• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Apdraudēta "Skolu piena" programmas izpilde. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.09.2004., Nr. 142 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93312

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atzinība par labu darbu

Vēl šajā numurā

08.09.2004., Nr. 142

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Apdraudēta “Skolu piena” programmas izpilde

PIENS.PNG (86766 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

“Latvijas Vēstnesis” jau ziņoja par kavēkļiem “Skolu piena” programmas realizēšanā. Kā zināms, Ministru kabineta rīkojums paredzēja iespēju īstenot programmu visās Latvijas izglītības iestādēs jau no šā gada 1. septembra. Katram skolēnam būtu iespēja skolas ēdnīcā vai bufetē iegādāties glāzi piena par ļoti zemu cenu. Pēc veiktajiem aprēķiniem, piena glāze varētu maksāt tikai četrus santīmus, kas ievērojami atšķiras no veselīgā dzēriena parastās mazumtirdzniecības cenas. Piena iepirkuma cenas un pārdošanas cenas starpība tiktu kompensēta no Eiropas Savienības (ES) līdzekļiem, kas Latvijai piešķirti, pamatojoties uz speciālu ES regulu. Programma “Skolu piens” ir ES atbalstīts pasākums valsts iekšējā tirgus atbalstam, no vienas puses, un skolēnu uztura uzlabošanai, no otras. Programmas īstenošana piensaimniecības nozarei garantētu stabilu produkta noieta tirgu.
Diemžēl Lauku atbalsta dienestā (LAD), kas koordinē programmas izpildi, nav pieteicies neviens uzņēmums, kas būtu gatavs nodarboties ar piena tirgošanu skolās. Tam par iemeslu acīmredzot ir tirdzniecības un ēdināšanas uzņēmumu neieinteresētība piena realizācijā – pienam tā sākotnēji zemās cenas dēļ nav iespējams noteikt uzcenojumu, kas garantētu vērā ņemamu peļņu.
Tomēr ir cerības, ka skolas bērni bez lētā piena nepaliks. Vakar Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) valdes priekšsēdētājs Marģers Rava aicināja programmu “Skolas piens” īstenot kā administratīvu pasākumu, uzdodot tās vadīšanu skolu direktoriem. Viņš uzsvēra: ja netiks sperti administratīvi soļi, programma nonāks strupceļā. Lai noskaidrotu programmas aizkavēšanās objektīvos iemeslus, tirgus un sociālo pētījumu centrs “Latvijas fakti” LPCS uzdevumā veiks aptauju. Tās rezultāti tiks ņemti vērā, izstrādājot iespējamos problēmas risinājumus, kas tiks iesniegti Zemkopības un Izglītības un zinātnes ministrijās.
Jāpiebilst, ka ES valstīs programma “Skolu piens” tiek īstenota jau kopš 1977. gada, ar labiem rezultātiem tā ieviesta arī jaunajās dalībvalstīs. Tā, piemēram, Čehijā programma aptver 2665 skolas (69 procentus visu valsts skolu), kurās kopumā mācās 687 000 skolēnu. Čehijā 50 procenti no piena cenas tiek kompensēti, izmantojot valsts subsīdijas.

Juris Bārtulis, “LV”

juris.bartulis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!