• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Baltijas pērle - Eiropas kronim. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.08.2004., Nr. 128 https://www.vestnesis.lv/ta/id/92372

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Aglonas Dievmātes baltajā namā

Vēl šajā numurā

13.08.2004., Nr. 128

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Baltijas pērle – Eiropas kronim

Kinoaktieru festivāls “Baltijas pērle”, kas ar tā uzņēmīgās radītāja un vadītājas Marinas Lipčenko gribu un spēju notiek ik gadu augusta beigās Rīgā (Jūrmalā), ir visai unikāla parādība Eiropas kinofestivālu apritē. Tā uzmanība ir fokusēta ne tikai uz kino aktiera profesiju, piedāvājot gan filmu izlasi konkursa programmas veidā, gan arī iespēju Latvijas iedzīvotājiem tikties ar dzīvajām kino leģendām.

Pēc festivāla koordinatores Zanes Dzenes sniegtajām ziņām, “Baltijas pērles” pastāvēšanas laikā – kopš 1993. gada – Latviju apmeklējušas leģendāras personības, kuru vārdi zelta burtiem ierakstīti pasaules kinovēsturē: Džina Lolobridžida, Pjērs Rišārs, Alēns Delons, Katrīna Denēva, Klauss Marija Brandauers, Ornella Muti un daudzi citi. Turklāt “Baltijas pērle” ir unikāls festivāls kaut vai tā iemesla dēļ, ka balvas autore ir itāļu 20.gs. 50.– 60. gadu kino leģenda Džina Lolobridžida.
Savā desmit gadus ilgajā vēsturē kinofestivāls ir piedzīvojis kvalitatīvas pārmaiņas. “Baltijas pērle” sākās 1993. gadā kā lokāls uz Krievijas kino un tā zvaigznēm vērsts pasākums, taču jau pēc gada – 1994. gadā – “Baltijas pērlei” izdevās piesaistīt starptautisku interesi. Par tā prezidentu piekrita kļūt izcilais poļu kinorežisors Kšištofs Zanusi.
Z.Dzene skaidro: “Uzskatām, ka festivāla pastāvēšanas laikā mums ir izdevies pierādīt, ka arī Rīga var kļūt par vietu, kur satiekas un sarunājas franču Alēns Delons, latviešu Ivars Kalniņš, austriešu Klauss Marija Brandauers un zviedru Bibi Andersone, kā arī Maksimiliāns Šells un citi. Viņus vieno profesija, slava, filmas.
Kas tiek sabiedrībai, kas tiek publikai no visa iepriekš teiktā?
Nedēļa augusta nogalē, kad uzmanība tiek fokusēta uz kino vēsturi: aiz katra no viņiem ir apskaužami spožas kinovēstures lappuses; un tagadni – te jāseko festivāla kinoprogrammas piedavājumam.”
Ik gadu “Baltijas pērles” laikā norisinās diskusijas, radošās laboratorijas, lekcijas, kurās aicināti piedalīties festivāla viesi un prese. Tās ir vadījuši gan Eiropas kinorežijas, gan aktiermākslas autoritātes.
Tāpat par kinofestivāla nopelnu tā rīkotāji uzskata faktu, ka Latvijā savu kārtējo kinodarbu filmēja pasaulslavenais režisors Verners Hercogs, jo viņam mūsu zemi apmeklēt ieteica kinofestivāla goda viesis Folkers Šlendorfs.
Šogad festivāla moto ir “Baltijas pērle – Eiropas kronim”.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!