• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Skolos profesionālus sociālos darbiniekus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.09.2004., Nr. 138 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93035

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 1.septembrī

Vēl šajā numurā

01.09.2004., Nr. 138

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Skolos profesionālus sociālos darbiniekus

Arvien lielāks kļūst pieprasījums pēc sociālajiem pakalpojumiem un to kvalitātes. Pieprasījumam – diemžēl ar negatīvu zīmi – pretī stāv piedāvājums. Latvijā trūkst sociālo darbinieku, jo profesija ir salīdzinoši jauna. Sociālā darba misija nereti tiek pārprasta, arī kvalitāte daudzviet varētu būt labāka.
Profesionāla sociālā darba pirmais nosacījums ir kvalitatīvas
izglītības iespējas. Pieaugot profesionālu sociālo darbinieku skaitam, attīstīsies kvalitatīvi sociālie pakalpojumi. Šādus mērķus Labklājības ministrija (LM) atkārtoti izvirzīja jau šā gada pavasarī. Ministre Dagnija Staķe paziņojusi, ka šogad valsts sociālā darba speciālistu izglītībai atvēlējusi 55 874 latus. Pašlaik sociālā darbinieka vai sociālā pedagoga izglītību var iegūt Latvijas Universitātē, Sociālā darba un sociālās pedagoģijas augstskolā (SDSPA) “Attīstība”, Liepājas Pedagoģijas akadēmijā un Latvijas Evaņģēliski luteriskajā kristīgajā akadēmijā. Bet, lai pilnveidotu šādas izglītības iespējas Vidzemē un Latgalē, SDSPA “Attīstība” ir izveidojusi filiāles Rēzeknē, Daugavpilī, Smiltenē un Krāslavā. Savukārt, padziļinot zināšanas un iegūstot plašāku skatījumu uz sociālā darbinieka profesionālās darbības lauku, pastāv iespēja iegūt arī maģistra grādu sociālajā darbā.

Projekti sniedz iespējas

Lai uzlabotu sociālo pakalpojumu kvalitāti un pieejamību, tuvākajos gados Latvijā plānots izmantot ES struktūrfondu atbalstu. Eiropas Sociālā fonda (ESF) grantu shēmas “Sociālā darba speciālistu apmācība” un “Profesionālās rehabilitācijas pakalpojumu attīstība un ieviešana” ietvaros paredzēts atbalsts dažādiem projektiem, kas vērsti uz darbspējas vecuma invalīdu izglītošanu – apmācību programmu izveidošanu un to realizēšanu.
Grantu shēma “Sociālā darba speciālistu apmācība” paredz paplašināt sociālā darba speciālistiem profesionālās kvalifikācijas ieguves iespējas, kā arī sekmēt nepieciešamā izglītības līmeņa sasniegšanu sociālā darba speciālistiem darbam ar sociālās atstumtības riskam pakļautajām iedzīvotāju grupām.

Lai attīstītu profesionālās rehabilitācijas pakalpojumus invalīdiem darbspējas vecumā, atgūstot iespēju strādāt nepieciešamā un savām spējām atbilstošā profesijā, ir paredzēta grantu shēma “Profesionālās rehabilitācijas pakalpojumu attīstība un ieviešana”. Patlaban LM padotībā ir tikai viena institūcija – valsts aģentūra “Sociālās integrācijas centrs”, kas Latvijā sniedz profesionālās rehabilitācijas pakalpojumus.
Atbalstu sociālo pakalpojumu jomas attīstībai varēs saņemt arī no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF), kas atšķirībā no ESF ir domāts infrastruktūras pilnveidošanai. ERAF grantu shēma “Alternatīvo sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu attīstība” paredz veidot dienas centrus invalīdiem vai pensijas vecuma personām, kuru tuvinieki līdz šim viņus aprūpējuši un tāpēc nav varējuši strādāt algotu darbu un gūt ienākumus.
Plānots arī izveidot jaunus rehabilitācijas centrus personām, kas atbrīvoti no ieslodzījuma vietām, lai palīdzētu viņiem atgriezties darba tirgū.
Projektus LM var pieteikt valsts un pašvaldību institūcijas, nevalstiskās organizācijas un izglītības iestādes.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!