• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Turcijas ārlietu ministra vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.09.2004., Nr. 145 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93570

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

ES komisāra amata kandidātes Ingrīdas Ūdres rakstiskās atbildes uz EP deputātu jautājumiem

Vēl šajā numurā

14.09.2004., Nr. 145

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Turcijas ārlietu ministra vizīti Latvijā

Pie Valsts prezidentes

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga 10.septembrī tikās ar Turcijas ārlietu ministru Abdullahu Gulu, uzsverot, ka Latvija novērtē līdz šim paveikto un atbalsta tālāko reformu procesu, kas pavērtu Turcijai ceļu uz dalību ES. Sarunā abas puses pauda gandarījumu, ka Latvija jau drīzumā atvērs vēstniecību Turcijā, kas labvēlīgi ietekmēs tālāko abu valstu sadarbības stiprināšanu, it īpaši ekonomikā, tūrismā un izglītībā. Prezidente atkārtoti pateicās Turcijai par atbalstu Latvijai ceļā uz NATO. A.Gulu izteica NATO dalībvalsts Turcijas gatavību pusgada laikā iesaistīties Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanā.

Pārrunājot sakarus augstākās izglītības jomā, prezidente atzīmēja, ka Latvijas Universitātē studentus interesē iespēja studēt turku valodu, un Turcijas puse apliecināja, ka jau tuvākajā laikā turku valodas apmācībai Latvijā atvēlēs zināmus resursus un mācībspēku palīdzību.
Ministrs pateicās Latvijai par tās ieguldījumu turku kapavietu apkopšanā, kuri apglabāti Latvijas zemē 19.gadsimta beigās.
Abas puses pārrunāja gaidāmo Valsts prezidentes valstsvizīti Turcijā 2005.gadā.

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Saeimas priekšsēdētājas biedra

Piektdien, 10.septembrī, Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andris Ārgalis un Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Aleksandrs Kiršteins tikās ar Turcijas Republikas ārlietu ministru Abdullahu Gilu un viņa vadīto delegāciju.

Tikšanās laikā galvenā uzmanība veltīta paredzamajai Turcijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) sarunu sākšanai.
Sarunas gaitā Saeimas priekšsēdētājas biedrs un Turcijas ārlietu ministrs apliecināja, ka abu valstu attiecības ir labas un draudzīgas, kaut gan to pilnu potenciālu neļauj sasniegt ģeogrāfiskais izvietojums. A.Ārgalis atzinīgi novērtēja to, ka Turcija nekad nav atzinusi Latvijas inkorporāciju PSRS un jau no paša sākuma skaidri izteikusi savu atbalstu mūsu valsts virzībai uz NATO. “Esam kļuvuši par NATO partneriem, tādējādi varam izvērst sadarbību drošības un stabilitātes sekmēšanā,” sacīja A.Ārgalis. Arī A.Gils pauda pārliecību, ka pēc Latvijas iestāšanās ES un NATO abu valstu sadarbība dažādās jomās attīstīsies un padziļināsies.
Pārrunājot abu valstu politiskā dialoga attīstību, Turcijas ārlietu ministrs izteica gandarījumu par nākamajā gadā paredzēto Latvijas Valsts prezidentes V.Vīķes-Freibergas oficiālo vizīti Turcijā, kā arī uzaicināja Latvijas parlamentāriešus apmeklēt viņa valsti.
Runājot par paredzamo Turcijas iestāšanās ES sarunu sākšanu, A.Gils informēja, ka Eiropas Komisija plāno 6.oktobrī publicēt progresa ziņojumu par Turcijas izredzēm iestāties ES, bet galīgais lēmums ES dalībvalstu līderiem jāpieņem šā gada decembrī Briselē paredzētajā galotņu sanāksmē. Viņš arī norādīja, ka ES paplašināšanās komisārs Ginters Ferhoigens pēc uzturēšanās Turcijā paziņojis, ka Turcija ir izpildījusi galvenos Kopenhāgenas politiskos kritērijus, lai kļūtu par pilntiesīgu ES dalībvalsti, tomēr visu nepieciešamo reformu ieviešana vēl jāintensificē. Ārlietu komisijas priekšsēdētājs A.Kiršteins izteica pārliecību, ka EK progresa ziņojums būs pozitīvs un Turcija sekmīgi virzīsies uz ES. Uz Turcijas ārlietu ministra aicinājumu Latvijai atbalstīt viņa valsts iestāšanās ES sarunu sākšanu Saeimas priekšsēdētājas biedrs apliecināja Latvijas pozitīvo nostāju attiecībā uz Turcijas uzņemšanu Eiropas Savienībā.
Tikšanās noslēgumā sarunas dalībnieki izteica patiesu gandarījumu par Rīgā atklāto Turcijas goda ģenerālkonsulātu un novembrī plānoto Latvijas vēstniecības darba uzsākšanu Turcijas galvaspilsētā Ankarā.

Saeimas preses dienests

Ārlietu ministrijā

Piektdien, 10.septembrī, ārlietu ministrs Artis Pabriks tikās ar Turcijas ārlietu ministru Abdullahu Gilu, kurš ieradies vizītē Latvijā Baltijas valstu apceļojuma laikā.

Amatpersonas tiekoties apliecināja, ka abu valstu attiecības ir labas un draudzīgas, tomēr nākotnē vēl vairāk jāstiprina sadarbība politikā, ekonomikā, kultūrā un tūrismā. Turcijas ārlietu ministrs norādīja, ka labās starpvalstu attiecības raksturo arī vēsturiskā pieredze – Turcija nekad nav atzinusi Latvijas inkorporāciju PSRS. Turcija cieši atbalstījusi arī Latvijas virzību uz NATO.
Ārlietu ministrs Artis Pabriks pauda pārliecību par starpvalstu sadarbības turpmāku padziļināšanos un informēja, ka Latvija plāno šā gada novembrī atvērt vēstniecību Turcijas galvaspilsētā Ankarā.
Pārrunāti arī Eiropas Savienības paplašināšanās jautājumi. Turcijas ārlietu ministrs aicināja Latviju atbalstīt sarunu sākšanu ar Turciju par iestāšanos Eiropas Savienībā. Artis Pabriks apliecināja Latvijas atbalstu sarunu sākšanai par Turcijas pievienošanos Eiropas Savienībai. “Līdz ar Turcijas dalību Eiropas Savienībā pieaugs Eiropas Savienības loma pasaulē. Turcija var kalpot kā tilts starp Rietumiem un Austrumiem,”atzīmēja Latvijas ārlietu ministrs. Abi ministri bija vienisprātis, ka iestāšanās prasību izpilde ir grūts un laikietilpīgs process.
Sarunas laikā Artis Pabriks aicināja Turciju izvērtēt iespēju iesaistīties Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanā. Turcijas ārlietu ministrs apņēmās rūpīgi izskatīt Turcijas iespējamo ieguldījumu gaisa patruļu nodrošināšanā Baltijas valstīm.

Ārlietu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!