• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārzemju presē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.08.2004., Nr. 134 https://www.vestnesis.lv/ta/id/92755

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vācijas okupācijas režīms un tā plāni Latvijā

Vēl šajā numurā

25.08.2004., Nr. 134

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārzemju presē

ASV “The Chicago Tribune”: “Aptuveni 140 jūdžu uz austrumiem no Čikāgas atrodas ezers, kura angliskais nosaukums ir Long Lake, taču dēvēts tas tiek par Garezeru, jo ap to dzīvo gandrīz tikai latvieši un tas kļuvis par savdabīgu latviešu sabiedrības, izglītības, kultūras un dzīvesveida centru. Latviešu kopiena Garezera krastos īpašu uzmanību pievērš izglītībai, kas ir būtiska latviešu kultūras saglabāšanai un latviskas identitātes attīstīšanai. Studenti un skolēni tiek iepazīstināti ar folkloru, vēsturi, latviešu valodu un literatūru, ģeogrāfiju, reliģiju, tautasdziesmām un dejām.”

Krievijas “Inosmi.ru” raksta, ka Krievijas un Eiropas attiecības esot kļuvušas reālistiskākas. Par to liecinot arī tas, kā Krievija uztver ES un NATO paplašināšanu. Pēc NATO paplašināšanas Krievija neesot kļuvusi vājāka un turpināšot ar NATO sadarboties starptautiskās stabilitātes vārdā. Savukārt ES esot unikāla ekonomiskā telpa ar saviem noteikumiem un bagātu pieredzi, kurā var rēķināties ar savstarpējo palīdzību. Krievijai būtu milzīgs pluss, ja ES un NATO tiktu uzņemtas visas Eiropas valstis.

ASV “The Washington Post”: “Pārejas process uz demokrātiju Krievijā nav pabeigts, taču Rietumi pēdējos gados nav pievērsuši uzmanību faktoriem, kas par to liecina. Ieklausieties Putinā, kurš rīkojas tā, it kā Krievijā demokratizācijas process būtu pabeigts... Aktivizējušies politiskie spēki, kas būtu gatavi likvidēt vēl atlikušās demokrātiskās tiesības un palielina risku tiem, kas atbalsta demokrātisku Krieviju.”

Krievijas “Komersant”: “ASV pirmo reizi oficiāli paziņojušas par mērķi atstādināt no varas Baltkrievijas pašreizējo līderi Aleksandru Lukašenko. “Mēs cīnīsimies par to, lai Baltkrievija atbrīvotos no tirānijas,” teica ASV senators Džons Makkeins. Jāšaubās, vai Lukašenko glābs Krievija. Preses konferencē Rīgā ar ASV senatoru piedalīšanos Latvijas Ārlietu ministrijas vadītājs Artis Pabriks paziņoja par gatavību atbalstīt cīņu pret Lukašenko režīmu.”

ASV “In The National Interest”: “Pagājušajā gadā naftas tirgus analītiķus, politiķus un investorus samulsināja Kremļa trieciens Krievijas lielākajai privātai kompānijai – naftas milzim “Jukos”. Lielākajai daļai novērotāju uzbrukums “Jukos” un kompānijas novešana bankrotā, īpaši kad naftas tirgus ir pakļauts nestabilitātei un nepietiekamībai, šķita iracionāls gan Krievijas iekšpolitiskajām, gan ārpolitiskajām interesēm. Tomēr Putina “vājprātam” ir sava loģika. Viņa nolūks ir pilnībā pārkārtot naftas politiku, izvirzot Krieviju vadošajā lomā.”

Angļu “Financial Times”: “Gandrīz pirms 15 gadiem revolūcija, kas gāza Austrumvācijas komunistu valdību, sākās ar demonstrācijām Leipcigā. Šovasar demonstrācijas Leipcigā un citās, galvenokārt Vācijas austrumu, pilsētās ir atgriezušās, šoreiz – lai protestētu pret Gerharda Šrēdera labklājības reformām. Pirms 15 gadiem demonstrācijas vērsās pret neveiksmīgu valsti. Vācija nav neveiksmīga valsts. Tomēr demonstranti uzskata, ka tā viņus pievīlusi.”

Pēc ĀM Preses analīzes nodaļas materiāliem

Lappusi sagatavojis
Jānis Ūdris, “LV”
janis.udris@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!