• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai nekļūtu par nepieejamu cietoksni. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.09.2004., Nr. 150 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93922

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nabadzības cirstā plaisa

Vēl šajā numurā

22.09.2004., Nr. 150

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai nekļūtu par nepieejamu cietoksni

“Lai gan aizvien biežāk uzņēmēji un arhitekti vēršas pēc konsultācijām pie speciālistiem, Latvijā vēl joprojām ir daudz sabiedrisku celtņu, kuru tapšanā nav padomāts par ēkas pieejamību cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Mēs aicinām uzņēmējus daudz aktīvāk iesaistīties šo problēmu risināšanā” – tā tikšanās laikā atzinuši Latvijas invalīdu un viņu draugu apvienības “Apeirons” prezidents Ivars Balodis un “Valdemāra centra” mārketinga un tirdzniecības direktore Ilze Kustavus.

Kā atzina “Apeirona” pārstāvji, kopš organizācijas pirmsākumiem arvien biežāk uzņēmēji, būvējot vai rekonstruējot sabiedriskās būves, konsultējas ar organizācijas speciālistiem, lai ēkas maksimāli atbilstu dažādu cilvēku prasībām. Tomēr šādu uzņēmēju vēl ir krietni par maz, uzskata apvienība.
“Valdemāra centrs” celts laikā, kad par vides pieejamību plašākā sabiedrībā Latvijā vēl tikai sāka runāt. “Tāpēc vēlējāmies novērtēt mūsu biroja centra pieejamību cilvēkiem ar kustību traucējumiem, kā ekspertus pieaicinot sabiedriskās organizācijas “Apeirons” pārstāvjus,” informē I.Kustavus. Tikšanās laikā secināts, ka ēka kopumā ir pieejama ikvienam sabiedrības indivīdam.
Apvienība vēlas akcentēt attīstītās valstīs jau pašsaprotamu lietu – ēku “universālo dizainu”, kas paredz vides pieejamību ikvienam sabiedrības indivīdam neatkarīgi no tā vajadzībām, vecuma vai sabiedrībā ieņemamā stāvokļa. I.Balodis skaidro, ka Latvijā ir daudz sabiedrisku būvju, kuras noteiktai sabiedrības daļai – cilvēkiem ar kustību ierobežojumiem, redzes traucējumiem, māmiņām ar bērnu ratiņiem, gados veciem cilvēkiem – ir grūti izmantojamas. “Tāpēc mēs tiekamies ar lēmējvaru, dažādām pašvaldību institūcijām un uzņēmējiem, lai skaidrotu “universālā dizaina” principus un nepieciešamību Latvijā,” norāda apvienības prezidents.
I.Balodis uzskata, ka vēl daudz darba jāpaveic, lai pielāgotu likumdošanu par cilvēkiem ar speciālām vajadzībām Eiropas Savienības standartiem: “Pašreiz pēc vairāku gadu kopīga darba ir veiktas izmaiņas likumdošanā, apmācīti vides pieejamības eksperti, izdoti informatīvie materiāli. Ir radīti visi priekšnoteikumi, lai vides pieejamības normas kļūtu par pašsaprotamu lietu ceļot, būvējot un rekonstruējot. Taču viss pārējais atkarīgs no mums pašiem.”

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!