• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārzemju presē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.08.2004., Nr. 131 https://www.vestnesis.lv/ta/id/92568

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

ASV Kongresa delegācijas vizīte Latvijā

Vēl šajā numurā

19.08.2004., Nr. 131

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārzemju presē

Vācu “Tagesspiegel”: “Barrozu ziņā ir, vai svaru kausi nosvērsies par labu ciešāk apvienotai Eiropai vai arī starpvalstu Eiropai. Vai ES pietiks spēka doties uz priekšu, vai arī tā atgriezīsies atpakaļ pie vecās nacionālo valstu Eiropas. Līdz ar Lisabonas stratēģijas koordinācijas un ārpolitikas pārņemšanu Barrozu signalizēja, kurš ringā ir noteicējs. Tagad Eiropas Savienībai jāveic iekšējā konsolidācija.”

Poļu “Rzeczpospolita”: “Polijai aktīvi jāuzstājas pret Vācijas un Francijas uztiepto Eiropas Savienības modeli. Šim nolūkam vislabākā partnere būtu Lielbritānija, kuras uzskati poļiem ir daudz tuvāki. Tāpēc Polijai jāizturas piesardzīgi pret idejām par sešu valstu (Vācija, Francija, Lielbritānija, Polija, Itālija un Spānija) direktorāta izveidi ES.”

Angļu “Financial Times”: “Eiropas Savienībai būtu pašas uzsvērtās ambīcijas ārpolitikā jāpiepilda ar reālu saturu. Tās atbalstam Tuvo Austrumu konflikta risināšanā būtu nozīmīga loma, taču ES neuzsāks reālu darbību, ja Lielbritānija līdz ar Vāciju un Franciju neuzņemsies vadību.”

Vācu “Frankfurter Allgemeine Zeitung”: “Barrozu savas darbības centrā izvirzījis Eiropas ekonomikas konkurences spēju palielināšanu. Jārēķinās ar to, ka pat “uz reformām orientētai” Komisijai būs ierobežota ietekme uz Eiropas uzņēmumu konkurences spējām. Atrisinājums esot jāmeklē dalībvalstīs. Tāpēc Barrozu gaida dubults uzdevums: viņam konkurences politikā jāizdara spiediens uz nacionālo valstu valdībām, pašam jābūt aktīvam un vienlaikus līdz nepieciešamajam apjomam jāierobežo savas Komisijas tieksme regulēt.”

Krievijas “Gazeta.Ru”: “Krievi ir tikuši skaidrībā ar savu attieksmi pret valsts jaunāko vēsturi. Par tās dominējošo motīvu kļuvis vēsturiskais cinisms, kura apmēri īpaši skaidri apjaušami, kā piemēru ņemot krievu attieksmi pret 1991. gada augusta puču. Redaktora vārdiem – “Jaunais nacionālais konsenss: nav ne liberāļu, ne komunistu, ir tikai ambīciju un pašlabuma (meklēšanas) cīņa, kas jebkādu politisko aktivitāti padara bezjēdzīgu.”

ASV “The Washington Post”: “Pretterorisma politikas jaukšana ar 2004. gada prezidenta vēlēšanu kampaņu kļūst destruktīva. Tā veido skepticisma un neuzticības apburto loku, kas rada risku ASV drošībai. Sabiedrības cinisms attiecībā uz terorismu ir bīstams tāpat kā izlūkdienestu (valsts drošības) politizēšana. Brīdī, kad valdība brīdinās par patiesiem draudiem, sabiedrība tai nenoticēs.”

Poļu “Rzeczpospolita”: “Slovākijas bijušais drošības dienestu vadītājs Vladimirs Mirta atzinis, ka krievi ir mēģinājuši Slovākijā savervēt augstus valsts ierēdņus.”

ASV “The Washington Post” caur vēsturisku prizmu, atsaucoties uz citiem militāras iejaukšanās precedentiem ASV ārpolitikā un skaidrojot riskus, kritizē ASV politiku Irākā.

Pēc ĀM Preses analīzes nodaļas materiāliem

Lappusi sagatavojis
Jānis Ūdris, “LV”
janis.udris@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!