• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ceļā uz latviešu kultūras manifestāciju Francijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.09.2004., Nr. 150 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93933

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

In memoriam

Vēl šajā numurā

22.09.2004., Nr. 150

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ceļā uz latviešu kultūras manifestāciju Francijā

Parīzē 17.septembrī tika parakstīts Latvijas un Francijas sadarbības projekta — kultūras un mākslas festivāla “Pārsteidzošā Latvija” (“Etonnante Lettonie”) — vienošanās protokols, kas ir juridisks pamats festivāla sarīkošanai Francijā 2005.gadā. Festivāls norisināsies novembrī, un tā programmu veidos dažādi Latvijas kultūru pārstāvoši koncerti, konferences, izrādes, ekspozīcijas un kinoprojekcijas Francijas lielākajās pilsētās – Parīzē, Lionā, Strasbūrā un Bordo. Plānota arī pasākumu programma uzņēmējdarbības un tūrisma jomā.

FRANCIJA.PNG (126558 bytes)
Vienošanās protokolu no Latvijas puses parakstīja Kultūras ministrijas valsts sekretārs Daniels Pavļuts un Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Māris Riekstiņš, no Francijas puses – Ārlietu ministrijas Sadarbības kultūras un franču valodas jomā departamenta direktors Ksavjers Nords un Francijas Kultūras un komunikāciju ministrijas Eiropas un starptautisko lietu departamenta direktors Frederiks Buijo
Latvijas vēstniecības Francijā foto

Kultūras ministre Helēna Demakova un valsts sekretārs Daniels Pavļuts vizītes laikā Parīzē tikās ar potenciālajiem sadarbības partneriem – muzeju, galeriju un koncertzāļu pārstāvjiem – un pārrunāja turpmāko sadarbību festivāla sagatavošanā.
Ārvalstu kultūras festivāli, kas regulāri notiek Francijā, ir ietekmīgs valsts prestiža un atpazīstamības veicināšanas līdzeklis. Lai palielinātu franču sabiedrības interesi un informētību par jaunajām ES dalībvalstīm, Francija veicina un atbalsta šādu kultūras manifestāciju rīkošanu.

Par projekta tapšanu

2001.gada 3.jūlija sēdē Minis-tru kabinets pilnvaroja Ministru prezidentu informēt Francijas prezidentu par Latvijas valsts gatavību sarīkot Latvijas kultūras festivālu Francijā 2004.–2005.gadā.
Pēc tam kad Francijas prezidents Žaks Širaks Valsts prezidentes vizītes laikā 2002.gada oktobrī izteica savu labvēlīgo nostāju attiecībā uz Latvijas kultūras festivāla organizēšanu, Kultūras ministrija sadarbībā ar Ārlietu ministriju un Francijas vēstniecību Latvijā sāka sagatavošanas darbus.
2003.gada 3.aprīlī Francijas Eiropas lietu valsts ministres N.Lenuāras vizītes laikā Rīgā tika parakstīta Latvijas un Francijas sadarbības programma kultūras, izglītības, zinātnes, tehnoloģijas un institucionālās attīstības jomā, kurā Latvijas un Francijas puse vienojās 2005.gadā organizēt Francijā divus līdz trīs mēnešus ilgu Latvijas kultūras programmu, šīs programmas organizēšanas un finansēšanas nosacījumus saskaņojot diplomātiskā ceļā.
Pasākumu no jauna apstiprināja abu prezidentu tikšanās laikā 2004.gada 12. martā. Latvijas Republikas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga uzaicināta valstsvizītē Francijā 2005.gada novembrī festivāla laikā.
Plānots, ka šā gada 21.oktobrī Rīgā notiks pirmā Latvijas un Francijas festivāla rīkošanas koordinācijas padomes sēde, kur Francijas pusi pārstāvēs Ārlietu ministrija, Kultūras un komunikāciju ministrija un Francijas Mākslas apvienības Kultūras sezonu birojs (AFAA). Otra abu pušu tikšanās plānota 2005.gada maijā/jūnijā Francijā. 2005.gada jūnijā iecerēts sākt aktīvu festivāla “Pārsteidzošā Latvija” publicitātes (logo, mājaslapa, preses dosjē, programmu katalogi, bukleti, plakāti, darbs ar žurnālistiem) kampaņu Francijā, ko nodrošina Latvijas un Francijas kopīgais publicitātes fonds (plānotā summa – 100 000 eiras; katra puse iegulda 50 000 eiras).
Festivāla sagatavošanas periodā notiek Latvijas piedāvājuma sagatavošana (atbildīgās Latvijas kultūras institūcijas) un Francijas ekspertu un ieinteresēto institūciju (reģionālās pārvaldes, pašvaldības, muzeji, teātri, koncertzāles) pārstāvju vizītes Latvijā (2004.gadā AFAA paredzējusi ap 40 vizīšu uz Latviju, pirmajā pusgadā notikušas 22).

Kas festivālā gaidāms

Festivāla programmu kopīgi izstrādā Latvijas un Francijas institūcijas. Programmas kalendāra maketēšana sākta jau 2004.gada jūnijā. Festivāla caurvijlīnija ir Latvijas vide kā īpašs dzīvo tradīciju un mūsdienu dinamisma apvienojums. Paredzēts Francijas puses iniciēts projekts “Māja” – nozīmīgākais festivāla “Pārsteidzošā Latvija” vēstījums – “centrālā ass”. “Māja” būs kā ceļojošs objekts pilsētu galvenajos laukumos, kurā un ap kuru notiks piecu līdz septiņu dienu informatīva un mākslinieciska programma.
Plānoti šādi Latvijas kultūras un mākslas manifestācijas pasākumi: Latvijas mākslinieku darbu izstādes, multimediāla izstāde par Latviju “Radio France”, multimediāla izstāde par Latvijas nemateriālo kultūras mantojumu UNESCO galvenajā mītnē; Jaunā Rīgas teātra turneja (izrāde “Garā dzīve” un “Tālāk”); Latvijas profesionālo mūziķu kolektīvu un grupu, kā arī solistu koncerti (tai skaitā kopā ar Francijas mūziķiem); “Radio France” un “Chatelet” teātra rīkoti Latvijas mūziķu koncertcikli; latviešu literatūras tulkojumu izdevumi (Francijas grāmatizdevēji), prozas lasījumi, semināri; Latvijas kino (gan mūsdienu, gan arhīva) programmas, jaundarbs – filma par G.Kluci un M.Eizenšteinu.

Organizatoriskā puse un finansējums

Lai nodrošinātu festivāla īstenošanu, efektīvu finanšu izlietošanu un veiktu projekta uzraudzību, izveidota Uzraudzības padome, kuras sastāvā ir ārlietu ministrs, ekonomikas ministrs, kultūras ministrs, izglītības un zinātnes ministrs un zemkopības ministrs, kā arī koordinācijas grupa, kurā pārstāvētas visas projektā iesaistītās valsts un pašvaldību institūcijas.
Ekonomikas ministrija (Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra) izstrādā projekta “Māja” koncepciju, sagatavo atsevišķu projekta “Māja” tāmi, sagatavo attiecīgu budžeta pieprasījumu un organizē projekta “Māja” īstenošanu.
Projekta finansējuma avoti ir Latvijas un Francijas valdības, Latvijas un Francijas pašvaldības un reģioni, sabiedriskie fondi; Latvijas un Francijas kultūras organizācijas; privāti uzņēmēji un sponsori.
Apzinot starptautiskās kultūr-apmaiņas pieredzi un starptautisku projektu īstenošanai vajadzīgo finansējumu gan projektu nodrošināšanai, gan festivāla sarīkošanas administratīvajiem izdevumiem un publicitātei, Kultūras ministrija paredz, ka projekta kopējais finansējums 2004.–2005.gadā provizoriski būs Ls 3 977 680, tajā skaitā Latvijas finansējums – Ls 1 167 955 un Francijas – Ls 2 809 725.
Šā gada 26.augustā Saeimā pieņemtajā likumā “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2004.gadam”” projektam atbilstoši pieprasītajam tika piešķirti Ls 126 565, tajā skaitā Kultūras ministrijai Ls 96 565 un Ekonomikas ministrijai Ls 30 000.
No Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “Valstiski nozīmīgi pasākumi” līdzekļiem 2004.gadā projektam jau ir piešķirti Ls 20 000 un no Kultūras ministrijas apakšprogrammas “Kultūras pasākumi un programmas” līdzekļiem Ls 9950.
Projekta īstenošanai no valsts budžeta 2005.gadā nepieciešams finansējums Ls 873 690, tajā skaitā Kultūras ministrijai – Ls 271 099, Ārlietu ministrijai – Ls 147 591 un Ekonomikas ministrijai – Ls 455 000.

Sagatavoja Ieva Jaunupe

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!