• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ASV valsts sekretāra vietnieka vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.2004., Nr. 146 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93642

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Čehijas Deputātu palātas pārstāvju vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

15.09.2004., Nr. 146

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ASV valsts sekretāra vietnieka vizīti Latvijā

Vakar, 14.septembrī, Ministru prezidents Indulis Emsis tikās ar ASV valsts sekretāra vietnieku Ričardu Armitidžu, kurš ieradies Latvijā oficiālā vizītē.
Ministru prezidents pateicās par ASV atbalstu Latvijai neatkarības atgūšanā, kā arī par palīdzību demokrātijas nostiprināšanā, ekonomikā un aizsardzības spēju palielināšanā. I.Emsis uzsvēra, ka Amerika ir Latvijas stratēģiskā partnere, ar kuru Latvijai ir īpašas attiecības, un atzīmēja, ka Latvija ir un būs ļoti uzticama ASV atbalstītāja un partnere.
Tikšanās laikā Ministru prezidents I.Emsis kā Latvijas galvenās prioritātes nosauca drošības un aizsardzības jautājumus, pauda Latvijas gatavību stiprināt NATO un partneru aktīvu rīcību cīņā ar starptautisko terorismu, atzīstot, ka NATO ir galvenais garants Latvijas, visa reģiona un pasaules drošībai.
ASV valsts sekretāra vietnieks R.Armitidžs uzsvēra, ka cīņā pret terorismu īpaši svarīgi ir mazināt korupciju, padarīt banku sektoru caurskatāmāku, sakārtot likumdošanu un īstenot kontroli pār naudas plūsmu.
I.Emsis informēja augsto viesi par valsts vēlmi stiprināt demokrātiskos procesus austrumu kaimiņvalstīs Baltkrievijā, Moldovā, Ukrainā un Gruzijā, kuras kļuvušas arī par ES kaimiņiem. R.Armitidžs atzīmēja, ka ASV turpinās atbalstīt demokrātiskos procesus Baltkrievijā.
Ministru prezidents izteica lūgumu atvieglot vīzu režīmu Latvijas pilsoņu ieceļošai ASV, uz ko R.Armitidžs atbildēja, ka diezin vai izdosies pilnībā atcelt maksu par ASV vīzas iegūšanu, bet apsolīja pārskatīt maksas iekasēšanu par vīzām, kas nav saņemtas.
I.Emsis aicināja palielināt ASV tiešās investīcijas Latvijā, paplašināt abu valstu sadarbību izglītības jomā, dodot iespēju lielākam skaitam Latvijas studentu iegūt ASV valsts stipendijas studijām dažādās ASV augstskolās. R.Armitidžs pauda gatavību izskatīt atbalsta palielināšanas iespējas studētgribētājiem no Latvijas, kā arī sekmēt ASV investīcijas Latvijā.
Tikšanās laikā pārrunāta situācija Irākā. R.Armitidžs pateicās par Latvijas atbalstu ASV politikai un lēmumu pagarināt Latvijas karavīru darbību Irākā, atzīmējot, ka tas ir grūts un bīstams darbs, bet tas būs sekmīgs. ASV savukārt ir palielinājusi palīdzību Latvijas vienībām militārā aprīkojuma uzlabošanā, kas palielina kareivju personīgo drošību Irākā.
Pārrunāts arī jautājums par NATO sabiedroto, tai skaitā ASV, atbalstu Baltijas valstīm patrulēšanai savā gaisa telpā, un R.Armitidžs atzīmēja, ka tiek plānots palielināt militāro palīdzību Baltijas valstīm.
Būtisks jautājums Latvijai ir attiecības ar Krieviju, Latvijas dalības ES un NATO ietekme uz šīm attiecībām. I.Emsis atzina, ka Latvija cenšas uzlabot divpusējās attiecības, tomēr ir jūtami Krievijas centieni ar politiskiem līdzekļiem kavēt ekonomisko sakaru attīstību. Puses bija vienisprātis, ka Latvijai attiecību uzlabošanai vajadzētu izmantot ES un Krievijas dialogu.

R.Armitidžs apliecināja nemainīgu ASV atbalstu Latvijai tās ekonomisko un politisko mērķu sasniegšanā un atzina, ka ASV ir stabils Latvijas partneris.

 

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!