• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par situāciju Baltkrievijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.09.2004., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93679

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par traģēdiju Beslanā un cīņu ar terorismu

Vēl šajā numurā

16.09.2004., Nr. 147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par situāciju Baltkrievijā

Procedūra:

Eiropas Komisijas paziņojums

Debates: 2004.gada 14.septembrī

Otrdien, 14.septembrī, Eiropas Parlamentā (EP) notika debates par situāciju Baltkrievijā, īpaši izvērtējot Baltkrievijas līdera Aleksandra Lukašenko vēlmi 17.oktobrī kopā ar Baltkrievijas parlamenta vēlēšanām rīkot referendumu par labojumiem konstitūcijā, kas ļautu viņam palikt prezidenta amatā bez termiņa ierobežojumiem.
Eiropas Parlamenta debatēs daudzi deputāti asi kritizēja šādu A.Lukašenko iniciatīvu un pauda bažas par autoritārā režīma nostiprināšanos minētajā valstī. Deputāte no Zviedrijas Sesīlija Malmstrema pielīdzināja Baltkrievijas līderi Fidelam Kastro, bet viņas kolēģis no Austrijas Jans Fīrsma norādīja uz to, ka “Baltkrievija ir pēdējā Eiropas diktatūra” un Eiropas Savienības pārstāvjiem būtu aktīvāk jāseko situācijas attīstībai. Tāpat vairāki deputāti kritizēja Baltkrievijas varas iestāžu spiedienu pret opozīciju, cilvēktiesību pārkāpumus un runas brīvības ierobežojumus, tai skaitā Minskas Humanitārās universitātes slēgšanu. Tika izteikts priekšlikums uz Baltkrieviju nosūtīt Eiropas Parlamenta delegāciju, kas piedalītos vēlēšanu novērošanā. Vairāki runātāji atzīmēja, ka Baltkrievijas iedzīvotāji nekādā gadījumā nedrīkst kļūt par ES spiediena upuriem, tieši otrādi – gan režīma opozīcijai, gan pilsoniskajai sabiedrībai nepieciešams ES atbalsts.
Debatēs uzstājās arī Latvijas deputāts Ģirts Valdis Kristovskis. Deputāts atzīmēja, ka “baltkrievu cilvēki joprojām atrodas aiz dzelzs priekškara” un ka pašreiz “tiek gatavots referendums, kā turpināt diktatūru”. Ģ.V.Kristovskis uzsvēra, ka referenduma rezultāts ir viegli prognozējams, jo demokrātiskā Baltkrievijas opozīcija ir “beztiesiski apklusināta cietumu mūros”. Vienlaikus deputāts brīdināja klātesošos par to, ka šādas situācijas pastāvēšana pie Eiropas robežām apdraud ne tikai pašus baltkrievus, bet arī apkārtējās demokrātiskās valstis.
16.septembrī Eiropas Parlaments izskatīs un balsos par sešām rezolūcijām, kurās būs formulēts EP oficiālais viedoklis Baltkrievijas jautājumā.

EP Masu saziņas līdzekļu direktorāta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!