• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekoties ar Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes pārstāvjiem, lai pārrunātu situāciju liellopu gaļas tirgū. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.09.2004., Nr. 151 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93989

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzskatot, ka īres griesti jāsaglabā vēl 2,5 gadus

Vēl šajā numurā

23.09.2004., Nr. 151

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiekoties ar Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes pārstāvjiem, lai pārrunātu situāciju liellopu gaļas tirgū

Vakar, 22.septembrī, Ministru prezidents un vienlaikus arī Noziedzības novēršanas padomes priekšsēdētājs Indulis Emsis, atsaucoties uz Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) aicinājumu, tikās ar LOSP pārstāvjiem un pārrunāja situāciju liellopu gaļas tirgū.
Tikšanās sākumā LOSP priekšsēdētāja Ligita Silaraupa pateicās valdībai un tās vadītājam par veiksmīgo līdzšinējo darbu, risinot svarīgus jautājumus, un pauda cerību, ka kopējiem spēkiem izdosies atrisināt arī situāciju liellopu gaļas tirgū.
L.Silaraupa uzsvēra, ka kopš šā gada februāra dramatiski sākušas kristies liellopu gaļas iepirkšanas cenas un šajā tirgus segmentā notikušas neprognozējamas lietas. Lai arī pēdējās nedēļās cena joprojām ir zema, tomēr pēc jautājuma aktualizēšanas vērojama stabilitāte.
Liellopu gaļas iepirkšanas cena pēdējos trijos gados Latvijā pazeminājusies par aptuveni 30%, informēja L.Silaraupa. Tai pašā laikā LOSP pārstāvji atzina, ka vērojamas vairākas interesantas parādības. Piemēram, uz robežas deklarētajai gaļai cena esot augstāka par to, kuru maksā vietējiem zemniekiem. Turklāt zemniekiem maksātā gaļas iepirkuma cena laika gaitā samazinājusies, bet tirgus cena palikusi aptuveni iepriekšējā līmenī.
Vienlaikus tikšanās dalībnieki atzina, ka būtiski uzlabojusies un stabilizējusies situācija citās lauksaimniecības nozarēs, piemēram, piensaimniecībā piena iepirkuma cenas, tāpat cūkgaļas un arī cukurbiešu nozarē.
Ministru prezidents I.Emsis, rezumējot tikšanos un iegūto informāciju, uzdeva tiesībsargājošajām institūcijām trīs nedēļu laikā noskaidrot nezināmās izcelsmes liellopu gaļas nokļūšanas iespējas Latvijā. Šo darbu uzdots koordinēt Finanšu policijas pārvaldes direktoram Jurim Timšānam. I.Emsis uzsvēra: “Situācija liellopu gaļas tirgū jāsakārto, jo Latvijai svarīgs ir ne tikai savs vietējais zemnieks, bet arī tas, lai mūsu iedzīvotāji uzturā lietotu kvalitatīvu, zināmas izcelsmes gaļu.”
I.Emsis pieļāva, ka liellopu gaļas tirgū varētu darboties atsevišķi negodīgi cilvēki, kuri, krāpjoties un nemaksājot nodokļus, gūst peļņu, tādējādi radot zaudējumus godīgajiem gaļas ražotājiem un pārstrādātājiem.
Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis, ka liellopu gaļas apritē un tirdzniecībā varētu būt izveidota pat starptautiska krāpšanās shēma. Tādējādi kāds, it kā sūtot gaļu uz trešajām valstīm, saņem no Eiropas Savienības (ES) pienākošās eksporta kompensācijas, bet gaļa faktiski paliek ES iekšējā tirgū. Vienlaikus tika pausts viedoklis, ka šādas krāpnieciskas shēmas pastāv, iespējams, ne tikai Latvijā, bet arī citās ES valstīs.
Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Galvenās muitas pārvaldes priekšnieks Andis Drulle uzsvēra, ka būtisku ieguldījumu nelegālo preču aprites kontrolē un izskaušanā sniedz muitas rīcībā esošais mobilais skeneris.
Savukārt VID Muitas kriminālpārvaldes priekšnieks Vladimirs Vaškevičs informēja, ka viņa pārstāvētais dienests veic liellopu gaļas tirgus sīku izpēti, analizējot Latvijas informāciju un salīdzinot to ar kaimiņvalstu informāciju. Viņš piebilda, ka pārkāpumu konstatēšanas gadījumā tiks ierosinātas krimināllietas. V.Vaškevičs liellopu gaļas kontroles jomā atzīmēja veiksmīgo sadarbību ar Pārtikas un veterināro dienestu.
J.Timšāns uzsvēra, ka līdz šim paveikts nozīmīgs darbs, lai izzinātu situāciju Latvijas iekšienē. Tostarp VID apstiprinājis rīcības plānu kontroles pasākumiem tieši gaļas tirgū. Arī VID teritoriālās iestādes sniedz nozīmīgu ieguldījumu gaļas aprites kontrolē, un tā rezultātā no šā gada 1.februāra līdz 31.augustam veiktas 466 pārbaudes un 61% gadījumu konstatēti pārkāpumi. Tai pašā laikā šogad veikti 17 uzņēmumu nodokļu auditi, kā rezultātā valsts budžetā papildus iekasēti 375 200 lati.
Turpmāk atbildīgās tiesībsargājošās institūcijas plānojušas aktivizēt pārbaudes, lai konstatētu pārkāpumus, pastiprināt auditus, kā arī veikt informācijas analīzi par gaļas iepirkumu, iepirkuma cenām un gaļas piegādātājiem. Kā valsts institūciju pārstāvji, tā LOSP uzsvēra abu pušu līdzšinējo sadarbību un bija vienisprātis, ka tā jāstiprina. Atzinīgi tika novērtēta lauksaimniecības konsultantu ieviešana katrā pagastā.
Noslēgumā LOSP priekšsēdētāja L.Silaraupa aktualizēja gaļas marķēšanas jautājumu, uzsverot, ka tirgot drīkst tikai tādu gaļu, kurai ir attiecīgi apliecinājumi par izcelsmi, lopu kaušanu utt. Viņasprāt, būtu jāpastiprina gaļas tirdzniecības kontrole un naudas sods par nemarķētas gaļas tirgošanu. Līdzšinējie soda apmēri ir salīdzinoši niecīgi un ne vienmēr motivē tirgotāju tirgot kvalitatīvu preci un interesēties par tās izcelsmi.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!