• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sākta vērienīga projekta realizācija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.08.2004., Nr. 130 https://www.vestnesis.lv/ta/id/92472

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Stratēģija gan kā attīstības scenārijs, gan monitorings

Vēl šajā numurā

18.08.2004., Nr. 130

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Sākta vērienīga projekta realizācija

PIRSS.PNG (108120 bytes)
“Jeld–Wen” viceprezidents Džons Pīrss, ASV vēstnieks Latvijā Braiens Karlsons un Latvijas Insvestīciju un attīstības aģentūras direktors Juris Kanels nešaubās par projekta veiksmīgu realizāciju
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

ASV korporācija “Jeld–Wen”, kas nodarbojas ar logu un durvju ražošanu, Aizkrauklē veidos jaunu kokšķiedras lokšņu ražotni.

Kopējais projekta investīciju apjoms ir 40 – 50 miljoni ASV dolāru. 12 500 kvadrātmetru ražotne tiks izvietota 16 hektāru zemes gabalā, un tajā paredzēts izgatavot 10 miljonus durvju lokšņu gadā. Plānots, ka ražotne Aizkrauklei dos apmēram 80 jaunas darbavietas. Jāpiebilst, ka uzņēmums šajā reģionā ir labi pazīstams jau desmit gadus – tik ilgi šeit darbojas “Jeld–Wen” piederošā durvju rūpnīca. Savukārt jauno ražotni paredzēts atklāt 2005.gada oktobrī.
Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Juris Kanels pauda prieku un gandarījumu par ASV kompānijas lēmumu paplašināt savu darbību mūsu valstī. Viņš norādīja, ka runa ir par vienu no šā gada lielākajām investīcijām, turklāt šis ir jau trešais lielais projekts, kas sākts pēdējā mēneša laikā, – vēl nesen par ražotņu būvi Jelgavā paziņoja gan Krievijas, gan Vācijas uzņēmēji. J. Kanels atzīmēja, ka Latvija uzvarējusi nopietnā sacensībā ar kaimiņvalstīm par tiesībām dot vietu ražotnes celtniecībai un darbībai. LIAA direktors arī uzsvēra, ka Aizkrauklei kā reģionālajai pilsētai jaunu darbavietu radīšana ir īpaši svarīga, un izteica pārliecību, ka ASV uzņēmuma ražotne sāks darbu plānotajā laikā.
“Jeld–Wen” viceprezidents Džons Pīrss, kurš kompānijā atbild par kokšķiedras ražotnēm, pastāstīja, ka lēmums par jaunās ražotnes būvi Aizkrauklē ir nopietnas analīzes rezultāts. Viņš norādīja, ka apceļojis daudzas Latvijas pilsētas, kuru vadība uzņēmumam bijusi gatava piedāvāt dažādas priekšrocības. Par labu Aizkraukles kandidatūrai izšķirties likuši vairāki argumenti, jo īpaši – mežu resursu sasniedzamība un relatīvi nelielais attālums līdz Rīgai, no kurienes rūpnīcas produkcija tiks eksportēta uz dažādām pasaules valstīm. Dž. Pīrss arī atzīmēja Latvijas valdības ievērojamo atbalstu uzņēmējdarbībai, un uzsvēra, ka dalība Eiropas Savienībā un NATO uzskatāma par biznesa stabilitātes garantu. ASV uzņēmuma viceprezidents sacīja, ka Aizkrauklē jau esošās ražotnes darbība parādījusi: Latvijas iedzīvotāji var lepoties ar augstu izglītības un darba ētikas līmeni.
ASV vēstnieks Latvijā Braiens Karlsons apsveica savas valsts kompānijas lēmumu veikt investīcijas Latvijā un izteica prieku par Latvijā izveidoto pozitīvo uzņēmējdarbības attīstības vidi. Viņš arī atgādināja, ka Latvijas iedzīvotāji ik rītu mostas ekonomiskajā sistēmā, kurā ir 450 miljoni patērētāju, taču vienlaikus arī 450 miljoni konkurentu. Tāpēc, norādīja ASV vēstnieks, valstij nozīmīga ir LIAA darbība konkurences cīņā.
Savukārt Aizkraukles mērs Vilnis Plūme uzteica “Jeld–Wen” durvju ražotnes darbību pilsētā un norādīja, ka jaunā rūpnīca nozīmē ne tikai solītās darbavietas, bet arī papildu peļņas iespējas vēl daudziem citiem pilsētas iedzīvotājiem.
Kompānija “Jeld- Wen” savu darbību sākusi Oregonas štatā 1960. gadā, šobrīd tai pieder vairāk nekā 150 ražotņu visā pasaulē, kurās kopumā strādā vairāk nekā 20 000 darbinieku. “Jeld–Wen” tiek uzskatīta par pasaules vadošo uzņēmumu logu un durvju ražošanā.

Juris Bārtulis, “LV”

juris.bartulis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!