Veselīgā uzturā – augļi un dārzeņi katru dienu
Gadskārtējā dārzkopju konferencē, kas norisinājās šā gada 27.februārī, 2004.gads tika pasludināts par Dārzeņu gadu. Vēlāk koncepciju paplašināja, uzsākot veselīgu produktu izvēles veicināšanas iniciatīvu “Turies pie augļiem un dārzeņiem!”. Tās mērķis ir izglītot patērētājus veselīgas pārtikas izvēlē, rosinot sabiedrībā diskusiju par prioritātēm un problēmām. Uz pasākuma nozīmību norāda fakts, ka augļi, ogas, dārzeņi un kartupeļi ir Latvijas iedzīvotāju ēdienkartes neatņemama sastāvdaļa – to iegādei patērētāji iztērē aptuveni 21% no kopējiem pārtikai veltītajiem izdevumiem. Iniciatīvas pasākumi sākās šā gada 13.septembrī, un tos organizē Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts sadarbībā ar asociāciju “Latvijas dārznieks” un Latvijas Augļkopju asociāciju.
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV” |
Dārzeņu un augļu nozīme ēdienkartē
Augļi un dārzeņi ir veselīga
uztura stūrakmens un ieņem tā dēvētās pārtikas piramīdas otro un
ceturto stāvu. Ik dienas ieteicams apēst vismaz 400 gramu
dārzeņu, ogu un augļu. Augu valsts produkti nodrošina dažādas
cilvēka veselībai būtiskas vielas, kas nepieciešamas labai
veselībai:
– vitamīnus – B grupas vitamīnus, PP, P un C vitamīnus, karotīnu,
kas cilvēka organismā transformējas A vitamīnā;
– minerālvielas – kāliju, nātriju, kalciju, magniju, dzelzi un
fosforu;
– saliktos ogļhidrātus – cieti un balastvielas;
– citas vielas – fitoncīdus, pektīnvielas u.tml.
Piemēram, C vitamīns stimulē audu reģenerāciju, samazina kapilāru
caurlaidību, palielina pretošanās spēju infekcijām, stiprina
asinsvadus. Šim vitamīnam piemīt spēcīgas antioksidējošas
īpašības – tas cilvēka organismā cīnās pret brīvajiem radikāļiem,
kuru daudzums aug vides piesārņojuma iespaidā. B1 vitamīns
nepieciešams asinsrades sistēmas un muskulatūras normālai
funkcionēšanai, stiprina nervu sistēmu, uzlabo fiziskās un
garīgās darbaspējas, stimulē atmiņu. B2 vitamīns veicina redzes
funkcijas, nodrošina veselīgu gļotādu un ādu, uzlabo apetīti. PP
vitamīns paplašina asinsvadus un stimulē sirdsdarbību, mazina
holesterīna līmeni asinīs, veicina brūču sadzīšanu. Savukārt P
vitamīns stiprina asinsvadu sieniņas. Pasaulē vērojamas tendences
samazināt ķīmiskos vitamīnus patēriņā, iesakot vitamīnus un citas
organismam nepieciešamās vielas uzņemt ar augļiem un
dārzeņiem.
Dārzeņos esošās minerālvielas, piemēram, kālijs un kalcijs, var
samazināt augsta asinsspiediena risku un sekmē liekā ūdens
izvadīšanu no organisma. Turklāt augu izcelsmes produkti ir
vienīgie, kas organismu apgādā ar balastvielām. Šīs vielas palīdz
regulēt glikozes līmeni asinīs, holesterīna vielmaiņu, sekmē ar
uzturu uzņemto ogļhidrātu sašķelšanos un nodrošina pareizu zarnu
trakta funkcionēšanu.
Vietējais produkts – mūsu vēderam tuvāks
Izpētīts, ka augļu un dārzeņu
ķīmiskais sastāvs ir atkarīgs no:
– audzēšanas vietas;
– klimatiskajiem apstākļiem;
– augsnes mēslojuma;
– gatavības pakāpes;
– iesaiņošanas paņēmiena;
– pārvadāšanas un uzglabāšanas veida.
Ne visas vērtīgās vielas un vitamīnus pietiekamā daudzumā varam
gūt no Latvijā izaugušajiem augļiem un dārzeņiem. Taču jāņem
vērā, ka vietējos apstākļos izaugušajiem augļiem un dārzeņiem
līdz mūsu galdam mērojams krietni īsāks ceļš nekā ārvalstu
dārzkopības un lauksaimniecības produkcijai. Tāpēc visticamāk, ka
Latvijā izaugušie augu valsts produkti būs ne vien svaigāki un
ekoloģiski tīrāki, bet arī daudzējādā ziņā vērtīgāki mūsu
organismam. Būtiska nozīme ir arī psiholoģiskajiem un
ekonomiskajiem faktoriem – pirmkārt, vairums patērētāju veikalā
vislabprātāk izvēlas Latvijas preci, otrkārt, šāda izvēle uzlabo
vietējo produktu konkurētspēju un ceļ ražotāju ieņēmumu
līmeni.
Protams, augļu un dārzeņu pieejamība mainās atkarībā no sezonas,
taču arī saldētā, žāvētā un konservētā veidā tie saglabā
ievērojamu daudzumu vērtīgo uzturvielu.
Par maz veselīgas pārtikas mūsu ēdienkartē
Uztura speciālisti iesaka ik
dienas apēst:
6 – 11 porcijas graudu produktu un kartupeļu (daudzums
līdzvērtīgs 1 maizes šķēlei un pustasei vārītu graudu, makaronu
vai kartupeļu);
3 – 5 porcijas dārzeņu (daudzums līdzvērtīgs 1 tasei svaigu lapu
dārzeņu, pustasei vārītu dārzeņu, pustasei sarīvētu svaigu
dārzeņu un trīsceturtdaļtasēm dārzeņu sulas);
2 – 4 porcijas augļu (atbilst 1 vidēja svara ābolam,
banānam vai apelsīnam, pusgreipfrūtam, 1 melones šķēlei, pustasei
sasmalcinātu, vārītu vai konservētu augļu, pustasei ogu,
trīsceturtdaļtasei augļu sulas, ceturtdaļtasei kaltētu
augļu).
Atsevišķi pētījumu rezultāti liecina, ka augļu un dārzeņu
īpatsvars uzturā mainās atkarībā no sezonas un to patēriņš ziemas
mēnešos mēdz samazināties pat trīs reizes. Protams, iespējas
iegādāties svaigu augu izcelsmes produkciju atkarīgas no
finansiālā nodrošinājuma, taču jāatceras, ka ārpus pilsētām
ievērojams daudzums izaudzētā tiek izmantots pašpatēriņam.
Situācija ir atšķirīga pilsētās, kur atkarībā no sezonas mainās
ne vien produkcijas sortiments, bet arī tā cena.
Jāatzīmē, ka, salīdzinot augļu un
dārzeņu vidējo patēriņu uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī
kilogramos 1999. un 2003. gadā, ir vērojams pieaugums, taču tas
ir neliels. Piemēram, augļus un ogas apēdām par 0,99 kg vairāk,
dārzeņus – par 0,04 kg vairāk.
Diemžēl jākonstatē, ka būtisks patēriņa pieaugums nav vērojams
arī citās pārtikas produktu grupās – maizes un labības
izstrādājumus, cukuru (ieskaitot dažādu pārtikas izstrādājumu
sastāvā esošo), kartupeļus 2003.gadā ēdām vēl mazāk nekā
1999.gadā. Priecē fakts, ka audzis gaļas un zivju produktu
patēriņš, taču veselīga uztura pamatelementa – dārzeņu – patēriņa
apjomi ir nepietiekami. Tas rada bažas, jo uztura vienveidība un
vērtīgo produktu aizvietošana ar relatīvi vieglāk pieejamiem
produktiem var pasliktināt iedzīvotāju vispārīgo veselības
stāvokli.
Augļi un dārzeņi ikdienas uzturā – vai dārgi?
Centrālās statistikas pārvaldes
dati liecina, ka viena mājsaimniecības locekļa patēriņa izdevumi
2003.gadā vidēji bija 52 lati mēnesī un uzturam tika tērēti 42
procenti minētās summas.
2003.gada otrajā pusē un šā gada sākumā Latvijā bija vērojams
straujš inflācijas tempa pieaugums. LR Ekonomikas ministrijas
Ziņojumā par Latvijas tautsaimniecības attīstību publicēta
informācija, ka 2003.gada beigās inflācija bija 3,6 procenti (12
mēnešu inflācija, decembris, salīdzinot ar iepriekšējā gada
decembri), sasniedzot augstāko līmeni pēdējo sešu gadu laikā.
Likumsakarīgs bija arī patēriņa cenu kāpums.
Protams, cenu salīdzinājums vien nerada pilnīgu priekšstatu
par augļu un dārzeņu izmantošanas iespējām ikdienas maltītēs.
Tāpēc daži speciālistu padomi ēdienkartes bagātināšanai,
nepārslogojot personisko budžetu.
Piemēram, Dārzeņu sautējums, kas pagatavots no 1 kabača, 2
burkāniem, 1–2 puravu stublājiem, 2 saldo piparu pākstīm, 1
ziedkāpostu galviņas, 4–5 tomātiem, ¾–1 glāzes rapšu eļļas un kam
pievienoti seleriju un pētersīļu zaļumi, sāls un skābais krējums,
1 personai izmaksātu aptuveni Ls 0,88 un nodrošinātu ikdienas
uzturā vēlamo dārzeņu daudzumu. Sautējumam var pievienot gaļu,
bet rapšu eļļu aizstāt ar dzīvnieku izcelsmes taukiem.
Rudenī, kad pieejams plašs dārzeņu un augļu spektrs, “Slāvu
restorāns” piedāvā veselīgu dārzeņu kokteili. Tā
pagatavošanai nepieciešams 1 tomāts, 0,03 kg seleriju kātu, 0,005
kg diļļu, 0,1 l tomātu, 0,01 l svaigas citronu sulas. Šīs
sastāvdaļas sakuļ blenderī un pievieno sāli un piparus pēc
garšas. 1 personai kokteilis izmaksātu aptuveni Ls 0,32.
Ziemas periodā svaigos augļus un ogas iespējams aizstāt ar
žāvētajiem, kuru uzturvērtība nav mazāka. Piemēram, žāvētu
augļu krēms. Tam nepieciešami 50 g žāvētu augļu (plūmes,
āboli), 200 g ūdens, 40 g cukura, 100 g saldā krējuma “Pērle”, 20
g lazdu riekstu kodolu un 2–3 grami želatīna. Šis saldais ēdiens
vienai personai izmaksātu aptuveni Ls 0,90 un nodrošinātu
pieauguša cilvēka organismam nepieciešamo augļu un ogu dienas
normu.
Iespējami daudzi gastronomiski eksperimenti, taču ieteicams
regulāri ēst arī neapstrādātus un svaigus dārzeņus, augļus un
ogas.
“Atbilstoši saglabāti, augu valsts produkti ir pieejami teju visu
gadu. Piemēram, burkānus, bietes, kartupeļus, kāpostus un vēl
daudzus dārzeņus iespējams nobaudīt vismaz līdz janvārim, bet
bieži līdz pat jaunajai ražai. Arī konservēšana un augļu un
dārzeņu sasaldēšana ir lieliskas iespējas tos saglabāt
gadalaikiem, kad pietrūkst vitamīnu. Svarīga ir vēlēšanās veidot
veselīgu un sabalansētu ēdienkarti, jo vietējos apstākļos izaug
teju viss, kas nepieciešams mūsu organismam” – tā asociācijas
“Latvijas dārznieks” valdes priekšsēdētāja vietnieks Jānis
Bogdānovs. Kā liecina minētās receptes, augļu un dārzeņu
lietošana uzturā arī nebūt neprasa milzu izdevumus. Runa ir par
ēšanas ieradumu maiņu, kas balstās uz vēlmi uzlabot savu veselību
un dzīves kvalitāti.
1.tabula
Iecienītāko augļu, dārzeņu un
ogu mazumtirdzniecības cenas* Latvijas tirgos 2004.gada
augustā
(cena par kg)
Produkta |
Cena, |
Kartupeļi, vietējie |
0,11 |
Burkāni, vietējie |
0,25 |
Galda bietes, vietējās |
0,20 |
Sīpoli, vietējie |
0,30 |
Ķiploki, vietējie |
1,45 |
Gurķi (siltumnīcas), vietējie |
0,32 |
Gurķi (siltumnīcas), importa |
0,36 |
Gurķi (lauku), vietējie |
0,35 |
Tomāti, vietējie |
0,61 |
Tomāti, importa |
0,49 |
Galviņkāposti, vietējie |
0,22 |
Ziedkāposti, vietējie |
0,43 |
Puravi |
1,01 |
Redīsi, vietējie |
0,97 |
Kabači, vietējie |
0,23 |
Sarkanā paprika |
0,73 |
Āboli, vietējie |
0,50 |
Zemenes, vietējās |
1,99 |
Upenes, vietējās |
0,50 |
Jāņogas, vietējās |
0,40 |
* Apkopotas augļu, dārzeņu un ogu cenas Rīgas Centrāltirgū, Āgenskalna, Vidzemes un Liepājas, Rēzeknes, Ventspils, Valmieras, Daugavpils tirgos. Lauksaimniecības Tirgus veicināšanas centra dati
2.tabula
Augļu, dārzeņu un ogu
mazumtirdzniecības cenas*
Latvijas lielveikalos 2004.gada augustā
(cena par kg)
Produkta |
Cena, |
Kartupeļi, vietējie |
0,15 |
Burkāni, vietējie |
0,26 |
Galda bietes, vietējās |
0,19 |
Sīpoli, vietējie |
0,27 |
Ķiploki, vietējie |
1,75 |
Gurķi (siltumnīcas), vietējie |
0,46 |
Gurķi (siltumnīcas), importa |
0,58 |
Gurķi (lauku), vietējie |
0,41 |
Tomāti, vietējie |
0,53 |
Tomāti, importa |
0,53 |
Galviņkāposti, vietējie |
0,19 |
Ziedkāposti, vietējie |
0,50 |
Puravi |
0,78 |
Redīsi, vietējie |
1,23 |
Kabači, vietējie |
0,22 |
Sarkanā paprika |
0,99 |
Zemenes, vietējās |
1,89 |
Upenes, vietējās |
0,88 |
Jāņogas, vietējās |
0,67 |
* Apkopotas augļu, dārzeņu un ogu cenas Rīgas un Latvijas lielāko pilsētu lielveikalos. Lauksaimniecības Tirgus veicināšanas centra dati
Ieva Jaunozola,
Veselīgu produktu izvēles veicināšanas iniciatīvas “Turies pie augļiem un dārzeņiem!” publicitātes koordinatore