• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dienas, kurās tauta tautu iepazīst. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.09.2004., Nr. 152 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94138

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kā veicināt nodarbinātību

Vēl šajā numurā

24.09.2004., Nr. 152

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Dienas, kurās tauta tautu iepazīst

Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāts pasākumu ciklā “Tautību nedēļas” rīko kultūras dienas “Krievu tautas tradīcijas Latvijā”, kuru atklāšana notika vakar, 23.septembrī, Rīgā – Mazākumtautību informācijas un kultūras nodaļas telpās Blaumaņa ielā 5a. Tur arī līdz 30.septembrim aplūkojamas trīs izstādes: krievu tautastērpu un lietišķās mākslas izstāde, grāmatu izstāde un starptautiskās bērnu mākslas izstādes “Iz vecmāmiņas pūra lādes” fragmenti. Tajās pašās telpās 28.septembra vakarā skanēs krievu romances, bet 29.septembrī risināsies literārās tikšanās. Vēl krievu kultūras dienu programma sola šādus pasākumus: krievu tautastērpu skati “Sarafānu gadatirgus” 26.septembrī Pasaules tirdzniecības centrā un galā koncertu “Sārtais ziediņš “Latvijas vainagā”” 1.oktobrī Rīgas Kongresu namā.
Kultūras dienas “Krievu tautas tradīcijas Latvijā” īstenojušās sadarbībā ar mazākumtautību bērnu un jauniešu programmu “Zelta kamoliņš”, sabiedrisko organizāciju “Jaunība, Tradīcijas, Mūžība”, Latvijas krievu kultūras biedrību, Ivana Zovoloko vecticībnieku biedrību, Baltslāvu kultūras attīstības un sadarbības biedrību, tautas tērpu centru “Senā klēts”.
Atklāšanas pasākumā kultūras dienu rīkotāji uzrunāja klātesošos: “Ja reiz pie debesīm mirdz zvaigznes, tad tās kādam ir vajadzīgas. Ja reiz mēs esam dažādi, tad acīmredzot arī tas ir vajadzīgs.” Reizē kā aicinājums un vēlēšanās izskanēja: “Dzīvosim mierā un ar prieku cilvēces labklājības vārdā.”
Kā pastāstīja Mazākumtautību kultūras un informācijas nodaļas vadītāja Marianna Jode, ideja par pasākumu ciklu “Tautību nedēļas” Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariātā tapusi aptuveni pirms gada. Netika gan plānots, ka pirmais šā pasākuma cikls būs veltīts tieši krievu kultūrai, bet, tā kā krievu tautības pārstāvji izrādījuši lielu ieinteresētību un arī iniciatīvu līdzdarboties iecerētajās kultūras dienās, viņi tad arī ir tie, kas tās aizsāk. Un turpmāk kultūras dienu cikls realizēsies kā nedēļa, kurā iepazīstam kādas tautas tradīcijas. Paredzēts, ka jau novembra sākumā notiks ne mazāk aktīvas diasporas – vāciešu – kultūras dienas. Nākamajā gadā, iespējams, būs sešas vai septiņas šādas “Tautību nedēļas”.
Pasākumu cikls “Tautību nedēļas” veidots, lai veicinātu starpkultūru dialogu Latvijā. Turklāt būtiski, lai tas nenoritētu tikai mazākumtautību sabiedrisko organizāciju lokā, bet lai tajā iesaistītos iespējami plašāka sabiedrība. Tāpēc arī kultūras dienu sarīkojumi ir bezmaksas – pieejami ikvienam.
Visi ir laipni aicināti un gaidīti tuvāk iepazīt krievu tautas tradīcijas Latvijā.

Ieva Jaunupe

ieva.jaunupe@vestnesis.lv

DAMAS1.PNG (91450 bytes)
DAMAS2.PNG (112452 bytes)
Kultūras dienu “Krievu tautas tradīcijas Latvijā” atklāšanas pasākuma viesus sagaidīja un krievu tradīciju garā sveica folkloras teātris “Zvoņņica”. Goda izrādīšanas žestam – cienastam ar maizi un sāli – īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās Nils Muižnieks atbildēja: “Jūs esat daļa no mūsu kultūras.” Ministrs savā uzrunā vērsa uzmanību uz to, ka Latvijā dzīvojošo tautu kultūra un valoda, kuru savdabīgi papildina vietējais kolorīts, ir unikāla parādība
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”
Ar kultūru daudzveidību ir gluži kā ar dažādiem audumu gabaliņiem – tos visus kopā saliekot, rodas krāšņa sega…

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!