• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aicina iedzīvotājus šķirot atkritumus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.08.2004., Nr. 130 https://www.vestnesis.lv/ta/id/92481

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Daļa Gaujas saposta

Vēl šajā numurā

18.08.2004., Nr. 130

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aicina iedzīvotājus šķirot atkritumus

Šonedēļ Rīgas rajona Ķekavas un Stopiņu pagastos blakus sadzīves atkritumu tvertnēm izvieto speciālus līdz šim Latvijā neizmantotus konteinerus bioloģisko atkritumu savākšanai.

Abos pagastos daudzdzīvokļu māju pagalmos izveidoti speciāli laukumi šķiroto atkritumu tvertnēm. Tagad līdzās konteineriem, kas paredzēti papīra, stikla un plastmasas atkritumu šķirošanai, būs arī brūnas tvertnes kompostējamo atkritumu savākšanai.
“LIFE – environment” programmas un Latvijas Vides aizsardzības fonda finansētā projekta “Sadzīves bioloģiski sadalošos atkritumu pārstrāde, izmantojot kompostēšanas tehnoloģijas” ietvaros konteinerus uzstādīs Latvijas Atkritumu saimniecības asociācija (LASA) sadarbībā ar akciju sabiedrību “L&T Hoetika” un SIA “Alen”.
Ja iedzīvotāji nodalīs otrreizēji pārstrādājamos atkritumus, pārējo nešķiroto atkritumu daudzums samazināsies par divām trešdaļām, skaidro LASA pārstāve Sandra Urtāne, piebilstot: “Tas nozīmē, ka arī atkritumu izgāztuve tiks noslogota ievērojami mazāk un sagaidāmais noglabāšanas izmaksu paaugstinājums iedzīvotājus būtiski neietekmēs.”
Tā kā projekta veiksme atkarīga no iedzīvotāju atsaucības un izpratnes, pirms tā sākšanas pagastos notika izglītojoši semināri. Piemēram, skolēni aktīvi pētīja ģimeņu paradumus, lai izzinātu, cik un kādus atkritumus viena mājsaimniecība “saražo”.
Pēc S.Urtānes sniegatjām ziņām, lai iedzīvotājus iesaistītu šajā atkritumu šķirošanas projektā, izdoti bukleti par dažādiem atkritumu veidiem, to savākšanu un pārstrādi. Ir arī padoms, kā veidot kompostu piemājas dārziņā. Bukletus katrs iedzīvotājs saņēma savā pastkastītē. Māju kāpņu telpās, pie atkritumu konteineru laukumiem un pārtikas veikalos izvietoti aicinoši un skaidrojoši plakāti.
Savukārt pārtikas veikalos, kā norāda LASA pārstāve, katram pircējam pieejami speciāli papīra iepirkuma maisiņi ar informāciju par šā maisiņa praktisko pielietojumu. Tajā pēc pirkumu izņemšanas ievieto atšķirotos kompostējamos atkritumus, bet tālāk – biokonteinerā.
Biokonteiners paredzēts tikai organiskajiem atkritumiem: dārzeņu, augļu, virtuves atlikumiem, veciem augiem, puķēm u.tml. Šo konteineru saturu atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumi nogādās vietās, kurās to piemērotos apstākļos pārstrādās kompostā.
Galveno pārstrādes darbu veiks mikroorganismi, skābeklis un mitrums. Bet šo procesu veicinās un uzraudzīs, kā arī komposta kvalitāti kontrolēs speciālisti no LASA un Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūta.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!