• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kā pārdots Kolkasrags. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.09.2004., Nr. 148 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93795

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vienatnē svešumā. Ar Troickas pulku mājup

Vēl šajā numurā

17.09.2004., Nr. 148

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kā pārdots Kolkasrags

Par aptuveni 100 000 latiem Talsu rajona Kolkas pagasta padomes pašas izveidotais SIA “Kolkasrags” pērnpavasar vairāk nekā 14 hektārus Kolkasraga zemes pārdevusi uzņēmējai, automašīnu “Mercedes Benz” tirgotājai Latvijā Benitai Sadauskai. SIA “Kolkasrags” statūtkapitālā pašvaldībai piederēja 100%, taču 2003.gada 10.martā pagasta padome nolēma piesaistīt privāto kapitālu, palielinot to par 107 205 daļām, kur viena daļa ir viens lats. Līdz ar to privātais ieguldītājs SIA “Nākotnes parks” (NP), kas reģistrēts tikai šā paša gada 4.martā, ieguva 51%. NP vienīgā īpašniece ir B. Sadauska. Izsoles ceļā, izmantojot pirmpirkuma tiesības, SIA “Nālotnes parks” kā 51% kapitāldaļu turētājs ieguva iepriekšminēto zemes gabalu Kolkasragā.
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) Juridiskā departamenta direktors Artis Stucka norāda, ka, pirmkārt, nav skaidrs, kāpēc pašvaldība pieļāvusi situāciju, ka kopīpašuma lielākā kapitāldaļa (51%) ir nonākusi privātpersonai piederoša uzņēmuma rokās.
Otrkārt, pašvaldību ministru Andreju Radzeviču uztrauc pārdotās zemes novērtējums. Tas, ministraprāt, esot nesamērīgi zems. Pārdotās Kolkasraga zemes, kur ir 14,33 hektāri, novērtējums ir 72 santīmi par kvadrātmetru. Ministrija gatavo ziņojumu KNAB, kurā lūgs izvērtēt šo gadījumu. Ministrs uzskata, ka Kolkasrags ir nacionālais lepnums un pašvaldība nedrīkstēja zaudēt kontroli savā īpašumā, ko nevar atdot par sviestmaizi privātajam ieguldītājam. Kā LV skaidroja Artis Stucka, zemes novērtējuma procedūras izvērtējums un likumība ir otrs fakts, kam lūgs pievērst uzmanību KNAB.
Lai arī pagasta padome lēma, ka NP ir jābūt pārstāvētām paš-valdības interesēm un valdē jābūt abu pušu pārstāvjiem, ministrija konstatējusi, ka šis lēmums nav izpildīts. Izskatot ar Zemesgrāmatas akta ierakstu saistītos dokumentus, RAPLM secina, ka dokumentos netiek uzrādīti pašvaldības izvirzītie pārstāvji.
Tāpat RAPLM lūgs pārbaudīt KNAB, vai privātpersona Benita Sadauska nav uzstājusies kā lobijs, lai kļūtu par SIA “Kolkasrags” kapitāldaļu turētāju.
Pārbaudi RAPLM uzsāka, atsaucoties uz kāda iedzīvotāja saņemto sūdzību: “Vai tiešām jūs pieļausit, ka tiek likvidēts Slīteres dabas liegums, lai daži vispārākie pār visiem Kolkasraga smailē, nolaupot to Latvijas tautai, izbūvētu savu ekskluzīvo vasarnīcu ciematu?”.
Talsu rajona Kolkas pagasta padome darījumu skaidro ar nespēju šo vietu sakārtot atbilstoši tūristu vēlmēm. Pagasta padomes priekšsēdētāja Benita Ose norāda, ka tā bijusi vienīgā iespēja, lai tūristu iecienīto vietu pienācīgi sakārtotu. Bet zemes novērtējumu esot veikusi auditorfirma. Pagasta padomes vadītāja sola, ka saskaņā ar teritorijas plānojumu šī teritorija nezaudēs sabiedriskās nozīmes statusu.

Lappusi sagatavojusi
Zaida Kalniņa, “LV”
zaida.kalnina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!