• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vides saudzēšana rod atsaucību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.09.2004., Nr. 145 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93548

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zvejos vairāk reņģu un brētliņu

Vēl šajā numurā

14.09.2004., Nr. 145

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vides saudzēšana rod atsaucību

Ar aicinājumu iedzīvotājiem šķirot atkritumus un virkni tematisku pasākumu aizvadītajā sestdienā beigusies ikgadējā “Zaļā punkta” nedēļa. Nedēļas ideja ir izdevusies, cilvēku atsaucība liek domāt par videi draudzīgas attieksmes veidošanos Latvijā, lēš akcijas rīkotāji.

ATKRITUMI.PNG (130524 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

“Sabiedrība ir gatava šķirot atkritumus, par to liecina tas, kā pildās atkritumu konteineri,” skaidro “Latvijas Zaļā punkta” mārketinga direktora vietniece Jana Duhovska. Proti, cilvēki arvien biežāk savus sadzīves pārpalikumus met stiklam, plastmasai un citiem atkritumiem tieši paredzētās tvertnēs. Ap 70 procentu sadzīves atkritumu, ja vien tos izmet un savāc dalīti, ir iespējams pārstrādāt. Savukārt pilns videi draudzīga patēriņa cikls ir arī censties iegādāties produktus no otrreizējās pārstrādes materiāliem.

Atkritumu dalīšanā iesaista pašvaldības

Latvijā iespēja šķirot atkritumus ir nodrošināta apmēram miljonam iedzīvotāju, informē J. Duhovska, taču vietām piedāvājuma nav vispār. Visaktuālākā šī problēma esot Latgalē, laukos, viensētās.
“Zaļā punkta” darbības prioritāte gan neesot akcijas un iedzīvotāju informēšana, bet gan darbs ar pašvaldībām. Sadarbība ar tām dalīto atkritumu vākšanā norit 22 no Latvijas 26 rajoniem. Tālāk vienošanās tiekot panākta ar vietējiem atkritumu apsaimniekošanas operatoriem, uzņēmumiem, kuri arī popularizē sadzīves pārpalikumu šķirošanas ideju iedzīvotāju vidū. Atsaucīgi atkritumu šķirošanas un daudzreiz lietojamu iepirkumu maisiņu izmantošanas piekritēji esot dažāda vecuma cilvēki, skaidro J.Duhovska. Sevišķi to atbalstot bērni un jaunieši, kuri nereti cenšoties iespaidot visas ģimenes nostāju minētajās sadzīves jomās.
“Zaļā punkta” nedēļas Latvijā notiek jau ceturto gadu, un ikreiz tās piesaistījušas ievērojamu sabiedrības uzmanību videi draudzīgas rīcības paraugiem. Iespējams, nākotnē “Latvijas Zaļais punkts” dabu saudzējoša iepakojuma izmantošanas idejai varētu piesaistīt ne vien pircējus, bet arī ražotājus Latvijā, atzina J.Duhovska.

Iepirkumu maisiņi – no dabiskiem materiāliem

Akcijas laikā, aicinot iedzīvotājus lietot daudzkārt izmantojamas, no dabiskiem materiāliem izgatavotas iepirkumu somas, grozus, tīkliņus, uzmanība tika pievērsta arī videi nedraudzīgo plastmasas maisiņu utilizācijas problēmai. Arī šī iniciatīva guvusi atsaucību: 32 veikalos deviņās pilsētās – Rīgā, Ventspilī, Liepājā, Daugavpilī, Saldū, Kuldīgā, Bauskā, Tukumā un Jēkabpilī – pircējiem bez maksas tika piedāvāti auduma maisiņi. Piedāvājums izraisījis lielu ieinteresētību un liecinot, ka cilvēki ir gatavi atbalstīt videi draudzīgus soļus, ja vien tam radīti atbilstoši apstākļi, secina J.Duhovska. Plastmasas maisiņi ir izgatavoti no neatjaunojama dabas resursa – naftas, bet to sadalīšanās dabiskos apstākļos var ilgt pat līdz 100 gadu, tie ilgstoši piesārņo vidi, ievērojami ietekmē izgāztuvju apjoma palielināšanos.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!