• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas iespējām lauku attīstībā cer informēt katrā pagastā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.09.2004., Nr. 138 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93030

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Precizējot iepriekš publicēto

Vēl šajā numurā

01.09.2004., Nr. 138

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas iespējām lauku attīstībā cer informēt katrā pagastā

Zemkopības ministrija no nākamā gada valsts budžeta pieprasījusi 900 tūkstošus latu lauku konsultatīvās un informācijas sistēmas izveidei. Ja minētā naudas summa tiks piešķirta, nākamā gada sākumā katrā pagastā varēs nodrošināt darba vietu speciālistam, kas konsultēs par Eiropas Savienības (ES) piedāvātajām iespējām lauku attīstībā un lauksaimniecībā. Par minētās sistēmas izveidi, parakstot nodomu protokolu, vakar, 31.augustā, vienojās zemkopības ministrs Mārtiņš Roze, Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Andris Jaunsleinis un Latvijas Lauksaimniecības konsultāciju un izglītības atbalsta centra (LLKIAC) direktors Mārtiņš Cimermanis.
“Viens no šā protokola mērķiem ir uzlabot Latvijas Lauksaimniecības konsultāciju un izglītības atbalsta centra un pašvaldību darbu, lai varētu lauksaimniekus sagatavot tādai ražošanas pārkārtošanai, kas nodrošinātu ekonomiski dzīvotspējīgu saimniecību attīstību, dzīvnieku labturības noteikumu un higiēnas standartu ievērošanu, vides aizsardzību un ainavas saglabāšanu laukos,” par noslēgto nodomu protokolu saka M.Roze. Ministrs pēc nodomu protokola parakstīšanas norādīja, ka Zemkopības ministrija vēlas, lai pašvaldībās būtu cilvēki, kas informētu par ES piedāvātām iespējām gan lauku attīstībā, gan lauksaimniecībā. M.Roze arī cer, ka informācijas pieejamība samazinās darbaspēka migrāciju no laukiem uz pilsētām.
Saskaņā ar parakstīto nodomu protokolu katra no pusēm uzņemas veikt daļu pienākumu. Zemkopības ministrijas kompetencē būs nodrošināt finansējumu no valsts pamatbudžeta. Plānots, ka 20% finansējuma saņems LLKIAC, bet 80% – pagastu padomes, novadu vai pilsētu domes speciālistu algošanai, kā arī sakaru pakalpojumu (pasts, tālrunis utt.) apmaksai.
LLKIAC apņēmies nodrošināt pašvaldību speciālistu mācības un tālākizglītību, kā arī apgādāt pašvaldību speciālistus ar darbam nepieciešamajiem informatīvajiem materiāliem. Paredzēts, ka LLKIAC arī paš-valdību rīkotajos pasākumos par lauku attīstību piesaistīs kvalificētus lektorus. Savukārt LPS sola atbalstīt un veicināt pašvaldību speciālistu un LLKIAC speciālistu darbu pagastos, motivējot pašvaldības pieņemt darbā atbilstīgo speciālistu. Tāpat LPS apņēmusies nodrošināt speciālistam darba vietu, tās aprīkojumu, transportu darba uzdevumu veikšanai, kā arī pieeju informatīvajiem resursiem. A.Jaunsleinis norādīja, ka zemkopības problēmas iet roku rokā ar lauku attīstības problēmām un tā ir iespēja, “kā varētu izlīdzināt reģionālās atšķirības”.
A.Jaunsleinis atzina, ka speciālistiem paredzētā darba alga nav īpaši liela – 80 latu pirms nodokļu nomaksas. Tiesa, ja darbinieks konsultēs divos pagastos, atalgojums būs divreiz lielāks.

Ilze Sedliņa, “LV”

ilze.sedlina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!