Šodienas lats nav vakarējais. Sviesta kilograms gan
Iedzīvotāju dzīves līmeni parasti raksturojam ar viņu ienākumiem un patēriņa izdevumiem. Tas labi noder, lai salīdzinātu dažādu reģionu, sociālo, demogrāfisko, izglītības un citu grupu labklājību pēdējā gadā, varbūt pēdējos pāris gados. Ilgākam laika periodam vērtības rādītāji nav piemēroti, jo lats maina savu vērtību. Šajā gadā vai visas avīzes ir pilnas ar ziņām par cenu celšanos. Laikam jau lats nobijies no eiras tuvošanās un steidz atkāpties.
Nedaudz atsvaidzināsim atmiņu.
Pirmās piecu latu naudas zīmes laida apgrozībā 1993.gada 5.martā.
Bet jau 1994.gadā lats bija zaudējis 36% no savas vērtības (Nauda
Latvijā. – R.: Latvijas Banka 1995. – 228.lpp., Latvijas
Statistikas gadagrāmata 2002. – R.: CSP 2002. – 74.lpp.).
Daži zinātnieki ir mēģinājuši iedzīvotāju ienākumus un izdevumus
pārrēķināt salīdzināmās cenās, reizinot vai dalot ar patēriņa
cenu indeksiem. Oficiālā statistika tādus aprēķinus ne
apstiprina, ne noliedz. Bet oficiāli salīdzināmās cenās pārrēķina
tikai iekšzemes kopproduktu.
Toties kilograms sviesta ir un paliek kilograms sviesta: vai nu
to iesver paciņās fabrikā, vai pārdevēja aiz letes. Arī litrs
piena ir litrs piena. Tas laika gaitā tikai kļūst “liesāks”.
Daudziem Latvijā esot “liekais svars”, un nokrejotais piens –
veselīgāks.
Tādēļ iedzīvotāju labklājības izmaiņas garākā laika posmā
visdrošāk raksturot ar pārtikas produktu patēriņu, rēķinot vidēji
uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī. Pareizāk būtu, rēķinot
uz vienu nosacīto patērētāju vienību, bet par dažiem gadiem tas
ir izdarīts, par citiem – ne.
Tik strādās, cik dos ēst
Tā esot dziedājuši kalpu puiši
aizpagājušajā gadsimtā, zirgam pa vagu pakaļ staigādami. Toreiz
lauku klusumā vismaz pašam un zirdziņam bijis labi dzirdams.
Tagad traktora dārdoņā neviens vairs nedzied. Kāda jēga, ja pats
nevar dzirdēt.
Runā, ka pēc pasēdēšanas kazino klubā uzdziedot politiķi. Tikai
dziesmas vārdi esot mūsdienīgāki. “Cik strādās, tik dos ēst.”
Labi, ka vēlētāji to nedzird. Bet viņiem jau restorānu greznībām
nav naudas.
Dziesmas izsaka noskaņojumu, dažreiz emocionālo pārliecību.
Īstenību objektīvāk raksturo skaitļi.
Pieņemts uzskatīt, ka mūsu ēdienkartē dārgākie un vērtīgākie ir
gaļa un gaļas produkti. Paldies Dievam, piedodiet, politiķiem,
nē, vēlreiz atvainojos, pašu darbam, 2003.gadā esam ēduši gaļu
nedaudz vairāk nekā 1991.gadā, bet joprojām mazāk nekā
1989.–1990.gadā. Tas ir, ne jau visi, bet “vidējais” Latvijas
cilvēks, kurš pārstāv gan bagātos, gan trūcīgos. 1994.–1995.gadā,
kad tautu “ārstēja” ar šoka terapiju, iznāca tikai divas
trešdaļas (skat. 1.tabulu).
Produkti, kuru, pēc dietologu uzskatiem, mūsu uzturā nepietiek,
ir augļi un ogas. Šeit attīstība labāka. Jau 1997.gadā augļu un
ogu patēriņš pārsniedza 1989.gada līmeni un turpina lēnām
pieaugt. 2003.gadā vidēji uz personu iznāca ap trešdaļu vairāk
augļu un ogu nekā 1989.gadā. Taču šeit vērojams pirmajā brīdī
nesaprotams paradokss: pilsētniekiem augļu un ogu tiek ievērojami
vairāk nekā lauciniekiem, kuriem bieži vien ir pašiem kāda ābele
un ogu krūms. Var pieņemt, ka pilsētniekiem, ja ir nauda, augļi
un ogas, ņemot vērā arī importētos, ir pieejami visu gadu.
Lauciniekiem, kuri pārsvarā iztiek ar pašražoto, tas ir sezonas
kārums. Diemžēl ar skaitļiem to pierādīt nevar, jo mājsaimniecību
budžetu statistikas datus pa mēnešiem vai sezonām
neizstrādā.
Ar piena produktu patēriņu 1989.–1990.gada līmeni laikam
nesasniegsim nekad, un tas nav pesimisms, bet mājsaimniecību
budžetu pētījuma metodikas izmaiņas. Vēl 1992.-1994.gada pētījumā
sviests tika uzskatīts par piena produktu un, pārrēķināts pienā,
pieskaitīts piena produktu patēriņam (Mājsaimniecību budžets
1994.gadā. – R.: CSP 1995. – 99.-100.lpp.). Vēlāk, sekojot
starptautiskai metodikai, sviestu pieskaitīja taukvielām. Tādēļ
mūsu
aplūkotā perioda beigu daļā (no 1996.gada) ievērojami pieaudzis
taukvielu patēriņš (Mājsaimniecību budžets 2002.gadā. R.: CSP,
2003. – 80.lpp.).
Arī ar olu patēriņu 2002.-2003.gadā gandrīz sasniegts
1989.-1991.gadā līmenis. Taču līdz toreiz sasniegtajām 20 olām uz
galviņu faktiskos skaitļus noapaļot vēl nevaram.
Kartupelis – mazais brālis
Kartupeli Latvijā sauc gan par
otro maizi, gan par nabagu ēdienu, bet bez kartupeļu piedevām
nevar iztikt pat smalki restorāni. Tomēr kartupeļu patēriņš ir
tāds pats labklājības indikators kā gaļas patēriņš. Tikai ar
pretējo zīmi.
1996.–1999.gadā vidēji mēnesī uz personu tika apēsti 11–12 kg
kartupeļu, kas ir rekords patēriņā tajā desmitgadē. Pēdējos gados
šis patēriņš ir normalizējies līdz 9–10 kg, kas bija raksturīgs
arī 1993.–1995.gadam. Taču salīdzināmā perioda sākumā pietika ar
7–8 kg.
Kā samērā lētus pārtikas produktus var raksturot arī dārzeņus,
vismaz ievērojamu to daļu. Dārzeņu patēriņa dinamikā tik skaidras
tendences nav saskatāmas. Krass “lūzums” ir vērojams 1996.gadā,
kad dārzeņu patēriņš, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, ir
gandrīz divkāršojies. Arī tas varbūt atspoguļo kādas izmaiņas
pētījumu metodikā. Turpmākajos gados šo produktu patēriņš ir
samērā stabils, svārstības no gada uz gadu varētu būt izlases
kļūdas robežās.
Cik vajadzētu – par katru zinām, par visiem nezinām
Saprotams, lai cilvēki justos paēduši, saglabātu veselību un darbspējas, tomēr “liekais svars” nav vajadzīgs. Kā jau atzīmējām vienā no iepriekšējo gadu rakstiem (Par mūsu ēdienkarti pēdējā desmitgadē. – “LV” 1999.gada 11.februārī, Nr.40 (1500) un 17.februārī, Nr.45/46 (1505/1506)), dietologi ir izstrādājuši sīkus normatīvus par ieteicamo uzturu pa dzimuma un vecuma grupām, turklāt ņemot vērā darba slodzi. Taču joprojām nav izsvērts, cik vajadzētu “vidējam” iedzīvotājam. Tāda svarošana būtu iespējama, ņemot vērā iedzīvotāju sadalījumu pa dzimuma un vecuma grupām. Taču mums nav nekādas informācijas par iedzīvotāju sadalījumu pēc izpildāmā darba smaguma. Turklāt līdzšinējie dietologu pētījumi vairāk akcentē fizisko slodzi. Kādu specifisku uzturu prasa liela garīgā darba slodze, par to maz gadījies lasīt.
Ja garšīgo samazina ar lētāko
Pārtikas produkti zināmās robežās
ir savstarpēji samaināmi. Taču garšīgāku ar mazāk garšīgu mainīs
ne jau no laba prāta. Vienīgi ja dzīve piespiež, kā tautā saka,
ar to kaulaino roku.
Tādēļ, novērtējot iedzīvotāju ēdienkarti, varbūt vēl svarīgāks
par atsevišķu pārtikas produktu daudzumu ir kopējās uzturdevas
uzturvielu saturs un kaloritāte. Par galvenajām uzturvielām
uzskata olbaltumvielas, taukvielas un ogļhidrātus. Parasti
izdala, kāds daudzums ir patērēts ar dzīvnieku izcelsmes
produktiem. Šādi dati mums ir pieejami par samērā ilgu laiku
(1989.–2000.gads), taču nav izstrādāti par pēdējiem gadiem
(2.tabula).
Iedzīvotāju uztura nodrošinājums ar olbaltumvielām minimumu
sasniedza 1994.–1995.gadā. Arī pēc pēdējiem mūsu rīcībā esošajiem
datiem, tas ir tikai pietuvojies 1989.–1990.gada līmenim. Varētu
domāt, ka, pēc jaunākiem datiem, kuru mūsu rīcībā nav, šis
līmenis ir sasniegts. Daudz vairāk ir pietrūcis dzīvnieku
izcelsmes olbaltumvielu, un nav pamata prognozēt, ka
1989.-1990.gada līmeni varētu sasniegt.
Diezgan līdzīgs stāvoklis ir ar visu veidu (augu un dzīvnieku
izcelsmes) taukvielām. Taču dzīvnieku izcelsmes taukvielu
patēriņš vēl 2000.gadā maz atšķīrās no slikto gadu (1994–1995)
“raciona” un veidoja tikai aptuveni divas trešdaļas no tā, kas
bija bāzes periodā.
Ogļhidrātu saturs vidējā uzturdevā lielās līnijās ir samazinājies
visā 12 gadu periodā ar zināmām svārstībām atsevišķos
gados.
Viss teiktais veido arī kopējo barības vielu kaloritāti, kas ir
pats vispārinātākais uztura rādītājs. Arī pēc šā rādītāja, ar
vissliktāko uzturu iedzīvotāji ir bijuši spiesti samierināties
1994.gadā, taču arī 2000.gadā nebija sasniegts 1989.–1990.gada
līmenis. Vēl sliktāks stāvoklis ir ar kalorijām no dzīvnieku
izcelsmes produktiem. Pēc šā rādītāja, visnabadzīgākais uzturs
iznāk 1997.–1998.gadā, tātad samērā netālā pagātnē.
Lai iegūtu informāciju par uzturu dažādās labklājības grupās, ir
nepieciešama samērā sarežģīta CSP datu bāzes papildizstrāde. Tādu
organizējām 1999.gadā pēc 1998.gada datiem. 10.deciļgrupas
mājsaimniecībās diennakts uzturdevas kaloritāte bija 2865
kilokalorijas, bet 1.deciļgrupas – tikai 1988 jeb 69% (plašāk
skat. autora rakstu “Sev uzturu cenšas nodrošināt visi. Bet visi
to nespēj”. – “LV” 1999.gada 2.jūnijā,
Nr.179/180(1639/1640).
Visā aplūkotajā laika periodā varam izsekot, kā mainījies pilsētu
un lauku mājsaimniecību locekļu uzturs. 1989.gadā laucinieku
uzturs saturēja 2834 kilokalorijas vidēji uz mājsaimniecības
locekli diennaktī, bet pilsētnieka – 2550. Laucinieku uzturs
saturēja par 11% lielāku enerģisko vērtību. Tas arī ir pilnīgi
saprotams, jo laucinieku darbs ir fiziski smagāks un bieži
jāstrādā nelabvēlīgos meteoroloģiskos apstākļos atklātajā laukā.
2000.gadā šie skaitļi bija 2578 un 2356 – laucinieku pārsvars
vairs tikai 9%. Bet ar kalorijām dzīvnieku izcelsmes produktos
pilsētnieki praktiski sasnieguši lauciniekus: pilsētu
mājsaimniecībās 813, lauku 817. Šāda starpība jau var būt
vienkārši izlases kļūda.
Pēc 2003.gada datiem, laucinieki papildu kalorijas iegūst ar
maizi un labības izstrādājumiem (7,69 kg mēnesī vidēji uz vienu
mājsaimniecības locekli, pilsētniekiem – 5,68 kg), kartupeļiem
(11,39; 8,27), dārzeņiem (8,18; 7,81). Savukārt ir spiesti
knapināties ar gaļu un gaļas produktiem (5,89; 6,28), augļiem un
ogām (3,77; 5,89). Citu produktu grupu patēriņš atšķiras
mazāk.
Tādēļ veco tautas folkloru var pārfrāzēt vēlreiz: “Šis strādās,
tam būs ēst.”
Oļģerts Krastiņš,
LU emeritētais profesors
1.tabula
Pārtikas
produktu patēriņš
vidēji uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī, kilogrami
1989 |
1990 |
1991 |
1992 |
1993 |
1994 |
1995 |
1996 |
1997 |
1998 |
1999 |
2000 |
2002 |
2003 |
|
Maize un labības |
6,56 |
6,68 |
6,98 |
7,55 |
7,69 |
7.43 |
7,41 |
7,19 |
6,87 |
6,81 |
6,71 |
6,38 |
6,65 |
6,43 |
Gaļa un gaļas produkti |
6,96 |
6,83 |
6,06 |
5,13 |
4,74 |
4,27 |
4,39 |
4,78 |
4,70 |
5,02 |
5,16 |
5,32 |
5,75 |
6,15 |
Zivis un zivju
produkti |
1,29 |
1,26 |
1,26 |
0,90 |
0,84 |
0,93 |
0,95 |
1,35 |
1,23 |
1,21 |
1,20 |
1,26 |
1,47 |
1,42 |
Piens un piena
produkti |
41,3 |
40,1 |
39,7 |
31,8 |
30,9 |
28,6 |
27,2 |
25,9 |
24,2 |
23,7 |
24,0 |
24,4 |
27,7 |
27,9 |
Taukvielas (sviests, |
0,41 |
0,40 |
0,28 |
0,30 |
0,51 |
0,65 |
0,75 |
1,27 |
1,27 |
1,32 |
1,27 |
1,30 |
1,34 |
1,29 |
Olas (ieskaitot
pārtikas |
20 |
19 |
20 |
18 |
17 |
17 |
18 |
16 |
16 |
16 |
16 |
16 |
19 |
19 |
Augļi un ogas |
3,89 |
3,11 |
2,94 |
2,80 |
3,21 |
2,78 |
2,30 |
3,67 |
4,45 |
3,63 |
4,22 |
4,41 |
5,35 |
5,21 |
Dārzeņi (pārrēķināti |
6,36 |
5,55 |
5,82 |
5,64 |
4,91 |
4,87 |
4,50 |
8,06 |
8,59 |
7,78 |
7,89 |
7,37 |
8,26 |
7,93 |
Kartupeļi |
7,57 |
7,63 |
8,15 |
8,42 |
9,24 |
9,01 |
8,82 |
12,63 |
11,96 |
11,27 |
11,07 |
11,57 |
9,73 |
9,28 |
Cukurs (ieskaitot |
2,53 |
2,53 |
2,26 |
1,83 |
2,02 |
1,94 |
1,95 |
2,74 |
2,33 |
2,23 |
2,20 |
2,22 |
2,50 |
2,41 |
Datu avoti: Ziņojums par mājsaimniecību budžetu pētījumu rezultātiem 2003.gadā. – R.: CSP 2004. – 17.lpp; Mājsaimniecību budžets 1994. – R.: VSK, 1995. – 28.lpp. (uzrādīts gadu patēriņš); Mājsaimniecību budžets 2000. – R.: CSP, 2001. – 129.lpp.; Mājsaimniecību budžets 1999. – R.: CSP, 2000. – 133.lpp.; Mājsaimniecību budžets 1998. – R.: CSP, 1999. – 161.lpp.; Mājsaimniecību budžets 1997. – R.: VSK, 1998. – 160.lpp.; Mājsaimniecību budžets 1995.g. 1.pusgadā – R.: VSK, 1995. – 26.lpp.; Ģimeņu ienākumi un patēriņš atkarībā no to locekļu vidējā kopienākuma līmeņa. – R.: VSK, 1990. – 43.-44.lpp.
2.tabula
Patērēto pārtikas produktu uzturvielu daudzums un kaloritāte vidēji uz vienu mājsaimniecības locekli Latvijā dienā, grami
Gads |
Olbaltumvielas |
Taukvielas |
Ogļhidrāti |
Patērēto barības vielu |
|||
kopā |
t.sk. dzīvnieku |
kopā |
t.sk. dzīvnieku |
kopā |
kopā |
t.sk. dzīvnieku |
|
1989 |
77,0 |
52,7 |
114,6 |
93,0 |
315 |
2617 |
1147 |
1990 |
75,6 |
51,7 |
112,4 |
91,6 |
313 |
2581 |
1135 |
1991 |
73,4 |
48,7 |
104,4 |
87,5 |
311 |
2491 |
1084 |
1992 |
66,2 |
40,6 |
91,6 |
75,2 |
302 |
2312 |
922 |
1993 |
64,1 |
37,9 |
93,9 |
71,1 |
314 |
2372 |
867 |
1994 |
61,3 |
36,0 |
90,9 |
64,2 |
304 |
2290 |
795 |
1995 |
62,8 |
37.4 |
94,5 |
64,6 |
304 |
2333 |
809 |
1996 |
75,5 |
41,6 |
103,5 |
65,0 |
314 |
2490 |
801 |
1997 |
73,4 |
40,5 |
102.3 |
62,3 |
304 |
2433 |
770 |
1998 |
73,7 |
41,4 |
105,6 |
64,2 |
294 |
2424 |
789 |
1999 |
74,1 |
42,2 |
106,2 |
65,8 |
293 |
2426 |
807 |
2000 |
74,0 |
43,0 |
107,6 |
66,5 |
290 |
2424 |
814 |
Datu avoti: “Par mūsu ēdienkarti pēdējā desmitgadē. – “LV”, 1999.g. 17.februārī (dati par 1989.-1997.g., rakstā uzrādīti pirmavoti); Mājsaimniecības budžets 1998.gadā. – R.: CSP, 1999. – 121.lpp.; Mājsaimniecības budžets 1999.gadā. – R.: CSP, 2000. – 96.lpp.; Mājsaimniecības budžets 2000.gadā. – R.: CSP, 2001. – 92.lpp.; Visos minētajos avotos ir arī dati atsevišķi par pilsētu un lauku mājsaimniecībām.