• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Skolu piens" iestrēdzis pusceļā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.08.2004., Nr. 135 https://www.vestnesis.lv/ta/id/92823

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Palīdzību gaida unikāls kultūrvēstures piemineklis

Vēl šajā numurā

26.08.2004., Nr. 135

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Skolu piens” iestrēdzis pusceļā

ES likumdošana sniedz iespēju skolēniem piedāvāt pienu, kas lētāks nekā veikalos tirgotais. Diemžēl pagaidām šī iespēja paliks neizmantota.

Latvijas Pārtikas centra (LPC) direktors Uldis Ārmanis norādīja, ka jāpievērš sabiedrības uzmanība veselīga uztura nepieciešamībai. Šim mērķim kalpo arī 2003.gada Ministru kabineta rīkojums Nr. 556 “Par pamatnostādnēm “Veselīgs uzturs 2003. – 2013.”” (“LV”, 2003.gada 5.septembris) , kura pamatā ir Pārtikas centra speciālistu pētījumu rezultāti un atziņas. Pamatnostādņu izpildes ietvaros paredzēts realizēt programmu “Skolu piens”, jo, kā uzsvēra U. Ārmanis, šis dabiskais dzēriens neapšaubāmi uzskatāms par vienu no veselīga uztura stūrakmeņiem.
Pirms sākt programmas īstenošanu, tika izpētīta skolēnu un vecāku attieksme pret piena lietošanu uzturā. Šo Pārtikas centra atbalstīto izmēģinājumprojektu pērnā gada oktobrī sāka uzņēmumi “Rīgas piena kombināts” un “TetraPak Latvija”. Skolām tika piegādāts un tirgots piens “Lāsēns”, turklāt tā realizācijas cena bija tikai 10 santīmu par 200 mililitru tilpuma paciņu. Šo akciju papildināja Pārtikas centra veiktā veselīga uztura propaganda ar lekcijām un vizuālajiem materiāliem. Projekta noslēgumā 2004.gada jūnijā tika veikta aptauja, kurā piedalījās 3839 skolēni no dažādām Latvijas skolām, kā arī 2935 vecāki. Tās rezultāti liecina, ka ne vien vecāki, bet arī vairums bērnu zina, kurš dzēriens ir veselīgāks. LPC Uzturpolitikas daļas vadītāja Velga Bražņevica atzina, ka bērnu atsaucība projekta piedāvājumam bijusi liela. Tas ļauj secināt: ja piens būtu lētāks, bērni to labprāt iegādātos un dzertu. To apliecināja arī Rīgas Centra humanitārās ģimnāzijas direktore Brigita Lazdāne, kuras vadītā izglītības iestāde piedalījās pilotprojektā.
Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības vadītājs Marģers Rava atgādināja – Eiropas Savienības normatīvie akti paredz piena tirdzniecību par pazeminātām cenām izglītības iestāžu audzēkņiem. Zemo cenu līmeni nodrošināt palīdz subsīdijas no ES līdzekļiem. Piemēram, glāzei piena ar trīs procentu tauku saturu skolās būtu jāmaksā tikai apmēram četrus santīmus. Lauku atbalsta dienestam (LAD) uzdots organizēt veselīgā dzēriena tirdzniecību, taču projekta īstenošana aizkavējusies. M. Rava paskaidroja, ka diemžēl šā gada 1.septembrī lētais piens skolās vēl tirgots netiks – LAD nav pieteicies neviens potenciālais piena tirgotājs. Viņš arī norādīja, ka piena tirdzniecība uzņēmumiem acīmredzot nešķiet ienesīga, un tas arī saprotams – produkta zemā cena nesola peļņu, un, atšķirībā no limonādes, pienam nevar piemērot ievērojamu uzcenojumu. Savukārt piena pārstrādātājiem ar piena piegādes un realizācijas jautājumiem nodarboties nav iespēju. Turklāt arī skolu atsaucība nav liela, jo izglītības iestāžu administrācija nevēlas uzņemties lētā piena tirdzniecības administrēšanu, kas nozīmētu papildu rūpes. Tomēr M. Rava un LPC pārstāvji pauda optimismu – lielas cerības tiek saistītas ar drīzumā paredzēto reklāmas kampaņu.

Juris Bārtulis, “LV”

juris.bartulis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!