• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Skaidros aizbildņu tiesības un pienākumus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.08.2004., Nr. 132 https://www.vestnesis.lv/ta/id/92638

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 20.augustā

Vēl šajā numurā

20.08.2004., Nr. 132

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Skaidros aizbildņu tiesības un pienākumus

Labklājības ministrijas (LM) parlamentārā sekretāre Dita Lūka šodien, 20.augustā, dodas darba vizītē uz Dobeli, lai piedalītos seminārā “96 stundu aizbildņu apmācība – kā tas ir iespējams?”.

Seminārā iepazīstinās ar izstrādāto 96 stundu apmācību un labās prakses piemēru. Tas sniegs atbalstu aizbildņu un audžuģimenēm, kā arī adoptētājiem, veicot alternatīvo aprūpi, iesaistot audžuvecākus, audžubērnus un bioloģiskos bērnus atbalsta grupās, sniedzot individuālas konsultācijas. Tajā piedalīsies projekta vadītāja Ieva Zeiferte un Talsu bāriņtiesas priekšsēdētāja Vineta Irbe.
“Viens no Labklājības ministrijas uzdevumiem ir mazināt sociālo atstumtību. Un viens no veidiem, kā to īstenot, ir palīdzēt adoptētajiem un aizbildnībā esošajiem bērniem iekļauties sociāli labvēlīgā ģimenē. Tādēļ īpaši svarīgi ir izglītot audžuvecākus un sabiedrību par riskiem, kas varētu radīt vardarbības situācijas pret audžubērniem. Īpaši attiecībā uz emocionālo vardarbību, kad šie bērni netiek pieņemti sabiedrībā,” saka D.Lūka.
Seminārā prezentēs projekta ietvaros apkopoto aptauju rezultātus un metodiskos materiālus. Notiks arī speciālistu pieredzes apmaiņa un tiks sniegtas atbildes uz dalībnieku jautājumiem. Iegūto informāciju ģimenes, bāriņtiesas un speciālisti varēs likt lietā praksē.
Seminārs notiek projekta “Aizbildņu apmācības programmas 9 mēneši” ietvaros, un tā mērķis ir izplatīt alternatīvās iespējas aizbildniecības procesā. Mērķgrupas ir alternatīvās aprūpes formu ģimenes, Kurzemes un Zemgales bāriņtiesas/pagasttiesas, Talsu sieviešu un bērnu krīžu centra darbinieki un citi speciālisti.
“Ļoti svarīga ir jauno vecāku apmācība vēl pirms bērniņa adoptēšanas, jo jāņem vērā, ka viņiem jau ir iemācītas noteiktas sociālās uzvedības normas. Jaunajiem vecākiem jāzina savi pienākumi, tiesības, kā arī tas, kā bērnu audzināt un ievadīt lielajā pasaulē,” uzsver LM parlamentārā sekretāre.
Projekta mērķis ir sekmēt Kurzemes un Zemgales alternatīvas aprūpes formu – audžuģimeņu, adopcijas un aizbildņu ģimeņu – kvalitatīvu izaugsmi, lai nodrošinātu iespēju bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem iespēju augt atbilstošā vidē, kā arī nodrošināt Talsu sieviešu un bērnu krīžu centra administratīvās un profesionālās kapacitātes celšanu ilgtermiņa pilsoniskās sabiedrības interešu aizstāvībai.
Projektā tika izvirzītas triju grupu audžuģimenes: bērnu un radinieku aizbildniecība; bērnu aizbildniecība no citām ģimenēm un tās ģimenes, kuras vēlas adoptēt bērniņu.
2003. gada nogalē ar Phare 2001. programmas “Pilsoniskas sabiedrības attīstībai Latvijā” atbalstu Talsu sieviešu un bērnu krīžu centrs kā nevalstiska organizācija sāka darbu pie projekta “Aizbildņu apmācības programmas 9 mēneši”. Projekta laikā izstrādāta arī rokasgrāmata aizbildņiem, adoptētajiem, audžuģimenēm, kas kalpotu kā palīgs ģimenēm ikdienā un krīzes situācijās.
Vēl semināri tiek plānoti 23. augustā Ventspilī un 24. augustā Bauskā.

Pēc LM informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!