģiskajiem punktiem. Šajā pasākumā es gribu pieaicināt arī nelielu vēsturnieku grupu, kas varētu sniegt kompetentus paskaidrojumus. Bet es arī domāju, kamēr vēl mūsu vidū ir muzejā attēloto notikumu liecinieki, mums muzeja pasākumos vajag pieaicināt arī viņus. Es arī ceru uz mūsu Eiropas Parlamenta deputātu atbalstu. Esmu jau dažus no viņiem aicinājis un vērsīšos pie visiem, jo partijiskajai piederībai šajā gadījumā nav nozīmes. Ceru ar viņu atbalstu Okupācijas muzeja izstādi parādīt vairākās vietās Strasbūrā un arī Briselē.
Būtisks jautājums, kura risināšanā arī man kā ministram vajadzētu iesaistīties, ir muzeja statuss. Pašlaik muzejs pieder pašvaldībai. Taču šis ir valstisks jautājums. Domāju, valstij jāmēģina pārņemt muzeja īpašuma tiesības.
Mēs nedrīkstam kavēties arī ar muzeja pārveidošanu. Izsaku atbalstu arhitekta Gunāra Birkerta piedāvājumam, kas, manā izpratnē, ir izcils. Šajā pārbūves projektā praktiskais savijas ar ideālo: mēs redzam pagātni, kas eksponēta bijušajā Latviešu sarkano strēlnieku muzejā, bet iecerētā muzeja piebūve rādītu, kurp mēs ejam, – no asarām uz lepnumu. Nav arī nopietni, ja muzeja darbiniekiem, kas nodarbojas ar valstiski svarīgām lietām, jāstrādā pagrabā bez logiem un ventilācijas. Mēs savā valstī varam atrast līdzekļus šai prioritātei.
Esmu arī pieņēmis lēmumu pilnveidot ministrijas mājaslapu, kurā būs ne vien izeja uz Okupācijas muzeja mājaslapu – mēs iekļausim arī informāciju par muzeju un daļu no ekspozīcijas materiāliem.
Būtiski, ka, rādot savus vēstures smagos faktus, mēs tos atsedzam kopā ar citu tautu pārdzīvojumiem. Šeit, muzejā, parādīti arī fakti par holokaustu, veidotas asociācijas ar Francijas okupāciju... Domāju, tas ir pareizi, jo cilvēki jau citu tautu vēsturi saprot vispirms caur savas tautas vēsturi. Ārlietu ministrija pārņem Latvijas institūtu, un es ceru, ka mēs varēsim sasaistīt Latvijas vēstures skaidrošanu ar Latvijas tēla veidošanu un mūsu interešu veicināšanu citās valstīs.”
Par “Latvijas Vēstneša” izteikto ierosinājumu konsekventi iekļaut Okupācijas muzeja apmeklējumu visu ārvalstu politiķu vizīšu programmā Latvijā ārlietu ministrs teica: “Es domāju, ka tas noteikti jādara, un esmu ar mieru arī pats ar ārvalstu vadītājiem un citiem viesiem šeit, muzejā, ierasties.”
Noslēgumā Artis Pabriks žurnālistiem teica: “Es ceru, ka būšu tāds ministrs, kurš ne vien runās, bet arī ko konkrētu izdarīs. Katrā ziņā var uzskatīt, ka Okupācijas muzejam ir “karstais telefons” Ārlietu ministrijā: esmu aicinājis muzeja darbiniekus zvanīt man jebkurā laikā un izteikt savus priekšlikumus, un mēs tos apsvērsim.”

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!