• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kad visi ceļi ved uz Olimpa zemi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.08.2004., Nr. 127 https://www.vestnesis.lv/ta/id/92307

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

NATO ģenerālis par saviem Latvijas karavīriem

Vēl šajā numurā

12.08.2004., Nr. 127

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kad visi ceļi ved uz Olimpa zemi

Padomi tiem, kas dodas uz Grieķiju

Labā ziņa

Latvijas pilsoņi Grieķijā bez vīzas var uzturēties līdz 90 dienām. Tātad visu olimpiādes laiku “ar atliektiem galiem”. Pases derīguma termiņam gan par 3 mēnešiem jāpārsniedz paredzamais uzturēšanās laiks Grieķijā. Latvijas nepilsoņi vīzu ieceļošanai Grieķijā var saņemt Francijas vēstniecībā Rīgā, Raiņa bulvārī 9 (tālrunis 703 66 00).
Grieķija ir eirozonas valsts, tātad maksāšanas līdzeklis tajā ir eira (EUR). Naudu gan ieteicams samainīt jau Latvijā, jo Grieķijas bankās un valūtas apmaiņas punktos latus apmainīt būs grūti. Taču visos Grieķijas banku automātos jūs varēsit izņemt naudu, izmantojot Maestro vai Visa karti. Atēnu veikalos, restorānos un kafejnīcās var norēķināties ar kredītkartēm, taču ārpus galvaspilsētas un īpaši Grieķijas salās drošāk, ja līdzi ir skaidra nauda.

Sargies pats, tad arī Dievs tevi sargās

Latvijas vēstniecība iesaka pirms došanās uz Grieķiju iegādāties veselības un dzīvības apdrošināšanas polisi (111. formu) Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā Rīgā, Lāčplēša ielā 70a, ES dalībvalstu apdrošināšanas nodaļā (tālrunis 7043767). Ja nevarat pagūt, izmantojiet sev draudzīgu apdrošināšanas sabiedrību. Ārlietu ministrija arī iesaka informēt piederīgos vai draugus par sabiedrību, kurā esat apdrošinājies, norādot apdrošināšanas polises numuru un derīguma termiņu.
Diemžēl tālā ceļā nākas rēķināties arī ar sarūgtinājumiem. Piemēram, jums var nozagt pasi, var gadīties arī pašam to pazaudēt. Ja ķibele notikusi, sazinieties ar mūsu vēstniecību Atēnās vai Latvijas Goda konsulātu Pirejā (Peiraieus). Atgriešanās apliecības saņemšanai būs vajadzīgas divas fotogrāfijas, ko ieteicams paņemt līdzi jau no mājām, un policijas izziņa, kas apliecina pases nozagšanas vai nozaudēšanas faktu.
Naudas nozaudēšanas vai nozagšanas gadījumā varat vērsties pēc palīdzības Latvijas vēstniecībā Atēnās, lai sazinātos ar radiniekiem vai draugiem Latvijā. Viņiem attiecīgā summa būs jāiemaksā Ārlietu ministrijas Konsulārajā departamentā Rīgā, Elizabetes ielā 57, tālrunis 7016364 (brīvdienās un svētku dienās 9287398). Saņemot no Rīgas apstiprinājumu, mūsu konsulārā amatpersona no vēstniecības līdzekļiem jums izmaksās ekvivalentu summu. Protams, naudu iespējams pārskaitīt arī ar Western Union starpniecību.

Ja pats pie stūres

Ja dodaties uz Grieķiju ar savu autotransportu, protams, atcerieties, ka ir nepieciešama zaļā karte. Jāņem arī vērā, ka olimpisko spēļu laikā privātajam transportam Atēnu centrā kustība būs ierobežota. Taču spēļu vērotājiem būšot radītas visas iespējas ērti pārvietoties ar autobusiem, trolejbusiem, metro, tramvaju. Uz ceļiem izvietotas zīmes ar norādēm uz spēļu norises vietām. Galvenajās Atēnu ielās izveidota olimpiskā josla, pa kuru drīkst pārvietoties tikai akreditētais transports. Sods par iebraukšanu olimpiskajā joslā ir visai bargs – 160 eiras. Jāatceras arī, ka Grieķijā par braukšanu pa automaģistrālēm jāmaksā no 1,40 līdz 2 eirām.
No paša vērojumiem zinu, ka braukšanas stils Grieķijā, īpaši pilsētās, ir visai savdabīgs. Varētu teikt, ka arī grieķi brauc mazliet nekaunīgi. Tomēr viņi ir ļoti uzmanīgi un respektē citus braucējus. Grieķijā atšķirībā no Latvijas ir ļoti daudz motociklistu, kas no autobraucējiem prasa papildu uzmanību. Tomēr automobilisti un baikeri sadzīvo labi. Braukšanas ātrums Atēnās nav strikti noteikts, taču uz autostrādēm nedrīkst pārsniegt 120 kilometrus stundā. Protams, kalnos un citās bīstamās vietās zīmes nosaka daudz lielāku ātruma ierobežojumu. Tāpēc, domājot par mizerablo braukšanas kultūru Latvijā, šoferiem, kam ir maziņš... IQ (intelekta koeficients), ieteicams sēdēt mājās – nav ko rādīt savu muļķību pasaulei.

Raugieties pēc sarkanbaltsarkanā karoga

Latvijas vēstniecība atrodas pašā Atēnu centrā Kolonaki rajonā. No lidostas (Eleftherios Venizelos) līdz vēstniecībai var nokļūt ar autobusiem E95 vai E94, kas jūs aizvedīs līdz Sintagmas (Syntagma) skvēram. No tā pa Atēnu galveno Vas. Sofijas ielu dodieties uz augšu līdz Irodotou ielai, kur mūsu sarkanbaltsarkanais karogs rādīs meklēto ēku. Taču vislabāk paņemiet taksometru, kas Atēnās ir visai lēts.

Latvijas Republikas vēstniecības adrese: Irodotou iela 9, Kolonaki, Atēnas.
Tālrunis : (+ 30) 210 729-4483, fakss (+ 30) 210 729-4479
Latvijas Republikas Goda konsulāta adrese: Akti Posidonas 24, Pireja (konsulāts atrodas netālu no ostas)
Telefons : + 30 210 412 31 38, fakss : + 30 210413 75 97

Pēc Latvijas Ārlietu ministrijas informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!