• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izdod jaunā parauga velosipēda vadītāja apliecības. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.08.2004., Nr. 128 https://www.vestnesis.lv/ta/id/92366

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Komisāru kandidātiem sadala portfeļus

Vēl šajā numurā

13.08.2004., Nr. 128

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izdod jaunā parauga velosipēda vadītāja apliecības

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) sākusi jauna parauga velosipēda vadītāja apliecības izdošanu. Tajās iestrādāti pretviltošanas elementi, tās ir laminētas, nemirkst ūdenī un ir ērti pārnēsājamas, pakarinot kaklā.

Iepriekšējā parauga vadītāja apliecības tika izsniegtas kopš 1994.gada. Gan to izskats, gan pretviltošanas elementu neesamība liecināja, ka tās ir morāli novecojušas un ir jāizstrādā jauna parauga dokuments, skaidro CSDD sabiedrisko attiecību speciāliste Džoanna Eglīte.
Vecā parauga apliecība bija paredzēta mopēdu un velosipēdu vadīšanai, kas tās ieguvējam deva tiesības vadīt abus šos transportlīdzekļus. 1. jūlijā mainījusies eksāmenu pieņemšanas kārtība velosipēdu un mopēdu vadītājiem. Mopēdu vadītāji jau no 1. jūlija saņem transportlīdzekļa vadītāja tiesības ar tajā iekļautu mopēda kategoriju. Savukārt velosipēdisti no augusta vidus saņems jaunā parauga velosipēda vadītāja apliecību – ar pretviltošanas elementiem aprīkotu, laminētu un ūdenī nemirkstošu.

Kā saņemt velosipēda vadītāja apliecību?

CSDD norāda, ka velosipēda apliecības saņemšanas kārtība saglabājas nemainīga. Pretendentam jānokārto teorētiskais Ceļu satiksmes noteikumu tests (10 jautājumi) jebkurā no CSDD nodaļām visā Latvijā. Sekmīgi nokārtojot eksāmenu, apliecība tiek izsniegta bez maksas. Par atkārtotu eksāmena kārtošanu pretendentam turpmāk būs jāmaksā 0,59 lati.
“Līdz šim arī atkārtota eksāmena kārtošana bija bez maksas. Līdz ar to (pamatā bērni) eksāmenu uztvēra kā loteriju, kurai nav jāgatavojas,” uzskata Valda Kjsapere, bērnu izglītības projektu kuratore CSDD sabiedrisko attiecību daļā. Pēc viņas sniegtajām ziņām, no 2900 cilvēkiem, kas jūlijā kārtojuši velosipēda vadītāja eksāmenu, vairāk nekā 900 to nav nokārtojuši. Gandrīz trešdaļa uzskatīja, ka, lai iegūtu velosipēda vadīšanas tiesības, nav jāmācās. “Tomēr braukšana pa ceļu ar velosipēdu nav bezatbildīga rotaļa un nedrīkst tā tikt uztverta. Lai gan maksa par atkārtotu eksāmenu ir ļoti neliela, tā tomēr vairo bērna atbildību un mobilizē viņu sagatavoties eksāmenam,” ir pārliecināta Valda Kjaspere.
Lai sagatavotos eksāmenam, ir jāapgūst Ceļu satiksmes noteikumos tās sadaļas, kas attiecas uz velosipēdistiem, krustojumu šķērsošanu un ceļa zīmēm.
CSDD arī informē, ka tiek veidota filma velobraucējiem. Naudu šim projektam piešķīris Latvijas Republikas Satiksmes birojs. V.Kjaspere uzskata, ka tas būs lielisks materiāls, kas palīdzēs ne tikai gatavoties eksāmenam, bet arī apgūt satiksmes drošības pamatzināšanas. “Vēlamies palīdzēt ikvienam skolēnam, lai braukšana ar divriteni būtu droša un bez traumām,” teic CSDD pārstāve.

Vai vecā parauga apliecība jāmaina?

Gadījumā, ja cilvēkam vecā parauga velosipēda/mopēda vadītāja apliecība bija nepieciešama tikai braukšanai ar velosipēdu, tā arī turpmāk ir derīga un nav jāmaina pret jaunu. To var brīvprātīgi un bez maksas apmainīt pret jaunā parauga dokumentu jebkurā CSDD nodaļā visā Latvijā.
Savukārt, ja vecā parauga apliecības īpašnieks vēlas braukt gan ar mopēdu, gan velosipēdu, apliecība jāapmaina pret transportlīdzekļa vadītāja apliecību (ar tajā iekļautu mopēda vadītāja kategoriju).

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!