• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Noraida KNAB funkciju maiņu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.09.2004., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93695

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pēc ebreju kalendāra sācies 5765. gads

Vēl šajā numurā

16.09.2004., Nr. 147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Noraida KNAB funkciju maiņu

KNAB.PNG (40486 bytes)Turpmāk KNAB nebūtu jānodarbojas ar vienkāršu korupcijas lietu izmeklēšanu, tas jāuztic policijai, lai birojs varētu koncentrēties sarežģītu korupcijas shēmu atklāšanai un analītiskajam darbam. Šādu uzskatu intervijā laikrakstam “Vesti Segodņa” paudis Ministru prezidenta I.Emša padomnieks nacionālās drošības jautājumos A.Panteļejevs. Viņš arī izteicis neapmierinātību ar KNAB darbu un norādījis uz pieredzes un profesionalitātes trūkumu birojā, kas tajā bijis vērojams arī laikā, kad šo struktūru vadījusi Juta Strīķe.
KNAB pamatkompetence ir izmeklēšana, kas saistīta ar amatpersonu korupcijas gadījumiem, skaidro biroja pārstāvis Andris Vitenburgs. Savukārt informācija par sīkākiem, vienkāršākiem noziegumiem, kas nonāk KNAB, jau tagad tiekot nosūtīta attiecīgām policijas struktūrām. “Notiek savstarpēja informācijas pārsūtīšana pēc kompetences,” pastāstīja A.Vitenburgs, tādēļ lielas jēgas kādai funkciju maiņai KNAB nebūtu.
“Neesmu dzirdējis ne no vienas amatpersonas, ka KNAB nespētu strādāt ar sarežģītiem korupcijas gadījumiem tāpēc, ka ir aizņemts ar vienkāršāku lietu izmeklēšanu,” lūgts komentēt iepriekšminēto, skaidro biroja Sabiedriskās konsultatīvās padomes vadītājs, Sabiedriskās politikas centra “Providus” pētnieks Valts Kalniņš. Viņš arī norādīja, ka lielu, svarīgu, ar politisko korupciju saistītu lietu izmeklēšanai pastāv daudz nozīmīgāki šķēršļi. “Ja ir resursu problēma, tad jārunā par to, ka KNAB ir jāpiešķir līdzekļi, nevis jāspriež par tā kompetenci,” uzskata V.Kalniņš, kurš biroja darbības lauka mainīšanu par attaisnojamu atzīst, piemēram, tad, ja pašā KNAB rastos līdzīgs viedoklis.
Attiecībā uz KNAB profesionalitāti V.Kalniņš atzīst, ka nav kompetents novērtēt, piemēram, biroja darbu korupcijas apkarošanā, jo tas saistīts ar operatīvo darbu. Viņš arī norāda, ka, spriežot par profesionalitātes trūkumu, jāmin konkrētas jomas, konkrēti gadījumi, kad tās pietrūcis, nevis jārunā vispārināti. “Pieredzes ir tik, cik tās ir. KNAB ir salīdzinoši jauna iestāde, kurai jāļauj pilnvērtīgi strādāt,” paskaidroja V.Kalniņš.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!