• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dota iespēja ieskatīties savas valsts šūpulī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.09.2004., Nr. 142 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93309

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Telekomunikāciju nozarē - attīstība, konkurence, jauni pakalpojumi

Vēl šajā numurā

08.09.2004., Nr. 142

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Dota iespēja ieskatīties savas valsts šūpulī

Līdz ar dažādu institūciju, organizāciju un privātpersonu pozitīviem vērtējumiem šodien iznāk jau trešā “Latvijas Vēstneša” burtnīca, kas oficiāli publicē 1990.–1993.gada Latvijas Republikas Augstākās padomes (AP) sēžu visas pilnas stenogrammas.

Stenogrammu klajā laišana notiek saskaņā ar likumu “Par Latvijas Republikas Augstākās padomes deputātu tiesisko stāvokli un pensijām”, tādējādi paverot nebijušu iespēju interesentiem ne vien nepastarpināti ieskatīties vēsturiskos lēmumos, bet arī izvērtēt toreizējo tautas priekšstāvju teikto burtiski vārds vārdā. Tā kā līdz šim tā laika AP sēdes publiski izskanējušas vienīgi radiotranslācijās, tajās sacītais lielākoties palicis klausītāju aptuvenās atmiņās, un nereti pretējo nometņu deputātu stipri emocionāli paustās domas vēlāk interpretētas dažādu politiski motivētu puspatiesību tiražēšanai.
Lai kliedētu dažādas neskaidrības un visplašāko interešu vārdā radītu iespēju ielūkoties Latvijas neatkarības atgūšanas sarežģītā procesa arēnā, ir veikts visai ievērojams darbs, kas materializēsies 341 burtnīcā. Tās, kā neatņemama laikraksta “Latvijas Vēstnesis” daļa, iznāks divreiz nedēļā – trešdienās un ceturtdienās – un ietvers AP sēžu stenogrammas no 1990.gada 3.maija līdz 1993.gada 5.jūlijam, Piektās Saeimas darbības sākumam. Pirmajās burtnīcās bija sniegta informācija par AP Pirmās sesijas deputātiem, par Prezidija, pastāvīgo komisiju, frakciju un Ministru padomes sastāvu; Centrālās vēlēšanu komisijas ziņojums un Mandātu komisijas ziņojums par deputātu pilnvarām; AP priekšsēdētāja, vietnieku un sekretāra vēlēšanas, kā arī vēsturiskā 1990.gada 4.maija Neatkarības deklarācijas apspriešana un pieņemšana. Turpmākajās burtnīcās interesenti nu varēs izsekot vēsturiski nozīmīgu lēmumu tapšanas pirmprocesiem, vienlaikus nepalaižot garām tā dēvētā cilvēciskā faktora diktētos akcentus deputātu teiktajā.
Likums “Par Latvijas Republikas Augstākās padomes deputātu tiesisko stāvokli un pensijām” tika pieņemts 1999.gada 29.aprīlī un paredzēja, ka Ministru kabinets līdz 2000.gada 4.maijam organizē AP sēžu stenogrammu oficiālu tekstu izdošanu valsts valodā. Saskaņā ar likuma grozījumiem 2002.gada 17.oktobrī AP stenogrammu sagatavošana tiek uzdota Saeimas Kancelejai, bet publicēšana – “Latvijas Vēstnesim”, kuram tas jānodrošina arī atsevišķā izdevumā valsts valodā. Taču tikai tagad saņemot atbilstošu finansiālo nodrošinājumu, šīs stenogrammas var neierobežoti nonākt pie katra interesenta.
Tātad AP sēžu stenogrammas iznāks kā laikraksta organiska daļa un to izdošana turpināsies līdz 2007.gadam. Līdz ar to burtnīcas bez maksas pienāks katram “Latvijas Vēstneša” abonentam, bet atsevišķi tās varēs iegādāties “Latvijas Vēstneša” Klientu centrā, Bruņinieku ielā 36.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!