• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pārskats par KNAB konstatētajiem likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" pārkāpumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.09.2004., Nr. 143 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93383

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pagasti, no kuriem bēg. Un kuros patveras

Vēl šajā numurā

09.09.2004., Nr. 143

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pārskats par KNAB konstatētajiem likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” pārkāpumiem

2004.gada pirmajā pusgadā

I. Izdarīto administratīvo pārkāpumu apraksts

Par laika posmā no 2004. gada 1. janvāra līdz 2004. gada 30. jūnijam sakarā ar likumu valsts amatpersonām noteikto ierobežojumu neievērošanu pie administratīvās atbildības sauktas 35 valsts amatpersonas, no tām 6 valsts amatpersonas lēmumus pārsūdzējušas. KNAB lēmumi par administratīvo sodīšanu ar naudas sodu stājušies spēkā 29 valsts amatpersonām kopumā par Ls 1745,00. Pēc KNAB rīcībā esošās informācijas, naudas sodu apmaksājušas 28 valsts amatpersonas, kopumā valsts budžetā ieskaitot Ls 1685,00.
Lēmumu pieņemšana un valsts amatpersonas pienākumu veikšana interešu konflikta situācijā:
• 10 pašvaldību deputāti (no tiem 1 pagasta priekšsēdētājs) sodīti par to, ka piešķīruši paši sev prēmijas; 1 civildienesta ierēdnis pieņēmis lēmumu par prēmijas piešķiršanu savam laulātajam.
• 3 gadījumos valsts amatpersonas ir veikušas kontroles vai uzraudzības funkcijas jautājumos, kurās šī valsts amatpersona, tās radinieki vai darījumu partneri ir personiski vai mantiski ieinteresēti. Piemēram, viena valsts amatpersona pieņēmusi darbā radinieku, kas atrodas tās tiešā pakļautībā; cita valsts amatpersona veikusi pārbaudi uzņēmumā, kurā atbildīgā amatā strādā tās radinieks, vēl viena amatpersona veikusi kontroli pār līgumu izpildi, kas noslēgti ar radiniekam piederošu uzņēmumu.
• 1 pašvaldības vadītājs pieņēmis lēmumu par amatu savienošanas atļaujas piešķiršanu sev, no kura guvis sev ienākumus.
Amatu savienošanas un ienākumu gūšanas ierobežojumu neievērošana:
• 6 gadījumos konstatēts, ka valsts un pašvaldību amatpersonas nav ievērojušas likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” 7. pantā noteiktos speciālos valsts amatpersonu amata savienošanas ierobežojumus un līdz ar to 9. pantā noteiktos ienākumu gūšanas ierobežojumus.
• 5 gadījumos konstatēts, ka valsts amatpersonas ir savienojušas amatus valsts vai pašvaldību institūcijās ar citiem amatiem valsts vai privātajā sektorā, neinformējot par to institūcijas vadību un nesaņemot likumā noteiktajā kārtībā amatu savienošanas atļaujas.
• 3 gadījumos pašvaldību institūciju vadītāji ir sodīti par to, ka pieļāvuši viņu padotībā esošo darbinieku atrašanos interešu konflikta situācijā.
• 1 gadījumā pašvaldības valsts amatpersona, izmantojot savu dienesta stāvokli, mēģinājusi ietekmēt citu valsts amatpersonu, kad tā veikusi kontroles funkcijas attiecībā uz šīs amatpersonas radinieku.
Komercdarbības ierobežojumu neievērošana:
• 1 gadījumā pašvaldību valsts amatpersona sodīta par komercdarbības ierobežojumu neievērošanu, jo guvusi materiālu labumu no komercsabiedrības, kas saņēmusi valsts pasūtījumu.

II. KNAB administratīvi sodīto valsts amatpersonu ieņemamie amati

Laika posmā no 2004. gada 1. janvāra līdz 2004. gada 30. jūnijam pie atbildības sauktas valsts amatpersonas, kas ieņem šādus amatus:
Pašvaldību valsts amatpersonas:

pilsētu domes priekšsēdētājs

1

pagasta padomes
priekšsēdētāji

5

pagastu padomes deputāti

11

rajona padomes
priekšsēdētājs

1

pašvaldības aģentūras
amatpersona

1

pašvaldības iestādes vadītājs

1

pašvaldības uzņēmuma
valdes priekšsēdētājs

1

Kopā

21

Citas valsts amatpersonas:

vecākais eksperts (valsts
civildienesta ierēdnis)

1

padomes loceklis

1

VID amatpersonas
(nodokļu inspektors/
muitas uzraugs)

2

valsts uzņēmuma
struktūrvienības vadītājs

1

virsmežzinis (valsts
civildienesta ierēdnis)

1

Ieslodzījuma vietu pārvaldes
valsts amatpersonas
(valsts civildienesta ierēdņi)

2

Kopā

8

Valstij nodarīto zaudējumu atlīdzināšana

Saskaņā ar likuma 30. pantu valsts amatpersonām nelikumīgi gūtie ienākumi, kurus tās saņēmušas, pārkāpjot likumā noteiktos amatu savienošanas un ienākumu gūšanas ierobežojumus, neievērojot komercdarbības ierobežojumus vai atrodoties interešu konfliktā, ir jāatmaksā valsts kasē kā valstij radītie zaudējumi.
16 valsts amatpersonām uzlikts par pienākumu atlīdzināt valstij nodarītos zaudējumus, 3 valsts amatpersonas šos lēmumus pārsūdzējušas (divos pārsūdzētajos lēmumos zaudējumu atlīdzība pārsniedz 3000 latu, vienā lēmumā – 900 latu), tātad KNAB lēmumi par valstij nodarītajiem zaudējumiem ir spēkā 13 gadījumos par kopējo summu Ls 3824,38 apmērā. Pēc KNAB rīcībā esošās informācijas, 8 valsts amatpersonas apmaksājušas naudas sodu, kopumā valsts budžetā ieskaitot Ls 882,80.
No konstatētajiem pārkāpumiem secināms, ka valsts vai pašvaldību institūciju vadītāji neveic pietiekami stingri uzraudzību, lai to vadītajā institūcijā strādājošās valsts amatpersonas nenonāktu interešu konflikta situācijā un šādā situācijā neīstenotu valsts amatpersonas amata pilnvaras.

Pēc KNAB informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!