• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ainavas un ziedi, kas izstaro prieku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.08.2004., Nr. 132 https://www.vestnesis.lv/ta/id/92628

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar makšķerniekiem vienojas par aktīvāku informācijas apmaiņu

Vēl šajā numurā

20.08.2004., Nr. 132

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ainavas un ziedi, kas izstaro prieku

ANDERSONE2.PNG (92646 bytes)
Māksliniece Anda Andersone ar dēliem Filipu un Mārtiņu
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Vecrīgas galerijā BONHAN S.S atklāta mākslinieces Andas Andersones ziedu un ainavu izstāde. Četrpadsmit lielāka un mazāka izmēra gleznas. Enerģisks otas raksts, košas krāsas. Iedvesma smelta dabas krāšņumā un iztēlē. Anda Andersone piedzima Rīgā, bet bēgļu gaitas viņas ģimeni pēc Otrā pasaules kara aizveda uz Ameriku, uz Kaliforniju. Māksliniece pati jau kopš 1990.gada ir vairākkārt viesojusies dzimtenē, tikusies ar radiem un draugiem. Savas gleznas viņa atvedusi pirmo reizi.
“Es ticu mākslas maģiskajam spēkam,” saka Anda Andersone. “Kad iebraucām Amerikā, es nerunāju angliski, bet mans pamatskolas skolotājs ievēroja, ka man patīk zīmēt. Viņš iesaistīja mani skolas gada grāmatas ilustrēšanā un skatuves dekorāciju zīmēšanā. To es varēju darīt, nerunājot angļu valodā.” Viņa mācījusies dažādos kursos, apmeklējusi privātstundas un ieguvusi maģistra grādu mākslas terapijā. Pati kļuvusi par pasniedzēju. Bet vislielāko prieku sagādā gleznošana.
Izstādes atklāšanas svētkos mākslinieci pirmie sveica dēli Filips un Mārtiņš. Kā sacīja mākslas zinātniece Sarmīte Sīle, ģimene un dzimta ir Andas Andersones lielākā bagātība. Līdzās tādām bagātībām kā mākslinieces talants un valodu prasme, kas ļauj smelties no pasaules kultūras pirmavotiem. Māksliniece ne bez lepnuma piebilda, ka viņai ir vēl trešais dēls Pēteris, kura ģimenē aug viņas pirmā mazmeitiņa.
Andai Andersonei ir dižens ciltskoks. Viņas māte Anna Ūdris ir Latvijas otrā prezidenta Gustava Zemgala meita. Tālab māksliniece sevišķi priecājas par dzimtas turpināšanos un dēlu interesi par savu senču zemi.

Aina Rozeniece, “LV”

aina.rozeniece@vestnesis.lv

Māksliniece Anda Andersone ar dēliem Filipu un Mārtiņu

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!