• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Sudānās valdības apzināto atbalstu masu slepkavībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.09.2004., Nr. 149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93870

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par mācību darbu Rīgas izglītības iestādēs, kas īsteno mazākumtautību izglītības programmas

Vēl šajā numurā

21.09.2004., Nr. 149

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Sudānās valdības apzināto atbalstu masu slepkavībām

Procedūra: Rezolūcija
Debates: 2004.gada 14.septembrī
Balsojums: 2004.gada 16.septembrī

16.septembrī Eiropas Parlaments (EP) ar 566 balsīm par, 6 pret un 16 deputātiem atturoties pieņēma rezolūciju, kas asi nosoda Sudānas valdību par tās apzināto atbalstu uzbrukumiem atsevišķu kopienu civiliedzīvotājiem Darfūrā, tostarp slepkavībām, seksuālas vardarbības izmantošanai, laupīšanai un vispārējai cilvēku spīdzināšanai. Deputāti pieprasa, lai Sudānas varas iestādes sāktu tūlītēju noziegumu vaininieku tiesāšanu, un rezolūcija ierosina mobilizēt maksimālu starptautiskās diplomātijas spiedienu, lai normalizētu šo humanitāro krīzi.
No 2004. gada 2. līdz 7. septembrim Eiropas Parlaments nosūtīja sešu deputātu lielu delegāciju uz Hartūmu un Dārfūras reģionu Sudānā, kā arī uz Abeši Čadā. EP pārstāvji tikās ar bēgļiem, kas izmitināti, piemēram, Zamzama bēgļu nometnē, kuru vēl neviena šāda līmeņa delegācija nebija apmeklējusi. Deputāti konstatēja, ka Čadā sastaptie bēgļi un valsts iekšienē pārvietotās personas pieder ciltīm, kas nav arābu ciltis. EP rezolūcija uzsver, ka saskaņā ar 1948.gada 9.decembrī pieņemto Konvenciju par genocīda novēršanu un sodīšanu cilvēktiesību pārkāpumus, kuriem tiek pakļautas minētās ciltis Darfūrā, “var pielīdzināt genocīdam”. Lai arī deputāti negribētu banalizēt šo terminu, viņi tomēr uzskata, ka šajā gadījumā nepieciešams skaidri norādīt uz pastrādāto noziegumu apmēru.
EP delegācija konstatēja, ka Sudānas valdības spēki turpina pārkāpt nolīgumu par uguns pārtraukšanu un turpina izmantot kara aviāciju, lai atbalstītu milicijas cīņas uz zemes un terorizētu civiliedzīvotājus ciemos un valsts iekšienē pārvietoto personu nometnēs. Lai pārtrauktu šo situāciju, deputāti pieprasa ANO Drošības padomei noteikt embargo ieroču tirdzniecībai ar Sudānu. Tāpat viņi ierosina pārdomāt citas iespējamās sankcijas pret Sudānas valdību, vienlaikus sekojot, lai no tām neciestu Sudānas iedzīvotāji.
Lai nodrošinātu civiliedzīvotāju drošību, deputāti lūdz Sudānā izvietot starptautiskus policijas spēkus un ievērojami palielināt klātesošo Āfrikas Savienības novērotāju skaitu. Lai to paveiktu, Āfrikas Savienībai steidzami nepieciešams ES finansiālais atbalsts.
Parlamentārieši neslēpa savu uztraukumu par neskaitāmajiem izvarošanas un seksuālās vardarbības gadījumiem pret sievietēm, kas, piemēram, čehu deputātes Janas Hibakovskas stāstījumā, “pamet bēgļu nometnes, lai dotos ūdens meklējumos”. Deputāte piebilda, ka “vīrieši pēc ūdens netiek sūtīti, jo tie parasti neatgriežas vispār”.
Rezolūcija aicina visas konfliktā iesaistītās puses atturēties no bērnu karavīru vervēšanas, apbruņojot zēnus, kas ir jaunāki par 18 gadiem.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!