• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Komisāru kandidātiem sadala portfeļus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.08.2004., Nr. 128 https://www.vestnesis.lv/ta/id/92376

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Projektu pieņemšana sākusies

Vēl šajā numurā

13.08.2004., Nr. 128

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Komisāru kandidātiem sadala portfeļus

Vakar, 12.augusta pēcpusdienā, Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Durau-Barrozu paziņoja portfeļu sadalījumu Eiropas Savienības (ES) komisāru amatu kandidātiem. Latvijas pārstāve EK Ingrīda Ūdre pēc Eiropas Parlamenta pozitīva balsojuma atbildēs par nodokļu un muitas jautājumiem.

Nodokļu jautājumi ES ir ļoti svarīgi arī no Latvijas skatpunkta. Līdz šim vairākas lielās ES valstis izteikušas priekšlikumu harmonizēt ne vien netiešos (pievienotās vērtības nodoklis, akcīzes un muitas maksājumi), bet arī tiešos (uzņēmuma un iedzīvotāju ienākuma nodoklis un nekustamā īpašuma nodoklis) nodokļus. Tiešo nodokļu harmonizācija nav Latvijas interesēs, jo salīdzinājumā ar citām Rietum-eiropas valstīm Latvijā ir zemi tiešie nodokļi, kas sekmē investīciju pieplūdumu. Tiesa, ES komisārs nepārstāv kādas konkrētas valsts, bet gan ES intereses. Tajā pašā laikā tiek atzīts, ka komisārs nereti ir nozīmīgs savas valsts interešu pārstāvis Savienībā.
Ministru prezidentam Indulim Emsim ir patiess prieks par Latvijas augsto novērtējumu, piešķirot viņa izvirzītajai kandidātei tik nozīmīgu jomu Eiropas Komisijā. Pēc premjerministra teiktā, I. Ūdrei piešķirtais amats EK pilnībā saskan ar vienošanās garu viņa un EK prezidenta iepriekšējās sarunās, kā arī lieliski atbilst I. Ūdres izglītībai un pieredzei.
Arī mūsu kaimiņvalstu ES komisāru amatu kandidāti ieguvuši nozīmīgus portfeļus. Igaunijas izraudzītais Sīms Kallass ieguvis administratīvās reformas, audita jautājumu un korupcijas apkarošanas portfeli. Reizē Ž.M.Durau-Barrozu S.Kallasu grib redzēt arī kā vienu no pieciem Komisijas viceprezidentiem. S.Kallass ir vienīgais no jauno dalībvalstu izvirzītajiem pārstāvjiem, kuram izdevies iegūt prestižo un nozīmīgo viceprezidenta amatu. Kaut gan arī Lietuvas pārstāve Daļa Gribauskaite ieguvusi nozīmīgu jomu – finanšu programmēšanu un budžetu. Savukārt pie portfeļa, uz kuru sākotnēji cerēja Latvija – enerģētiku, ticis Ungārijas pārstāvis Lāslo Kovāčs. Lielākās jaunās dalībvalsts Polijas pārstāve Danuta Hībnere būs reģionālās politikas komisāre.
EK prezidents ar portfeļu sadalījumu nāca klajā ātri – tikai nedaudz vairāk nekā nedēļu pēc tam, kad savus komisāra kandidātus paziņoja pēdējās valstis. Preses konferencē Ž.M.Durau-Barrozu vairākkārt uzsvēra, ka visi Komisijas locekļi būs vienlīdzīgi. “Es negribu pirmā un otrā līmeņa komisārus. Visi komisāri ir vienlīdz svarīgi.”
Viņš arī norādīja, ka jaunā Komisija sastāv no cilvēkiem, kas padziļināti pārzina kādu jomu. “Jaunie komisāri ir gan bijušie premjerministri un ministri, gan pašreizējie komisāri. Dažu valstu pārstāvji ir bijuši atbildīgās personas par valstu sarunu vešanu dalībai ES. Citi bijuši ES Konventa dalībnieki,” stāstot par savu komandu, teica Ž.M. Durau-Barrozu.
Plānots, ka EK komisāru amatu kandidāti 20.augustā vēl tiksies Briselē, lai sīkāk pārrunātu pienākumu sadalījumu. Divu dienu informatīva tikšanās komisāru amatu kandidātiem plānota arī 17.septembrī un 18.septembrī, pēc noklausīšanas procedūras Eiropas Parlamentā.

Ilze Sedliņa, “LV”
ilze.sedlina@vestnesis.lv

Jomu sadalījums jaunajā EK

KOMIS.PNG (407377 bytes)

Foto: EPA/A.F.I.

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!