• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pretspars smago avāriju skaitam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.08.2004., Nr. 127 https://www.vestnesis.lv/ta/id/92311

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Olimpieši uz Atēnām ar vēlējumiem ceļasomā

Vēl šajā numurā

12.08.2004., Nr. 127

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pretspars smago avāriju skaitam

Ceļu policijas pārvalde izstrādājusi pasākumu plānu, kā samazināt smago ceļu satiksmes negadījumu skaitu. Šis uzdevums veikts, pamatojoties uz iekšlietu ministra Ērika Jēkabsona 23.jūlija rīkojumu.

Kā jau ziņots, jūlija beigās iekšlietu ministrs uzdeva Kārtības policijas Galvenās pārvaldes priekšniekam Aivaram Grigulim un Ceļu policijas pārvaldes priekšniekam Visvaldim Puķītim mēneša laikā uzlabot situāciju uz Latvijas autoceļiem.

Nule izstrādātā pasākumu plāna mērķis ir pilnveidot Ceļu policijas struktūrvienības darbību, lai turpmāk nepieļautu smago ceļu satiksmes negadījumu skaita palielināšanos, skaidro Valsts policija. Tajā iekļauti īstermiņa un ilgtermiņa uzdevumi.
Daži no pasākumiem, kas iekļauti plānā, jau tiek īstenoti.
Viena no iecerēm ir plānot policijas darbinieku ikdienas izvietojumu, pamatojoties uz Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) ceļu satiksmes negadījumu analīzi par bīstamajiem ceļu posmiem. Turklāt Ceļu policijas pārvaldes Speciālā ceļu policijas rota, vadoties pēc ikdienas analīzes, veiks profilaktiskos reidus ne tikai Rīgā, bet arī citās pilsētās un rajonos. Šī specrota izmantos visus iespējamos tehniskos līdzekļus, arī netrafaretos transportlīdzekļus.
Ne tikai autovadītāji, bet arī citi satiksmes dalībnieki būs, ja tā var teikt, zem lupas. Proti, turpmāk tiks pievērsta pastiprināta uzmanība mazāk aizsargāto ceļu satiksmes dalībnieku – gājēju, velosipēdistu u.c. – izdarītajiem pārkāpumiem. Policija iecerējusi pastiprināti kontrolēt arī motociklu vadītājus, pievēršot īpašu uzmanību atļautā braukšanas ātruma, ķiveru lietošanas noteikumu ievērošanai, kā arī transportlīdzekļa vadīšanai reibumā vai bez vadītāja tiesībām. Par taksometru vadītājiem sakāms tas pats. Policija daudz vairāk pūļu ieguldīs, sekojot, lai viņi ievērotu pasažieru pārvadāšanas noteikumus un atļauto braukšanas ātrumu. Tie, kas pieraduši pie agresīva braukšanas stila, var rēķināties, ka tagad kārtības sargi rūpīgāk uzmanīs, lai to izskaustu. Taksometru vadītājiem, īpaši Rīgā, raksturīgi krustojumu šķērsošanas un manevrēšanas noteikumu pārkāpumi. Par tiem nu pēdējais laiks aizmirst. Tāpat Ceļu policija iecerējusi ceļu satiksmes uzraudzībā izmantot slēpto kontroles metodi, pastiprinātu uzmanību pievērst meklēšanā esošo personu un transportlīdzekļu meklēšanai, kā arī ceļu satiksmes uzraudzībā un profilaktiskajos pasākumos iesaistīt citu Valsts policijas dienestu, piemēram, iecirkņa inspektoru, patruļdienesta, darbiniekus.
Rīcības plānā ietverts arī punkts, kurā noteikts – piedalīties kontroles pasākumos tiks aicināti plašsaziņas pārstāvji. Tādējādi iecerēts panākt, lai par notiekošo uz ceļiem un paveikto uzzinātu iespējami plašāka sabiedrība.
Policija sadarbībā ar CSDD un citām valsts un pašvaldības iestādēm organizēs un piedalīsies dažādos pasākumos, lai mācītu skolas vecuma bērnus, skaidrojot ceļu satiksmes noteikumu nepieciešamību un to ievērošanas nozīmi. Mācīs ne tikai jauno paaudzi vien. Atsevišķus ceļu satiksmes noteikumu punktus izskaidros arī pieredzējušiem transportlīdzekļu vadītājiem un gājējiem.
Dažādas mācības un semināri būs arī pašiem policijas darbiniekiem, lai sekmētu darba kvalitāti un novērstu nepilnības un kļūdas dienestu darbā.
Policijā uzsver, ka ceļu satiksmes drošības situācijas uzlabošanā patlaban intensīvi strādā ne tikai Ceļu policija, bet arī Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes un Iekšējās drošības biroja darbinieki, kas veic virkni operatīvo pasākumu, lai kontrolētu policijas darbiniekus, kā arī ceļu satiksmes noteikumu pārkāpējus. Piemēram, Iekšējās drošības biroja darbinieki kontrolē ne tikai ceļu policistu godprātību. Viņiem dots uzdevums īpašu uzmanību pievērst arī pašiem kukuļdevējiem.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Uzziņai

Sadarbībā ar Satiksmes ministrijas un CSDD atbildīgajām personām Ceļu policija plāno piedalīties likumprojekta izstrādē, kas noteiktu transportlīdzekļa konfiskācijas iespējas gadījumos, ja transportlīdzekļa vadītājs sistemātiski vada transportlīdzekli, esot alkoholisko, narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaidā vai arī bez transportlīdzekļa vadītāja tiesībām..

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!